banner

Paddenoverzetactie

In Februari en maart gaan we weer van start met onze paddenoverzetacties. Dit natuurlijk om onze padden en kikkers een veilige oversteek te garanderen.

Vanaf februari tot en met einde maart zijn dit de maanden waar dat de padden, kikkers en salamanders hun voortplantingspoelen op zoeken, en om daar een partner te vinden. Eerst worden de salamanders actief. Dit kan al vanaf eind januari of begin februari. Zij kijken precies iets minder naar de thermometer dan wij, zij zijn dus iets vroeger dan de andere beestjes en omdat ze zo klein zijn worden ze soms wel over het hoofd gezien. Maar onze vaste medewerkers krijgen hier een beter oog voor en vinden dus telkens weer meer salamanders dan anders. Dit alles gebeurt langs de zeer drukke Scheldelei en in de achterste straten van Polderstad.

Aan Fort 8 worden de amfibieën opgevangen met een paddenscherm. De dieren worden actief rond 18.30 u en dit tot ca 22 u en bij regenachtig weer kan dit soms wel wat uitlopen tot 24 u. En dan heb je altijd meer kans om bruine kikkers te vangen, want zij houden van vochtigheid.

Dus we hebben jullie hulp zeer hard nodig om ze een handtje te helpen met het oversteken van de straat. Voor de actie aan het Fort 8 gaan we weer een scherm plaatsen. Als u interesse heeft om te komen helpen voor zo wel het plaatsen van het scherm als met het helpen met het overzetten van onze padden en kikkers geef een seintje.

Verdere info

Na hun winterslaap denken onze amfibieën alleen aan… paren.
Maar op hun tocht naar de voortplantingspoel vallen heel wat verkeersslachtoffers. Help samen met ons de amfibieën op weg naar hun geboortepoel!

Bij onze inheemse amfibieën loopt de biologische wekker af na de eerste buien met hogere temperaturen (vanaf 7 graden). Meestal in de maand februari, maar de afgelopen jaren worden padden, kikkers en salamanders soms vroeger wakker. Bij duisternis en regen en hoge vochtigheid kruipen deze nuttige dieren uit hun schuilplaats en trekken instinctief naar water.

Wie geluk heeft, kan zonder problemen naar een voortplantingspoel trekken. De iets minder fortuinlijke dieren moeten soms een verharde weg oversteken en het alsmaar toenemende verkeer trotseren. Waakzame natuurliefhebbers vinden soms plaatsen waar tientallen dieren verminkt of dood op het asfalt liggen.
Al vanaf het jaar 1985 zijn we in de Hobokense Polder bezig met het organiseren van paddenoverzetacties om onze padden en kikkers een veilige oversteek te garanderen.
De maanden februari en maart zijn de maanden dat de padden, kikkers en salamanders hun voortplantingspoelen opzoeken om daar een partner te vinden. Dit gebeurt langs de zeer drukke straat, Scheldelei en de achterste straten van Polderstad en ook aan de drukke Schroeilaan, die ze dan moeten oversteken.

Voor verdere info bel of mail Danny Jonckheere: 0478/33 24 27

De totaalresultaten van onze acties in Polderstad en Fort 8 tot heden vindt u hieronder.

Raadplaag ook de jaaroverzichten op de website van Hyla:

Verdere info: