Onze activiteitenkalender

 • aug 2016
 • sep 2016
 • okt 2016
 • nov 2016
 • dec 2016
 • jan 2017
 • feb 2017
 • maa 2017
 • apr 2017
 • mei 2017
 • jun 2017
 • jul 2017

Natuurbeheer in de Hollebeekvallei met de Goudklompen en sympathisanten

Info: Dirk Vandorpe

Vandaag komen de volkstuintjes, ook wel Het Motteke genoemd, aan de beurt. We gaan er maaien, snoeien, en waar nodig exoten verwijderen.
Al wie mee wil helpen, welkom, vele handen maken immers het werk lichter.

Praktisch:
Afspraak om 9 u aan het rusthuis, parking op het einde van de Salesianenlaan.
Er is een middagpauze voorzien. Er wordt gezorgd voor broodjes, koffie en frisdrank door Dirk. Tegen 13 u ronden we de werkzaamheden af.
Gereedschappen zullen aanwezig zijn, wandelschoenen of beter nog laarzen zijn aangewezen.
Graag uw deelname melden aan Dirk Vandorpe, dit in verband met de aankoop van de broodjes. Ook voor verdere vragen beschikbaar via mail.

Vlinderwandeling in de Hobokense Polder

Info en gids: Toon Verbruggen - 0471/47 53 78

We maken een wandeling van ongeveer 5 kilometer langs de interessantste vlinderplekjes in de Hobokense Polder.
Vandaag frist Toon je kennis over verschillende vlinders nog eens 'life' op of laat hij je kennis maken met de vlinders die in de Hobokense Polder kunnen voorkomen. Atalanta, bruin, bont en oranje zandoogje, dagpauwoog, kleine vos, distelvlinder, gehakkelde aurelia, groot en klein koolwitje, klein geaderd witje, hooibeestje, Icarusblauwtje, boomblauwtje, bruin blauwtje, kleine vuurvlinder, koninginnenpage en landkaartje kunnen rond deze tijd waargenomen worden. Of zijn er uit het zuiden gele luzernevlinders aan komen vliegen of een rouwmantel? De Hobokense Polder heeft al deze vlinders reeds te gast gehad. Enkele jaren geleden konden we een "nieuweling" voor de Polder ontdekken: de eikenpage. Wil je thuis vlinders aanlokken? Dat kan je doen door rottende bananen op een voederplankje in de zon te leggen.

Praktisch: Afspraak om 14 u op de parking aan United Caps, Schroeilaan (naast spoorweg). Einde omstreeks 17 u.
Meebrengen: zonne- en muggenmelk (bij voorkeur lange broek), stevige wandelschoenen, vlindergids (indien in bezit) en verrekijker.

Deze tocht kan niet doorgaan bij regenweer of felle wind. Dan houden de vlinders zich immers verscholen.
Bij twijfelachtig weer kan u zondagvoormiddag 7 augustus tussen 11 u en 13 u op deze website nagaan of de tocht al dan niet doorgaat.

Update 7 aug 9u45: De vlindertocht gaat door!

Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder

Door Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil

Elke eerste zondag van de maand is de opruimploeg actief in de Polder of aan de rand van de Polder om sluikstort te verwijderen. Dus stroop uw mouwen op, smeer uw kuiten en kom ons gerust (opnieuw) vergezellen want alle hulp zal nodig zijn.

Praktisch: afspraak om 14 u op de parking van Procap, Schroeilaan 15 te Hoboken.

Info: www.facebook.com/vreedzaamprotesttegenzwerfvuil
of vreedzaamprotesttegenzwerfvuil@hotmail.com

Start cursus Op Hoge Poten (Steltloperscursus)

3 theorielessen, 2 praktijkuitstappen

Zie website Ardea

Vogelexcursie: Steltloperstocht (NL)

Gids: Luc Van Schoor
Info: Marc Hofman: 0494/56 01 07

Geheel in het thema van de cursus, neemt ARDEA u weer mee naar de beste steltlopersplekjes van Zeeland. Een niet te missen zomerklassieker voor doorwinterde vogelaars (en zomerse cursisten!), ter afwisseling van die saaie strandvakantie…

De slikken in de Oosterschelde zijn in deze periode van het jaar immers een eldorado voor tal van prachtige modderliefhebbers die zich aan een bestaan in natte of modderige gebieden hebben aangepast.
Duizenden steltlopers die in noordelijke streken broeden, trekken in de nazomer naar de Waddenzee en de Zeeuwse Delta. Sommige overwinteren hier, anderen trekken verder naar het zuiden nadat ze zich hebben volgegeten op de slikken. Ze foerageren er op insecten, wormen, weekdieren en kreeftachtigen, soms ook wel op plantaardig materiaal, kleine visjes, etc. Veel steltlopers hebben daarom een aangepaste snavel. Ze kunnen, zelfs met een dichte snavel, de uiteinden enigszins als een pincet opensperren. Bovendien is bij deze soorten de snavelpunt bezet met kleine tastlichaampjes. Deze dienen om bij het onderzoek van de bodem prooi op te sporen. Wonderlijke bio-technologie met vleugels aan.
Sommige vogels vertonen nu nog het kleurrijke zomerkleed en daarom is dit hét moment om deze bonte bende op te zoeken en te bewonderen.
We trekken naar de leukste plekjes en gebieden waar deze steltlopers voedsel zoeken en overtijen tijdens het hoog tij. Met een zonnetje erbij dat alles extra kleurt, wordt deze uitstap beslist weer eentje om duimen en vingers af te likken. Bij dat laatste past voor de liefhebbers ook een frisse pint op een plaatselijk terrasje. Zorg dat je er zeker bij bent. We gaan het geen twee keer zeggen!

Praktisch:
- Vertrek om 8 u, 't Spant, Boomse steenweg 335 Wilrijk
- Einde omstreeks 18 u ter plaatse
- Kostendelend rijden (0,07 euro/km)
- Meebrengen: Picknick, vogelgids, verrekijker, telescoop, camera, zonnecrème.
- Bij droog weer volstaan stevige wandelschoenen

Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 of Wim Mertens, 03/216 93 62

Vandaag vliegen we er weer in tijdens het maandelijkse weekendbeheer in de Hobokense Polder. Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u. We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ... Een greep uit de uit te voeren werken voor de komende maanden:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort

Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.
Afspraakplaats: Schroeilaan 15 (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma United Caps (= achteraan het bedrijf). Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen

Vogelringdag: SING-SING… I'VE GOT TO RING!

Kennismaking met het vogelringwerk in ringstation Broek de Naeyer
Gids: Eric Callebaut - Leiding: Luc Van Schoor, 0494/33 63 09

Na eerdere bezoeken aan de ringstations van De Kuifeend (2013) en Essen (2014) is ARDEA dit jaar te gast op het ringstation van het natuurgebied Broek De Naeyer te Willebroek. Ringer en natuurgids Eric Callebaut toont ons in de praktijk hoe het ringen van vogels voor wetenschappelijk onderzoek verloopt. In deze tijd van het jaar trekken heel wat moeras- en zangvogels uit het noorden al door onze streken, op weg naar het zuiden om daar te overwinteren. Dat levert kansen om vogelsoorten die je niet zo vaak te zien krijgt, beter te leren kennen. Of om een tjiftjaf eens letterlijk even in de ogen te kunnen kijken. Tussen twee ringsessies is een wandeling in het natuurgebied voorzien. Dat belooft een boeiende voormiddag te worden!
Let op: om verstoring te vermijden is het aantal deelnemers beperkt tot maximaal 15 personen, dus inschrijving is nodig! Dit gebeurt d.m.v. storting van 3 euro (NP-leden) en 5 euro (niet-leden) per persoon. De opbrengst gaat integraal naar het ringwerk (voor aankoop materiaal).

Praktisch:
- Afspraak: 't Spant, Boomsesteenweg 335, Wilrijk
- Vertrek: 7.30 u, terug ca 12.30 u ter plaatse
- Kostendelend rijden (0,07 euro/km)
- Meebrengen: warme, wandelkledij

Vooraf inschrijven: stort het bedrag p.p. op rek. BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als mededeling "Ringstation 2016". De volgorde van de ontvangst van de overschrijving is bepalend voor de inschrijvingen. Stuur ook een e-mail naar ardea@hobokensepolder.be. Zo kunnen we u tijdig verwittigen indien uw inschrijving te laat zou zijn wegens volgeboekt. In dat geval wordt het geld terug gestort.

Nacht van de Vleermuis in de Hobokense Polder

Gids: Bert Mertens

Verruim je blik en kom naar de Nacht van de Vleermuis! Naast onze dagdagelijkse vogels en zoogdieren zijn er in de Hobokense Polder ook tal van vleermuizen waar te nemen. Zin om eens in de wereld te duiken van onze vleermuizen? Dan moet je zeker aanwezig zijn op deze avond.
We geven je aan de hand van een powerpoint een introductie over onze vleermuizen. Hoe leven ze, hoe kan je ze herkennen en hoe communiceren ze? Nadien gaan we het natuurgebied in om een kijkje te nemen en te luisteren naar deze merkwaardige vliegende zoogdieren.

Praktisch:
Afspraak om 20.30 u in De Schorren, Graspolderlaan 32 Hoboken.
Na de powerpoint maken we een wandeling in de Hobokense Polder. Voorzie lange broek en gesloten schoeisel, muggenmelk, een warme pull of jas (het kan fris worden).
Einde omstreeks 23 u.
Inschrijven noodzakelijk bij de gids. Maximum 25 personen kunnen deelnemen.

Fietstocht in het Mechels Rivierengebied

Begeleiding en inschrijvingen: Andre Van Langenhove: 03/288 00 81
of Paul Van den Broecke: 03/828 63 38

Ook dit jaar richt Natuurpunt Hobokense Polder een familiale fietstocht in van ca. 45 km.

Waar gaan we fietsen?
We gaan deze keer fietsen langs zeven waterlopen in het Mechelse Rivierengebied.

Wat breng je mee?
- 1 fiets per persoon
- Regenjas (die we hopelijk niet gaan nodig hebben)
- Een brok gezonde humor en de nodige babbels voor onderweg
- Een lunchpakketje voor onderweg

Vertrekpunt:
We spreken af aan de speelweide van Hoboken-Polderstad. Wie geen fietsrek heeft voor de auto, kan zijn fiets afleveren aan de camionette voor transport.
We vertrekken om 10 u met de auto naar Rumst.
Waar moeten we zijn in Rumst?
Het beste met de GPS coördinaten:
N51°04'31'' E4°25'32'' of decimaal: N51.074153 E4.425456
Heb je geen GPS, begeef je dan naar einde van de straat "Markt" in Rumst. Daar volg je de pijlen voor de parking.

We fietsen aan een tempo dat iedereen (getraind of boodschappen-fietser) gemakkelijk aankan.
Na de fietstocht is er - voor wie wil - de mogelijkheid om met de groep een warme maaltijd te nuttigen in Hoboken. Juiste locatie wordt later meegedeeld.
Om alles in goede banen te leiden vragen we u om in te schrijven voor deze activiteit.
Liefst via deze website of telefonisch bij André of Paul

Vogelexcursie: 3de Vogel-Verrassingstocht

Gids: Luc Van Schoor
Leiding: Wim Roelant, 0477/34 07 21

Zonder voorplanning beslissen we pas daags voordien waar deze tocht heen leidt… Spannend, maar wel optimaal om zo eens te kunnen inspelen op de actualiteit van zeer recente, boeiende vogelwaarnemingen. Daarom verneem je bij het vertrek pas waar de excursie naar toe gaat. De vogelactualiteit is natuurlijk slechts een aanleiding om samen nieuwe gebieden te ontdekken.
De twee voorbije jaren brachten ons zo tot over de Nederlandse grens naar De Biesbosch (2014) en het strand van Westkapelle (2015). Of het dit jaar ook weer naar het buitenland gaat, is niet te voorspellen. En zo ja: wélk buitenland dan? Laat je verrassen, maar wees gerust: het wordt weer een onvergetelijke dag boordevol vogels!

Praktisch:
- Vertrek om 8.30 u aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 te Wilrijk
- Einde om 18.30 u ter plaatse
- Kostendelend rijden (0,07 euro/km)
- Meebrengen: picknick, vogelgids, verrekijker, telescoop, camera, zonnecrème.
- Bij droog weer volstaan stevige wandelschoenen

Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder

Door Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil

o.l.v. Eric Van Braekel, Frank Van de Craen en Marc Wouters

Elke eerste zondag van de maand is de opruimploeg actief in de Polder of aan de rand van de Polder om sluikstort te verwijderen. Dus stroop uw mouwen op, smeer uw kuiten en kom ons gerust (opnieuw) vergezellen want alle hulp zal nodig zijn.

Praktisch: Afspraak om 14 u op de parking van Procap, Schroeilaan 15 te Hoboken.

Info: www.facebook.com/vreedzaamprotesttegenzwerfvuil
of vreedzaamprotesttegenzwerfvuil@hotmail.com

Daguitstap naar Zammelsbroek en Averbode Bos en Heide

Gidsen: Koen Thibau (Zammelsbroek), Stan Van Damme (Averbode Bos en Heide)
Info en inschrijven: Hedwig Van den Eynden - 0486/82 27 92 (Peter Van Elsacker)

Ten zuiden van Geel, ter hoogte van Zammel en Oosterloo ligt het natuurgebied Zammelsbroek. Koen Thibau, conservator van het gebied, zal ons in de voormiddag gidsen in deze rustige, brede vallei van de Grote Nete waar je een grote verscheidenheid van biotopen vindt. Kenmerkend zijn de grote plassen die ontstaan zijn door turfwinning en ontginning van moerasijzererts (ijzeroer).
Omdat Averbode Bos en Heide mee in het LIFE-programma van de Europese Unie zit, kon Natuurpunt het natuurherstelproject realiseren: herstel van vennen, heide, duinen en graslanden en het bos omvormen tot natuurlijk waardevol bos en de toegankelijkheid vergroten. In de namiddag maken we een flinke landschapswandeling om eens te bekijken hoe het landschap na enkele jaren van natuurbeheer veranderd is.

Praktisch:
We vertrekken op basis van kostendelend samenrijden (7 eurocent/km) om 8.45 u op de parking onder de viaduct aan 't Spant, Boomsesteenweg 335, Wilrijk. Einde in Wilrijk omstreeks 18 u.

Meebrengen: picknick en drankje, stevige wandelschoenen, verrekijker.

Aanmelden voor 8 september bij Hedwig Van den Eynden voor de wagenverdeling. Deelnameprijs: 2 euro (gids Zammelsbroek) af te rekenen bij vertrek.

Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 of Wim Mertens, 03/216 93 62

Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u. We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ... Een greep uit de uit te voeren werken voor de komende maanden:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort

Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.
Afspraakplaats: Schroeilaan 15 (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma United Caps (= achteraan het bedrijf). Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen

ARDEA's Jaarlijkse Herfstbijeenkomst

Info- en Ontmoetingsmoment + Verkiezing Vogelfoto van het jaar 2016

Vanaf dit jaar organiseren we nog slechts één maal per jaar een ontmoetingsmoment voor iedereen die bij onze vogelwerkgroep betrokken is of wil zijn. Na de opstartjaren van ARDEA, waarin we in elke semester ergens anders in ons werkingsgebied neerstreken voor dit gezellig gebeuren, vindt het ontmoetingsmoment nu nog slechts één maal per jaar plaats. Wel in een aangepaste formule, met infomomenten, boeiende gastsprekers en korte rapportages met tussendoor veel tijd en ruimte om bij te praten, ideeën uit te wisselen en andere vogelfreaks (beter) te leren kennen tussen pot en pint. We voorzien een overheerlijke, gezonde hap zodat we even gezellig kunnen tafelen, en we verkiezen samen met jou de beste vogelfoto van het jaar.

De locatie aan de rand van het Fort 5 te Edegem is een schitterende plek voor deze gelegenheid. Je kan er even een frisse neus halen in de natuur, of gewoon aalscholvers spotten vanaf het terras.
Kortom, het wordt hét ARDEA-moment van het jaar! Noteer alvast de datum, en schrijf je in (voor 20 september), zo hebben we zeker voldoende dranken en spijzen in huis…

Op het programma o.a.:

 • Rapportages over de voorbije onderzoeken (uilen, inventarisaties, HBP-, zwaluw-, trektellingen, blauwe-reigerkolonie,…),
 • De slechtvalken in Antwerpen-zuid: drone-onderzoek (geweldige beelden), evaluatie van de nestkast etc.
 • Officiële lancering van ARDEA's Uilenwerkgroep (met acties en projecten omtrent uilen en valken in de regio)
 • Presentatie van het jaarprogramma voor 2017 (belangrijkste projecten, reis, oproepen tot medewerking…)
 • Running slideshow: de leukste beelden van de voorbije uitstappen
 • Gastspreker Patrick Dictus (deskundige groen en beheer van de Stad Antwerpen): "Het stedelijk bos- en groenbeheer toegelicht. Welke rol spelen vogels daarbij?"

Ook niet te missen:
- Een heerlijk gezond en vers diner-buffet, vanaf 18 uur
- Verkiezing van ARDEA's vogelfoto van het jaar 2016
- ARDEA-stand met de nieuwe ARDEA-gadgets!
- Ontvang de nieuwste editie van het ARDEA-Bulletin en de ARDEA-vogelcard
- ARDEA-vogelcafé met o.a. heerlijke (vogel-)bieren en frisse sapjes tot 23 uur
- Ter afsluiting: een los partijtje Pétanque

Praktisch:

 • Inschrijven kan d.m.v. een mailtje voor 20 september naar ardea@hobokensepolder.be, zo ben je alvast zeker van een stoel, een glas, een bord en een leuk info-mapje. Door gelijktijdige overschrijving van 10 euro p.p. op rek. BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met vermelding van "Ardea herfstmeeting 2016" ben je ook verzekerd van een drankje en hapje om dat glas en bord te vullen (= reservatie voor het buffet)!
 • Het definitieve programma wordt begin september in detail aangekondigd op de blog.
 • Aanvang om 15 u, buffet van 18 tot 20 u, aansluitend bekendmaking Vogelfoto 2016 en 'vogelcafé' tot 23 u...
 • Plaats: lokaal van Vissersclub vzw Om ter Grootst, in Hangar 27 van Fort V, Parklaan, Edegem

Een cobra in Waarloos: wandeling langs de Wouwendonkse loop

Gids: Dirk Costrop van Natuurpunt Oude Spoorweg
Info: Jan Eulaers, 0495/52 77 31

Inderdaad, er is een cobra in Waarloos. Geen dier, maar de Wouwendonkse loop die na een aantal aanpassingswerken duidelijk de vorm van een cobra heeft.
Natuurpunt heeft aangrenzende percelen in eigendom en samen met de provincie Antwerpen zal men daar een mooi natuurgebied creëren, maar tevens het benutten als waterbuffering om de aanliggende woonzones eindelijk van wateroverlast te vrijwaren.

Praktisch: We vertrekken op de parking van het Cultureel Centrum, della Faillelaan te Aartselaar. Afspraak ook mogelijk om 14 u aan de kerk van Waarloos. We wandelen door de spoorwegberm en omgeving.
Na 6 á 7 km stappen zijn we ca. 2,5 u later terug aan het vertrekpunt. Laarzen zijn niet nodig.
Dirk Costrop van Natuurpunt Oude Spoorweg is onze gids. Hij zal vooral toelichting geven over het beheer van de oude spoorwegberm, over de waterretentiewerken in verschillende vormen (uitgevoerd en het gepland) en hoe de spoorwegberm evolueerde tot het natuurgebied dat het thans is.
Deelname is gratis.
Einde omstreeks 17 u
Voor meer informatie en bij mogelijke vervoerproblemen kan je terecht bij Jan Eulaers.

Herfsttrektellingen op de Scheldedijk, Hoboken

Een initiatief van de Vogelwerkgroep ARDEA

Coördinator: Luc Van Schoor, 0494 33 63 09 en Walter De Weger, 0495 23 77 10

Van 1 tot 31 oktober gaan de 11e herfsttrektellingen door op de trektelpost Hobokense Polder. In gans Vlaanderen wordt er deze maand weer geteld op zo'n 50-tal telposten, de ene al wat actiever dan de andere. We doen zoals steeds weer mee aan de Europese simultaantellingen die in 2016 doorgaan op zaterdag 1 oktober en op zondag 16 oktober.

De telpost Hobokense Polder o.l.v. vogelgids Luc Van Schoor staat bekend als een gastvrije en gemoedelijke plek waar iedereen, van zuivere leek tot kenner, steeds van harte welkom is om een paar uur mee te komen speuren naar alles wat voorbij vliegt. Dat levert soms boeiende waarnemingen en bijzondere vogelsoorten op zoals ruigpootbuizerd, velduil en ortolaan in oktober vorig jaar.
De dagelijkse ochtendtellingen beginnen op zaterdag 1 oktober, tevens de Europese Birdwatch-dag en eindigen zonder tegenbericht op zondag 31 oktober. In principe wordt er dagelijks geteld van 8 tot 12 uur, naargelang de weers- en trekomstandigheden. Tijdens deze periode trekt ARDEA ook nog naar een buitenlandse locatie voor een trektelling en excursie in Walcheren, Zeeland.

ARDEA doet een oproep om met ieders inbreng van deze herfsttrektellingen een succes te maken. Geef gerust een seintje aan Luc of Walter als je wil deelnemen, ook als je twijfelt of de trektelling doorgaat bij minder gunstig weer
Op de ARDEA-blog wordt regelmatig nieuws gepost en op de website www.hobokensepolder.be/trektellen kan je de telresultaten volgen.
Graag tot kijk op de Scheldedijk!

Praktisch:

 • Plaats: Scheldedijk Hobokense Polder bij de twee nieuwe zitbanken
 • Op 5 min. wandelen vanaf Petroleumkaai (parking) of 10 min. vanaf de trappen einde Scheldelei, Polderstad/Hoboken
 • Fietsen kan vlot tot op de telpost
 • Meebrengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, fototoestel, (warme) drank.

Natuurwandeling in de Hobokense Polder: Thema: Alles hangt samen

Gids en leiding: Gilbert Van Ael

De bedoeling van deze wandeling is de samenhang in de natuur te belichten waarbij de "mens" een onderdeel is. De wetenschap die dit bestudeert is de ecologie.
De ecologie bestudeert de dynamiek van de wisselwerking tussen organismen, populaties of levensgemeenschappen (de biotische milieufactoren) en de relaties tussen organismen, populaties, levensgemeenschappen of landschappen en het niet-biologische milieu (de abiotische milieufactoren), of eenvoudiger "Alles hangt samen".

De wandelaars zullen gewezen worden op wat zij tijdens de wandeling zien en mogelijk zelf bepaalde wisselwerkingen opmerken.
Een voorbeeld: zie foto hiernaast getrokken op 6 mei 2013 in de Polder. Deze hommel is op zoek naar nectar, maar neemt via de beharing ook stuifmeel mee wat belangrijk is voor de bevruchting van ander bloemen. De gele en zwarte kleuren van de hommel zorgen ervoor dat mogelijke predators worden afgeschrikt. Dit geeft als signaal "ik ben gevaarlijk".

Praktisch:
Afspraak om 14 u aan het bord op de Schroeilaan. Einduur: ca 16.30 u
Voorzie gesloten schoeisel (laarzen bij regenweer of na felle buien).
Deelname is gratis.

INBO Watervogeltellingen (diverse locaties)

Ook dit jaar nemen we in ons werkingsgebied weer deel aan het langlopende INBO-onderzoeksproject 'Monitoring van overwinterende watervogels'. Het doel van de tellingen in dit project is om een inzicht te verkrijgen in de aantallen, de trends en de verspreiding van watervogels die tijdens de winter of de trekperiode in onze wetlands verblijven. Sinds 1979/80 worden in Vlaanderen elke winter zes midmaandelijkse tellingen georganiseerd (periode oktober-maart). Bij elke telling worden zoveel mogelijk gebieden bezocht die van belang zijn voor watervogels. Voor het uitvoeren van de tellingen wordt beroep gedaan op maar liefst zo'n 400 amateur-veldornithologen. De coördinatie van de tellingen en het beheer van de gegevensbank is sinds 1986 in handen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. In een aantal internationaal belangrijke wetlands voert het Instituut ook aanvullende, meer frequente tellingen uit van watervogels. Sinds dit jaar werkt ook Natuurpunt-studie actief mee aan het project, dat aansluit bij het reeds sinds 1967 lopende internationale watervogeltellingen-onderzoek "International Waterfowl Census". Deze internationale telling wordt gecoördineerd door Wetlands International en vormt een belangrijke basis voor de bescherming van waterrijke gebieden onder de Ramsar-Conventie en de Europese Vogelrichtlijn.
De invoer van de gegevens gebeurt online, door de aangestelde tellers.
Meer informatie vind je via onze website.
In onze regio wordt de komende winter midmaandelijks geteld in de oude forten, in de Hobokense Polder en langs de Scheldeoevers, en ook op de waterplassen van Waterlink / Aquafin op 't Kiel en het Schoonselhof (Wilrijk). Het park de Kielse Vest (Kiel) wordt ook weer systematisch onderzocht. Dit levert niet meteen spectaculaire waarnemingen van zeldzame vogelsoorten op, maar het geeft toch inzichten in de wijzigende situatie van bijvoorbeeld vogelsoorten als kuifeend, wintertaling en meerkoet. Toch, bij voldoende koud weer durven soorten als pijlstaart en grote zaagbek deze wateren opzoeken. Het belang van waterrijke biotopen, zeker in onze verstedelijkte omgeving, wordt er duidelijker door aangetoond.

Praktisch:
Elke natuurliefhebber is erg welkom om eens mee te gaan tellen met de 'vaste tellers' die dit al jaren doen. Zo'n telling duurt 1 à 2 uur, afhankelijk van het gebied.
De tellingen gebeuren bij voorkeur met goede weercondities op zaterdag, wat de precieze planning op voorhand bemoeilijkt. Bij slecht weer wordt de telling naar zondag verschoven. Geïnteresseerden nemen daarom best zelf vooraf contact op met één van de vaste tellers, per mail of telefonisch of melden zich via de Ardea-blog.
De telgebieden en de tellers zijn:
Hobokense Polder: André Van Langenhove, 0486/82.68.22
Waterlink Aquafin: Peter Bastiaensen
Fort VIII en Schoonselhof: Peggy Beers, 0485/52.81.25
Park Kielse Vest: Joris Van Reusel, 0486/83.62.34

Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27, of Wim Mertens, 03/216 93 62

Vandaag vliegen we er weer in tijdens het maandelijkse weekendbeheer in de Hobokense Polder. Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u. We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ... Een greep uit de uit te voeren werken voor de komende maanden:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort

Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

Afspraakplaats: Schroeilaan 15 (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma United Caps (= achteraan het bedrijf). Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen

Natuurbeheer in de Hollebeekvallei met de Goudklompen en sympathisanten

Noordelijk deel: De Zwaantjes

Info: Dirk Vandorpe

We gaan maaien, snoeien, en waar nodig exoten verwijderen.
Ook zullen we het zwerfvuil opruimen. Op deze dag krijgen we ondersteuning van de Goudklompen van de Hobokense Polder.
Al wie mee wil helpen, welkom: Vele handen maken immers het werk lichter.

Praktisch:
Afspraak om 9.30 u aan het bruggetje van het park, ingang via de Hollebeekstraat te Hoboken, of via de Gillis Verdonckstraat te Wilrijk.
Er is een middagpauze voorzien. Er wordt gezorgd voor broodjes, koffie en frisdrank door Dirk.
Tegen 14 u ronden we de werkzaamheden af en kunnen we nog wat na praten.
Gereedschappen zullen aanwezig zijn, wandelschoenen of beter nog laarzen zijn aangewezen.

Graag uw deelname melden aan Dirk Vandorpe, dit in verband met de aankoop van broodjes. Ook voor verdere vragen beschikbaar via mail.

Zeevogel-excursie naar Westkapelle (NL)

Leiding: Joris Van Reusel, 0486/83 62 34 - Gids: Luc Van Schoor 0494/33 63 09

Voor veel vogelliefhebbers is een dagje aan zee pas leuk als de kalender op herfst staat en de barometer op storm. Dat is dan de periode en het moment om heel wat trekkende zeevogels langs onze kust te zien passeren.
Zeker bij een gunstige westenwind is de kans bestaande dat ver op zee verblijvende of trekkende zeevogels als jagers, Jan-van-Gent, pijlstormvogels en stormvogeltjes tot dicht tegen de kust worden geblazen. Ook zeekoeten, alken, duikers, meerdere soorten meeuwen, futen en zee-eenden kunnen zeker in deze tijd van het jaar vanaf de kust worden waargenomen.

Dit jaar begeven we ons nog eens (naar aloude Natuur 2000-gewoonte) naar de meest westelijke punt van Nederland, het dorpje Westkapelle te Walcheren (Zeeland) om er gedurende de ochtend enkele uren de zeevogels op zee te observeren, met sterke verrekijkers en telescopen. Er wordt zowel geteld wat 'doortrekt' als getuurd naar de tussen de golven dobberende en pleisterende vogels. En natuurlijk letten we ook op alle andere trekvogels (zangvogels, roofvogels…) die over onze hoofden heen vliegen, komende uit het hoge noorden of uit Groot-Brittannië. Verrassingen zijn niet uitgesloten!
Tenzij het een langdurige-top-trekdag zou worden verlaten we, na de middagpauze in een warm plaatselijk café, de zeedijk en kammen we de kreekjes, akkers, weilanden, moerasjes en duinen van het achterland uit op zoek naar rustende trekvogels of de eerste wintergasten. In deze periode van het jaar is er in deze streek immers van alles te verwachten.
Een paar korte wandelingetjes compenseren dan het opgelopen bewegingstekort van tijdens het stilstaand observeren van de voormiddag. Mogelijk sluiten we af met een sunset-slaaptrek-observatie wijl de zon in de zee zakt, na een dagje vogelen-aan-zee…

Praktisch:
Vertrek met eigen wagens (kosten- delend vervoer!) om 8 u aan 't Spant, Boomsesteenweg 333. Terug tegen 18 uur.
Meebrengen: verrekijker, telescoop, warme en waterbestendige kledij, veldgidsen, fototoestel, picknick

Aanmelden vooraf is gewenst via ardea@hobokensepolder.be

12de Heksentocht door de Hobokense Polder

Een organisatie van Wijkraad Polderstad en Taverne
De Schorren en met medewerking van Natuurpunt Hobokense Polder

Ontdek het Polderbos op een andere manier! Onderneem een avontuurlijke tocht van ca 2 uur in groepjes van zo'n 20 personen. Laat je verrassen door spannende, leuke en griezelige verhalen en animatie. Durf jij het aan? Reserveer tijdig, want de plaatsen zijn beperkt.

Praktisch:
Vertrek aan Taverne De Schorren, Graspolderlaan 32
Prijs: 15 euro voor de wandeling met animatie, heksenmaaltijd en drankje onderweg.
Inschrijven kan tot en met 23 oktober bij Taverne De Schorren, Graspolderlaan 32 Hoboken.
Maandag gesloten, andere dagen vanaf 11 u. Tel. 03/828 49 96.
Voorzie waterdicht schoeisel. Geen buggy's of honden. Geen zaklampen of andere lichtbronnen.
Verdere info kan u ook bekomen bij Jaak De Saeger, voorzitter Wijkraad Polderstad, 0495/44 07 19. U kan ook foto's van de voorbije heksentochten bekijken op www.polderstad.be

Net als de vorige jaren levert Natuurpunt Hobokense Polder gidsen en zorgen onze Goudklompjes voor logistieke ondersteuning!

Affiche Heksentocht (pdf)

Feestelijke wandeling in de Hobokense Polder: Wandeling van het Jaar

De blijdschap en trots om de eervolle titel "Wandeling van het Jaar" willen we ook met jou delen.
Als dank voor je stem bewandelen we de volledige "winnende" wandeling in onze Polder op zondag 6 november. We verzamelen om 14 u aan het toegangsbord op de Schroeilaan, waar trouwens tegen die datum een mooi informatief bord de Wandeling van het Jaar aan alle voorbijgangers zal aanprijzen.
Op deze wandeling zal ook provinciaal député, dhr. Bruno Peeters, ons vergezellen.
Voorzie warme kledij, aangepast schoeisel, een verrekijker ... het wordt een pittige wandeling van 7,5 km. Einde omstreeks 17 u.
Allen welkom!
Meer info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27

Info over de Wandeling van het Jaar

Zwerfvuil ruimen in de Hobokense Polder

Info : Luk en Ria Smets-Thys

U las het al in het voorwoord: de organisatoren van de zwerfvuilacties in en om de Hobokense Polder stoppen ermee na drie intense jaren van maandelijkse ophalingen.
Niet dat het niet meer nodig zou zijn… integendeel!
Jammer genoeg blijkt nog altijd dat sluikstorten een groot probleem is nabij ons mooi natuurgebied.

En nu we de grote eer hebben om Wandeling van het Jaar te zijn, willen we de grotere toestroom wandelaars, die deze titel met zich meebrengt, niet in een vervuild gebied ontvangen.
We gaan trachten 1 x per kwartaal een georganiseerde opruiming te doen. Vandaag is er zo één van. Kom ons helpen!

Praktisch:
Afspraak om 10 u achteraan op de parking van United Caps, Schroeilaan 15 Hoboken. Wij zorgen voor vuilzakken en grijpstokken.
Meebrengen: werkhandschoenen, warme kledij, gesloten schoeisel (of laarzen)
Einde voorzien omstreeks 12 u met een heerlijk gratis drankje !!!!

INBO Watervogeltellingen (diverse locaties)

Ook dit jaar nemen we in ons werkingsgebied weer deel aan het langlopende INBO-onderzoeksproject 'Monitoring van overwinterende watervogels'. Het doel van de tellingen in dit project is om een inzicht te verkrijgen in de aantallen, de trends en de verspreiding van watervogels die tijdens de winter of de trekperiode in onze wetlands verblijven. Sinds 1979/80 worden in Vlaanderen elke winter zes midmaandelijkse tellingen georganiseerd (periode oktober-maart). Bij elke telling worden zoveel mogelijk gebieden bezocht die van belang zijn voor watervogels. Voor het uitvoeren van de tellingen wordt beroep gedaan op maar liefst zo'n 400 amateur-veldornithologen. De coördinatie van de tellingen en het beheer van de gegevensbank is sinds 1986 in handen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. In een aantal internationaal belangrijke wetlands voert het Instituut ook aanvullende, meer frequente tellingen uit van watervogels. Sinds dit jaar werkt ook Natuurpunt-studie actief mee aan het project, dat aansluit bij het reeds sinds 1967 lopende internationale watervogeltellingen-onderzoek "International Waterfowl Census". Deze internationale telling wordt gecoördineerd door Wetlands International en vormt een belangrijke basis voor de bescherming van waterrijke gebieden onder de Ramsar-Conventie en de Europese Vogelrichtlijn.
De invoer van de gegevens gebeurt online, door de aangestelde tellers.
Meer informatie vind je via onze website.
In onze regio wordt de komende winter midmaandelijks geteld in de oude forten, in de Hobokense Polder en langs de Scheldeoevers, en ook op de waterplassen van Waterlink / Aquafin op 't Kiel en het Schoonselhof (Wilrijk). Het park de Kielse Vest (Kiel) wordt ook weer systematisch onderzocht. Dit levert niet meteen spectaculaire waarnemingen van zeldzame vogelsoorten op, maar het geeft toch inzichten in de wijzigende situatie van bijvoorbeeld vogelsoorten als kuifeend, wintertaling en meerkoet. Toch, bij voldoende koud weer durven soorten als pijlstaart en grote zaagbek deze wateren opzoeken. Het belang van waterrijke biotopen, zeker in onze verstedelijkte omgeving, wordt er duidelijker door aangetoond.

Praktisch:
Elke natuurliefhebber is erg welkom om eens mee te gaan tellen met de 'vaste tellers' die dit al jaren doen. Zo'n telling duurt 1 à 2 uur, afhankelijk van het gebied.
De tellingen gebeuren bij voorkeur met goede weercondities op zaterdag, wat de precieze planning op voorhand bemoeilijkt. Bij slecht weer wordt de telling naar zondag verschoven. Geïnteresseerden nemen daarom best zelf vooraf contact op met één van de vaste tellers, per mail of telefonisch of melden zich via de Ardea-blog.
De telgebieden en de tellers zijn:
Hobokense Polder: André Van Langenhove, 0486/82.68.22
Waterlink Aquafin: Peter Bastiaensen
Fort VIII en Schoonselhof: Peggy Beers, 0485/52.81.25
Park Kielse Vest: Joris Van Reusel, 0486/83.62.34

Dag van de Natuur: Natuurbeheer Hobokense Polder

Grote natuurbeheerdag in de Hobokense Polder

Gratis soep en broodjes voor al wie de hele dag komt helpen!

Info: Danny Jonckheere, 03/828 64 03 of Wim Mertens, 03/216 93 62 (beheer)
Picknick: graag aanmelden bij Ria Thys, 03/289 73 66 (picknick)

Dit weekend organiseert Natuurpunt de "Dag van de Natuur". De natuurvereniging nodigt iedereen uit om te komen meewerken in de gezonde buitenlucht. Zo kunnen duizenden vrijwillige werkkrachten zich fysiek helemaal uitleven in de buitenlucht en het groen, de lokale natuur beter leren kennen en tegelijkertijd mensen uit de buurt leren kennen.

Ook in onze Hobokense Polder kan iedereen de handen uit de mouwen steken. Wij hebben gekozen voor zaterdag 19 november voor een grote werkdag in ons mooie natuurgebied.
De ontwikkeling van een mooi en waardevol stuk natuur vergt veel werk: snoeien, knotten, plaggen, riet maaien, paden of omheiningen herstellen, nieuwe bomen of struiken aanplanten...
De Dag van de Natuur is het uitgelezen moment om kennis te maken met onze vrijwilligers en hun werk. Ze staan klaar om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Praktisch:
Afspraakplaats Schroeilaan aan het startbord van de wandelingen. Hier slaan we ons tentenkampement op. Meebrengen: warme kledij, stevige schoenen. Wij zorgen voor gratis eten en drinken maar laat wel even een seintje of je een halve of een hele dag komt werken. Dit in functie van de catering.
Einde is voorzien rond 15.30 u.

Lichtjestocht in de Hobokense Polder:
Voor jong en oud(er)

Leiding: Stan Van Damme en Sylvia Van den Broeck

Hallo, grote en vooral kleine Polderbezoekers,

Op zaterdag 26 november plannen we een lichtjeswandeling van een goed uur in de Hobokense Polder. Het is dan al vroeg donker en dan is het leuk wandelen met een lichtje.

Hoe maak je dat (met hulp van mama of papa)?

 • je gebruikt een leeg bokaaltje van confituur of mayonaise
 • je bekleeft het met gekleurd papier of beschildert het
 • je wikkelt een ijzerdraad rond het randje en maakt het vast aan een stokje.
 • je steekt een theelichtje in het potje

Praktisch:
We vertrekken om 18 u aan Taverne 'De Schorren', Graspolderlaan 32 te Hoboken. Als we terug aankomen, drinken we een warme chocolademelk. Wie weet is er ook een spannend verhaal van de
boskabouter. Mama's en papa's mogen natuurlijk ook mee.
Deelnameprijs: 1 euro per persoon (ter plekke te betalen)

Wie meedoet, laat het weten voor 24 november aan: Stan Van Damme, 03/828 84 50

Natuurwandeling in het Haachts Broek

Leiding: Jan Eulaers 0495/52 77 31
Gids: René Verdonck

Vandaag maken we kennis met een uniek natuurgebied, gelegen in de groene gordel tussen Aarschot en Mechelen: het HAACHTS BROEK.
Deze broekvelden werden in de jaren '50 en '60 van vorige eeuw omgevormd tot een vrij eentonig populierenbos.
Sinds Natuurpunt het gebied in beheer heeft, werd het een lappendeken van grasland, akkers, moeras en bos. Aldus ontstond er terug een waardevolle zone met gevarieerde flora en fauna.

Praktisch:
We verzamelen op de parking van zwembad Sorgvliedt, Krijgsbaan, Hoboken en spreken daar af voor kostendelend samenrijden (0,07 euro p.p./km).
Je kan ook rechtstreeks naar het vertrekpunt van de wandeling rijden. Je wordt dan verwacht om 14 u op de parking van Sporthal Den Dijk, Dijkstraat, Haacht-Wespelaar.

Einde ca 17.30 u. Laarzen zijn aangewezen!!! Niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

Daguitstap Saefthinghe

Leiding: Wim Mertens, 0499 58 99 16

Ditmaal gaan we Saeftinghe van binnenuit beleven. Vogelexcursies doen het Verdronken Land regelmatig aan. Meestal wordt dan vanop de dijk of een ander uitkijkpunt dit prachtige getijdegebied overschouwd. Zo krijg je al een idee van de weidsheid van dit 3500 ha grote brakwaterschor, het grootste van zijn soort in Europa. Dat laatste besef je pas echt als je zelf door de kreken gaat ploeteren en onder het gesnater van ganzen, de roep van wulpen en het toeziend oog van de kiekendieven uiteindelijk de Schelde weet te bereiken.
Het gebied bestaat uit een wirwar van kleine en grote kreken en slikken waarlangs het brakke Scheldewater - hier mengt het zoete rivierwater zich met het zoute zeewater - tweemaal per dag binnenstroomt. Daartussen liggen de begroeide schorren die enkel bij springtij overstromen. Het Verdronken Land van Saeftinghe is een belangrijk overwinteringsgebied voor ganzen, eenden en roofvogels, waarvan we er zeker heel wat te zien zullen krijgen. De ervaren gids van de Stichting "Het Zeeuws Landschap" zal ons tijdens het modderfestijn ook inwijden in de boeiende geschiedenis van dit unieke natuurgebied.
Na de excursie kan je het bezoekerscentrum in Emmadorp verkennen en als er nog wat tijd overblijft bezoeken we op de terugweg naar Antwerpen nog een of ander natuurgebied.

Praktisch:

 • Vertrek om 8.30 u aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 te Wilrijk
 • Einde in Wilrijk rond 18 u
 • Kostendelend rijden (0,07 euro/km)
 • Deelnameprijs: 7 euro per persoon (voor geleide wandeling) te storten op rek.nr. BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met vermelding "Saeftinghe".
 • Verplicht inschrijven bij Wim Mertens
 • Maximaal aantal deelnemers: 30 (datum van betaling telt als inschrijving!).
 • Meebrengen: picknick, verrekijker, goed passende hoge laarzen (als ze te groot zijn blijven ze gegarandeerd in de modder steken), waterdichte en warme kledij die tegen een klad modder kan, droge kledij om na de excursie om te kleden.
 • Belangrijk: Een goede fysieke conditie is noodzakelijk, want we maken een minstens drie uur durende tocht door zwaar terrein. Kinderen onder de 10 jaar, zwangere vrouwen, hartpatiënten en mensen met andere fysieke beperkingen mogen van Stichting "Het Zeeuws Landschap" niet deelnemen.

Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27, of Wim Mertens, 03/216 93 62

Vandaag vliegen we er weer in tijdens het maandelijkse weekendbeheer in de Hobokense Polder. Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u. We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ... Een greep uit de uit te voeren werken voor de komende maanden:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort

Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

Afspraakplaats: Schroeilaan 15 (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma United Caps (= achteraan het bedrijf). Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen

INBO Watervogeltellingen (diverse locaties)

Ook dit jaar nemen we in ons werkingsgebied weer deel aan het langlopende INBO-onderzoeksproject 'Monitoring van overwinterende watervogels'. Het doel van de tellingen in dit project is om een inzicht te verkrijgen in de aantallen, de trends en de verspreiding van watervogels die tijdens de winter of de trekperiode in onze wetlands verblijven. Sinds 1979/80 worden in Vlaanderen elke winter zes midmaandelijkse tellingen georganiseerd (periode oktober-maart). Bij elke telling worden zoveel mogelijk gebieden bezocht die van belang zijn voor watervogels. Voor het uitvoeren van de tellingen wordt beroep gedaan op maar liefst zo'n 400 amateur-veldornithologen. De coördinatie van de tellingen en het beheer van de gegevensbank is sinds 1986 in handen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. In een aantal internationaal belangrijke wetlands voert het Instituut ook aanvullende, meer frequente tellingen uit van watervogels. Sinds dit jaar werkt ook Natuurpunt-studie actief mee aan het project, dat aansluit bij het reeds sinds 1967 lopende internationale watervogeltellingen-onderzoek "International Waterfowl Census". Deze internationale telling wordt gecoördineerd door Wetlands International en vormt een belangrijke basis voor de bescherming van waterrijke gebieden onder de Ramsar-Conventie en de Europese Vogelrichtlijn.
De invoer van de gegevens gebeurt online, door de aangestelde tellers.
Meer informatie vind je via onze website.
In onze regio wordt de komende winter midmaandelijks geteld in de oude forten, in de Hobokense Polder en langs de Scheldeoevers, en ook op de waterplassen van Waterlink / Aquafin op 't Kiel en het Schoonselhof (Wilrijk). Het park de Kielse Vest (Kiel) wordt ook weer systematisch onderzocht. Dit levert niet meteen spectaculaire waarnemingen van zeldzame vogelsoorten op, maar het geeft toch inzichten in de wijzigende situatie van bijvoorbeeld vogelsoorten als kuifeend, wintertaling en meerkoet. Toch, bij voldoende koud weer durven soorten als pijlstaart en grote zaagbek deze wateren opzoeken. Het belang van waterrijke biotopen, zeker in onze verstedelijkte omgeving, wordt er duidelijker door aangetoond.

Praktisch:
Elke natuurliefhebber is erg welkom om eens mee te gaan tellen met de 'vaste tellers' die dit al jaren doen. Zo'n telling duurt 1 à 2 uur, afhankelijk van het gebied.
De tellingen gebeuren bij voorkeur met goede weercondities op zaterdag, wat de precieze planning op voorhand bemoeilijkt. Bij slecht weer wordt de telling naar zondag verschoven. Geïnteresseerden nemen daarom best zelf vooraf contact op met één van de vaste tellers, per mail of telefonisch of melden zich via de Ardea-blog.
De telgebieden en de tellers zijn:
Hobokense Polder: André Van Langenhove, 0486/82.68.22
Waterlink Aquafin: Peter Bastiaensen
Fort VIII en Schoonselhof: Peggy Beers, 0485/52.81.25
Park Kielse Vest: Joris Van Reusel, 0486/83.62.34

Ganzentocht naar het Meetjesland en de Oostkustpolders

Gids en leiding: Rudy Van Cleuvenbergen, 03 464 05 57 ('s avonds)
of Wim Roelant, 0477 34 07 21

Elk jaar weer komen tienduizenden ganzen overwinteren in de Vlaamse polders. Vandaag bezoeken we enkele traditionele pleisterplaatsen; welke precies hangt deels af van de voorbereiding en de recente waarnemingen. Hoewel we focussen op ganzen, zullen we daarbij uiteraard de andere vogels niet uit het oog verliezen.
In de voormiddag bezoeken we het Meetjesland. Vandaag is dit vooral een landbouwgebied, maar de talrijke kreken getuigen nog steeds van de invloed van de zee; sommige ervan zijn echte natuurparels. In deze polders overwinteren duizenden kolganzen en grauwe ganzen, honderden Toendrarietganzen en vaak ook tientallen kleine zwanen. Slechtvalk, blauwe kiekendief en smelleken zijn typische overwinterende roofvogels.
Na de middagpauze gaan we in de omgeving van Klemskerke-Vlissegem op zoek naar de kleine rietganzen. Voor deze soort zijn de Oostkustpolders dé overwinteringsplek bij uitstek in Vlaanderen. Rond midden december bereiken ze er hun maximale aantal; vaak volgt reeds begin januari een snelle terugtrek richting Denemarken.
Mogelijk ronden we af met een korte wandeling in de Uitkerkse polder, waar we in de schemering misschien nog kunnen genieten van een velduil of wat slaaptrek. Kom meegenieten van de 'vriezeganzen' en hun leefwereld - ook voor minder ervaren vogelkijkers is dit een prima gelegenheid om de verschillende soorten beter te leren kennen !

Praktisch:
Vertrek met eigen wagens (kostendelend) om 8 u aan 't Spant, Boomsesteenweg 333 te Wilrijk. Tegen het donker aan keren we huiswaarts om omstreeks 18.15 u terug in Wilrijk aan te komen. Meebrengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, ev. fototoestel, lunchpakket (drank is 's middags verkrijgbaar). Bij droog weer volstaan stevige wandelschoenen.

Polderborrel: winterwandeling en Nieuwjaarsdrink in de Hobokense Polder

Gidsen: Danny Jonckheere, Marnix Lefranc
Inschrijven: Ria Thys, 0476/33 79 36

Traditioneel wandelen we het nieuwe jaar in in ons eigen natuurgebied de Hobokense Polder. Het is bovendien een mooie gelegenheid om mekaar onze beste wensen voor een mooi en natuurvriendelijk 2017 over te brengen.

Praktisch:
We komen samen op de parking van United Caps, Schroeilaan 15 te Hoboken om 14 u en wandelen een tweetal uurtjes in de winterse Polder. We eindigen onze wandeling weer op de parking, waar we je laten genieten van een Nieuwjaarsborrel en heerlijke hapjes, bereid door Hedwig, Frieda, Godelief en Ria.

Einde: omstreeks 17 u.
Kan je komen? Bij voorkeur graag een seintje op bovenstaand GSM-nummer of mailadres ten laatste 7 januari. Zo kunnen we de hoeveelheid verwennerijtjes bepalen. Heel welkom!

Nieuwjaar-vogelexcursie ... of Jenevertocht

Gids: Luc Van Schoor - 0494/33 63 09
Leiding: Marc Hofman 03/448 30 68 - 0494/56 01 07

Vogelwerkgroep ARDEA nodigt je uit op de eerste vogeltocht van het jaar.
Traditioneel voert deze uitstap ons naar Tholen en de Oesterdam maar een ommetje langs Yerseke Moer behoort ook tot de mogelijkheden. Zoals gebruikelijk toasten we nu ook weer op een nieuw en boeiend natuur(punt)jaar.
Wie er vorige keren bij was, weet dat de jenevertochten meestal mooie waarnemingen opleveren. Vorig jaar konden we o.a. strandleeuwerik, sneeuwgors, havik, kleine strandloper, slechtvalk, blauwe kiekendief, grote zilverreiger en goudplevier waarnemen.
Mochten we dit jaar nog eens een echte ouderwetse vriesdag meemaken, dan zullen ongetwijfeld weer heel wat wintergasten van de partij zijn: ganzen, eenden, roofvogels. We nemen alleszins de nodige tijd om rustig rond te speuren naar al wat in de kijker of telescoop komt. 's Middags zorgen we nu ook weer voor een gezellig cafeetje waar we naast een drankje ook een kom warme soep kunnen krijgen. Zorg dat je erbij bent.... Graag tot dan!

Praktisch:
Afspraak om 8.30 u op de parking aan 't Spant, onder viaduct, Boomsesteenweg 335 Wilrijk. Einde ter plaatse rond 17 u
Meebrengen: picknick, kijker, telescoop, vogelgids, fototoestel, stevig schoeisel en bij regenweer laarzen.

Extra wandeling voor ATV-kijkers

Onze voorzitter Danny ging op wandel met Zoë Van Gastel, die steeds op zoek is naar de leukste, meest trendy plekjes en de nieuwste hotspots in Antwerpen en de Antwerpse regio.

Dit wordt uitgezonden in het programma Relax op ATV op zaterdag 7 januari. Zendschema:

 • Elke zaterdag van 9.30u tot 22.00.
 • Elke zondag om 15.45u en 17.00u.
 • Herhaling op woensdagnamiddag, vanaf 12.40u tot 18.00u.

Extra wandeling

Danny nodigt de kijkers uit om kennis te maken met onze winnende "Wandeling van het Jaar". Speciaal voor de ATV-kijkers lassen we een extra wandeling in onze agenda in:
zaterdag 14 januari, start om 14.00 aan de ingang van het wandelpad aan de Schroeilaan.
Op het wandeltraject zal een natuurcafé opgesteld worden.
Uiteraard is iedereen welkom, ook wie de uitzending niet zag :-)
Klik hier om in te schrijven

Internationale Wildwatervogeltellingen (WVT) in onze afdeling

In onze regio wordt deze winter weer midmaandelijks het aantal pleisterende watervogels geteld in de oude forten, in de Hobokense Polder en langs de Scheldeoevers, op de water-plassen van Waterlink (Aquafin) en Kielse Vest op 't Kiel en op het Schoonselhof te Wilrijk.

Dit levert niet meteen spectaculaire waarnemingen van zeldzame vogelsoorten op, maar het geeft toch inzichten in de wijzigende situatie van bijvoorbeeld vogelsoorten als kuifeend, wintertaling en meerkoet.Toch, bij voldoende koud weer durven soorten als pijlstaart en grote zaagbek deze wateren wel eens op te zoeken. Elke natuurliefhebber is erg welkom om eens mee te gaan tellen met de 'vaste tellers' die dit al jaren doen. Zo'n telling duurt 1 à 2 uur, afhankelijk van het gebied.
De tellingen gebeuren bij voorkeur met goede weercondities op zaterdag, wat de precieze planning op voorhand bemoeilijkt. Bij slecht weer wordt de telling naar zondag verschoven.
Geïnteresseerden nemen daarom best zelf vooraf contact op met één van de vaste tellers, per mail of telefonisch.

Telgebieden:

Meer info

Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 of Wim Mertens, 03/216 93 62

Vandaag vliegen we er weer in tijdens het maandelijkse weekendbeheer in de Hobokense Polder. Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u. We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ...
Een greep uit de uit te voeren werken voor de komende maanden:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort

Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

Praktisch:
Afspraak om 9 u Schroeilaan 15 (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma United Caps (= achteraan het bedrijf).
Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen

Bewegingsvergadering voor natuurgidsen, bestuursleden en begeleiders van activiteiten

Alle geïnteresseerden welkom in Zaal Moretus (bovenzaal), Berkenrodelei Hoboken.

Waterpiepertelling

Gids: Luc Van Schoor

Sinds enkele jaren worden de waterpiepers die de rietkragen en wilgenbosjes van de Hobokense Polder gebruiken als winterslaapplaats geteld. Om de evolutie te kunnen volgen van deze bijzondere wintergasten zal ARDEA deze winter opnieuw enkele tellingen gericht op deze vogelsoort houden in het moerassig gedeelte van de Hobokense Polder.

De waterpieper is een eerder onopvallende zangvogel die broedt in berggebieden in Zuid-Europa en de Alpen en 's winters naar lagergelegen gebieden trekt. Dan komt hij in België en Nederland in kleine aantallen voor in het rivierengebied. De slaapplaats in de Hobokense Polder is dus een vrij bijzonder fenomeen, en is daarom goed op te volgen.
Hoe gaan we te werk? We tellen liefst simultaan met meerdere kleine teams van twee à drie waarnemers op verschillende plekken. Er is bij elk team een ervaren 'kenner' en via gsm houden ze onderling contact om de slaaptrek te kunnen volgen. Deze telling gaat door in de late namiddag/ vroege avond en loopt tot de schemering. Dat is weersafhankelijk, dus bekijk vooraf de blog van ARDEA, want eventueel wordt daar daags voordien een alternatief moment aangekondigd.

Praktisch:
Aanmelden vooraf per mail is verplicht, om de teamwerking te kunnen organiseren.
Afspraak om 15.30 u aan de ingang van Hobokense Polder aan de Schroeilaan te Hoboken, dat is achteraan op de autoparking van bedrijf United Caps. Rond 17.30 is het daar zeker gedaan. Meebrengen: warme kledij, waterdicht schoeisel of laarzen, verrekijker.

Bustocht naar Zeeland en Zuid-Holland (NL)

Gids : Luc Van Schoor, 0494 33 63 09
Leiding: Walter Van Spaendonk, 0479 98 57 77

Wij, vogelaars uit het Antwerpse, leven in een bevoorrechte positie. Nergens in de wijde omtrek zijn er binnen een straal van een dagexcursie zoveel vogels en ook vogelsoorten te zien als in Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland. En daar gaan we samen naartoe, comfortabel in een bus, afgewisseld met haltes voor een groep vogels. Een frisse neus halen we bij de wandelingen, waarschijnlijk één in de voormiddag en één in de namiddag. Bij de voorbereiding zoeken Luc en Walter naar de beste plekjes op Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Ze houden in de gaten wat er waar gemeld wordt, hoe het zit met eb en vloed, en ook een beetje met het weer. In de grote groepen brandganzen zoeken we naar "speciallekes" als roodhalsgans of sneeuwgans. Rotgans, grauwe gans en kolgans zijn er in variabele aantallen. Kleine en wilde zwanen en rietganzen zoeken we op de akkers met landbouwresten, dat is de laatste jaren moeilijk maar spannend.
Roofvogels zijn er altijd, maar de soorten zijn nooit zeker . . . smelleken, slechtvalk, ruigpootbuizerd. Brouwersdam heeft buiten zijn vaste waarden als roodkeelduiker, steenloper, paarse strandloper, altijd kans op ijseend, toppereend, parelduiker, kuifduiker en eidereend. Vroeger zagen we hier meestal gewone zeehonden, nu worden die wat verdrongen door de grotere zeldzamere grijze zeehond. Plevieren, 'tringa'" en andere beesten op lange poten komen zeker links of rechts in de kijkerIens voor het telescoopgebruik.
Er zijn de laatste tijd veel telescopen op deze uitstappen, wat natuurlijk prima is. Maar hierdoor denken de telescoopbezitters dat de telescooplozen altijd wel ergens terecht kunnen en zo komen ze soms in de kou te staan. Aan "lozen" vragen we: geef een seintje als je graag wil kijken. Aan de "bezitters" hou het wat mee in de gaten.

Praktisch:
Stort 18 euro p/p vóór 15 januari, voor studenten is dat 15 euro p/p. Jongeren met begeleiding onder 12 jaar kunnen gratis mee (wel inschrijven). Gezinnen betalen nooit meer dan 50 euro. Gelieve het bedrag over te schrijven op rekeningnummer BE02 9799 7675 4740 van Natuurpunt Zuidrand met vermelding van de namen van de deelnemers en een telefoonnummer (liefst gsm).
Picknicken doen we in een café waar ook soep te verkrijgen is.

Afspraak om 7.45 u aan de Bist te Wilrijk en einde omstreeks 19 u ook aan de Bist.

Meebrengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, fototoestel, warme regenvrije kledij en schoeisel, picknick en enkele euro's voor soep en/of drank

Paddenoverzet acties in Hoboken….
Helpende handen gevraagd

Al vanaf 1985 organiseren we in de Hobokense Polder paddenoverzetacties om onze amfibieën een veilige oversteek te garanderen.
De maanden februari en maart zijn de maanden waarin de padden, kikkers en salamanders hun voortplantingspoelen opzoeken om daar een partner te vinden. De oversteek vanuit de tuinen van Polderstad (waar ze zich 's winters ingraven) gebeurt langs de zeer drukke Scheldelei en in de achterste straten van Polderstad.

Sinds enkele jaren zijn we ook actief aan Fort 8. Ook hier helpen we deze dieren een handje om de straat over te steken. Voor de actie aan Fort 8 gaan we opnieuw een scherm plaatsen.
Heb je interesse om te komen helpen bij:

 1. het plaatsen van het paddenscherm aan Fort 8 op een nader te bepalen datum (afhankelijk van het vriesweer).
 2. het overzetten van onze padden, kikkers en salamanders in februari en maart aan de Hobokense Polder of aan Fort 8. De dieren worden actief in hun wandeltocht rond 19 u en dit tot ca 22 u. Bij regenachtig weer kan dit soms wel wat uitlopen.

Geef een seintje aan Danny Jonckheere 0478/33 24 27

Meebrengen voor de overzetactie: een zaklamp, warme kledij, en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje.

Een uitgebreider artikel vind je hier.

Gezellig samenzijn met algemene vergadering van
onze vzw en fotoreeks de Hobokense Polder
Feestelijke maaltijd !!!!

Info: Danny Jonckheere, 03/ 828 64 03
Adres: CultuurCafé Moretus, Berkenrodelei 36, Hoboken

Om 18 u staat na een verwelkomingsaperitief een feestelijke maaltijd op ons te wachten. We laten het ons smaken.
Maar we maken ook tijd om het Jaaroverzicht 2016 van onze afdelingswerking voor te stellen in de vorm van een becommentarieerde (computer)diashow. En we geven je al zeker een vooruitblik op onze Plannen voor 2017.
We willen ook ons bestuur versterken !!! Ben je kandidaat bestuurslid, geef dan je naam door aan voorzitter Danny of penningmeester Luk. Meer info: verder in Polder.blad.
Na het Jaaroverzicht en de Planning voor 2017 zal er een foto-impressie getoond worden over de natuur in onze afdeling.
Zie ook hier.

Wat staat er op het menu?

Aperitief met verrassende hapjes
-
Eendeborst met winters
groentenpaletje
of
Zeewolfschotel met tomaten en prei

Beide hoofdschotels, vergezeld van aardappelgratin
-
Apfelstrüdel met ijs + koffie/thee

Gelieve je keuze van hoofdgerecht door te geven bij je inschrijving en dit uiterlijk 30 januari!

Kan je komen? Al deze verwennerijtjes (aperitief met hapjes – warme hoofdschotel – dessert met koffie/thee), maar ook de zaalhuur komt neer op 26 euro per persoon). Maar we willen jou extra vertroetelen en bieden dit alles aan aan 16 euro p/p.

Inschrijven door storting van 16 euro p/p op onze rekening BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder ten laatste 30 januari met als mededeling "Gezellig samenzijn" + keuze hoofdmenu).

Dranken (wijnen, bieren, frisdranken) dienen ter plekke afgerekend te worden. Heel welkom!

Internationale Wildwatervogeltellingen (WVT) in onze afdeling

In onze regio wordt deze winter weer midmaandelijks het aantal pleisterende watervogels geteld in de oude forten, in de Hobokense Polder en langs de Scheldeoevers, op de water-plassen van Waterlink (Aquafin) en Kielse Vest op 't Kiel en op het Schoonselhof te Wilrijk.

Dit levert niet meteen spectaculaire waarnemingen van zeldzame vogelsoorten op, maar het geeft toch inzichten in de wijzigende situatie van bijvoorbeeld vogelsoorten als kuifeend, wintertaling en meerkoet.Toch, bij voldoende koud weer durven soorten als pijlstaart en grote zaagbek deze wateren wel eens op te zoeken. Elke natuurliefhebber is erg welkom om eens mee te gaan tellen met de 'vaste tellers' die dit al jaren doen. Zo'n telling duurt 1 à 2 uur, afhankelijk van het gebied.
De tellingen gebeuren bij voorkeur met goede weercondities op zaterdag, wat de precieze planning op voorhand bemoeilijkt. Bij slecht weer wordt de telling naar zondag verschoven.
Geïnteresseerden nemen daarom best zelf vooraf contact op met één van de vaste tellers, per mail of telefonisch.

Telgebieden:

Meer info

Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 of Wim Mertens, 03/216 93 62

Vandaag vliegen we er weer in tijdens het maandelijkse weekendbeheer in de Hobokense Polder. Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u. We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ...
Een greep uit de uit te voeren werken voor de komende maanden:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort

Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

Praktisch:
Afspraak om 9 u Schroeilaan 15 (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma United Caps (= achteraan het bedrijf).
Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen

Daguitstap naar de Doode Bemde (Oud-Heverlee)

Info en gids: Luk en Ria Smets-Thys, 0477/66 94 32

Voor deze gezamenlijke dagtocht met NP-afdelingen Hobokense Polder, Aartselaar en Rupelstreek trekken we naar het natuurreservaat de Doode Bemde in Oud-Heverlee.
In de Doode Bemde neemt de natuurlijk meanderende Dijle ons op sleeptouw. Hier gaan natuurbescherming en beveiliging tegen wateroverlast hand in hand. De Doode Bemde telt meer dan 250 hectaren grond en bestaat uit een mozaïek van kleine akkers, populieraanplantingen en broekbosjes, wei- en hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten. We gaan in dit prachtige natuurgebied in de Dijlevallei ook op zoek naar beversporen.

Vooraleer we op stap gaan, spreken we af in een cafeetje vlakbij het Zoet Water in Oud-Heverlee om daar de meegebrachte picknick te verorberen. Met gevulde magen kunnen we dan de wandeling van ca 8 km aanvatten. Na de wandeling is er de mogelijkheid om in een taverne nog iets te drinken.

Praktisch:
Afspraak om 11 u op de parking onder viaduct ter hoogte van 't Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk. We rijden kostendelend naar de vertrekplaats.
Aansluiting mogelijk om 12 u in café "In de Molen", hoek Waversebaan en Ophemstraat bij het Zoet Water in Oud-Heverlee. Omstreeks 18.30 u zijn we terug thuis.
Meebrengen: picknick, warme kledij en stevige wandelschoenen, verrekijker

Halsbandparkiettelling in Kielpark, Antwerpen-Kiel

Leiding: Luc Van Schoor, 0494/33 63 09 en Walter De Weger, 0495/23 77 10

De halsbandparkiet is een schoon vogeltje, maar hoort in principe niet thuis in ons ecosysteem. Omdat het holenbroeders zijn, is de impact op soorten als boomklevers en spechten niet te vermijden. Het is één van de opmerkelijkste recente exoten, want deze soort is aan een steile opmars bezig in West-Europa. Vooral in grote steden is de halsbandparkiet meer en meer aanwezig. De as Brussel-Mechelen-Antwerpen wordt beschouwd als een potentieel groeigebied voor deze soort. In Brussel groeide een populatie van minstens 7000 ex op 30 jaar tijd, nadat in 1974 50 ex. werden losgelaten in het Melipark. Nu zou Vlaanderen minstens 10.000 halsbandparkieten tellen.

Na een spannende zoektocht vond ARDEA in de zomer van 2015 een regionale slaapplaats van 35 halsbandparkieten in een bepaalde boom in het Kielpark. Om de evolutie van het aantal in onze regio verblijvende hb-parkieten te kunnen volgen, starten we dit jaar met twee wintertellingen op deze slaapplaats. Hoeveel vogels komen hier 's avonds tegen de schemering samen? Zijn het mannetjes en vrouwtjes? Alleszins een zeer boeiend fenomeen om te volgen… en om meer over deze heel bijzondere soort aan de weet te komen! Tijdens de eerste wintertelling op 19 november telden we 31 parkieten, zodat we vandaag het aantal kunnen vergelijken en vaststellen of er al dan geen winterslachtoffers zijn gevallen.

Praktisch:
- Afspraak: Hoofdingang Kielpark, St-Bernardsesteenweg, Antwerpen-Kiel
- Bijeenkomst: 17 u, einde rond 18.30 u
- Aanmelden gewenst voor 20 februari via mail naar ardea@hobokensepolder.be, want in geval van slecht weer wordt deze telling verplaatst naar een ander moment
- Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker

Paddenoverzet acties in Hoboken….
Helpende handen gevraagd

Al vanaf 1985 organiseren we in de Hobokense Polder paddenoverzetacties om onze amfibieën een veilige oversteek te garanderen.
De maanden februari en maart zijn de maanden waarin de padden, kikkers en salamanders hun voortplantingspoelen opzoeken om daar een partner te vinden. De oversteek vanuit de tuinen van Polderstad (waar ze zich 's winters ingraven) gebeurt langs de zeer drukke Scheldelei en in de achterste straten van Polderstad.

Sinds enkele jaren zijn we ook actief aan Fort 8. Ook hier helpen we deze dieren een handje om de straat over te steken. Voor de actie aan Fort 8 gaan we opnieuw een scherm plaatsen.
Heb je interesse om te komen helpen bij:

 1. het plaatsen van het paddenscherm aan Fort 8 op een nader te bepalen datum (afhankelijk van het vriesweer).
 2. het overzetten van onze padden, kikkers en salamanders in februari en maart aan de Hobokense Polder of aan Fort 8. De dieren worden actief in hun wandeltocht rond 19 u en dit tot ca 22 u. Bij regenachtig weer kan dit soms wel wat uitlopen.

Geef een seintje aan Danny Jonckheere 0478/33 24 27

Meebrengen voor de overzetactie: een zaklamp, warme kledij, en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje.

Een uitgebreider artikel vind je hier.

Zwerfvuil ruimen in de Hobokense Polder

Info: Luk en Ria Smets-Thys, 0476/33 79 36

Na een geslaagde zwerfvuilactie in november, hebben we besloten voortaan éénmaal per kwartaal een opruimactie te plannen in en aan de rand van de Hobokense Polder.
En nu we de grote eer hebben om Wandeling van het Jaar te zijn, willen we de grotere toestroom van wandelaars, die deze titel met zich meebrengt, niet in een vervuild gebied ontvangen. Kom ons helpen!

Praktisch:Afspraak om 10 u achteraan op de parking van United Caps, Schroeilaan 15 Hoboken. Wij zorgen voor vuilzakken en grijpstokken.
Meebrengen: werkhandschoenen,
warme kledij, gesloten schoeisel (of laarzen)
Einde voorzien omstreeks 12 u met een heerlijk gratis drankje !!!!

MIBOS onderzoek / Info-avond middelste bonte specht

Leiding: Joris Van Reusel en Luc Van Schoor

Sinds enkele jaren monitort ARDEA de spechten in ons werkingsgebied. De groene en de grote bonte specht komen er regelmatig voor en zijn algemeen goed bekende soorten. Maar ook enkele andere en minder bekende leden van de familie "Bontespecht" zijn af en toe waargenomen.

De kleine bonte specht (amper zo groot als een graspieper en zo de kleinste Europese specht) doet het de laatste jaren erg goed en is hier zelfs als broedvogel genoteerd.

De middelste bonte specht (kortweg 'mibos' genoemd door spechtologen) schuift sinds het einde van de 20e eeuw zijn areaal langzaam vanuit het zuiden en oosten, tot in onze contreien. Warmte en oude eiken trekken hem aan, en de veroudering van onze bossen en de zachtere temperaturen van de laatste decennia maken dat hij nu ook in Vlaanderen aan een opmars bezig is. Niettemin blijft het een zeldzame broedvogel en is hij nog weinig bekend.

De spechtenmonitoring van de voorbije jaren heeft reeds enkel mooie waarnemingen in de bossen van de Antwerpse zuidrand opgeleverd, net als enkele aanwijzingen over broedgevallen.

Met het Mibos-onderzoek wil ARDEA dit jaar deze geweldige vogelsoort beter in kaart kunnen brengen. Waar komt ie voor, in welke aantallen en vooral: waar komt hij tot broeden?

Resultaten van dit onderzoek kunnen richtinggevend zijn voor gepast bos- en natuurbeheer.
Omdat deze soort niet zo bekend is, maken we van de gelegenheid gebruik om samen met geïnteresseerde Mibos-onderzoekers even stil te staan bij de middelste bonte specht tijdens een info-avond.

We bekijken de bijzondere veldkenmerken, de bijzonderheden van zijn biotoop, voedsel, gedrag, nestkenmerken…
We staan ook stil bij de recente ontwikkelingen in de internationale en regionale verspreiding en de potentiële gunstige gebieden in ons werkingsgebied.
Maar bovenal bestuderen we het kenmerkende roep- en zanggeluid, want het auditief kunnen herkennen van deze specht is noodzakelijk om de monitoring te kunnen voeren. Uiteraard wordt dit ook vergeleken met dat van de andere hier voorkomende spechtensoorten, zodat iedere deelnemer ook in het veld de mibos kan determineren.

Iedereen die wil meewerken aan het onderzoek is van harte welkom. Ook andere vogelaars kunnen hier hun spechtenkennis zeker aanscherpen, of delen met ons. Wie er niet kan bij zijn maar recent mibos waarnemingen heeft gedaan in de regio, mag deze zeker ook even doorgeven.

Praktisch:
Afspraak om 20 u in lokaal De IJsvogel, Fort 7 Wilrijk.
Einde omstreeks 22 u
Aanmelden op voorhand a.u.b. via mail naar ardea@hobokensepolder.be

Pannenkoekenfestijn

Ten voordelen van de actie Expeditie Natuurpunt door team Nello en Patrasche

Klik hier voor meer inlichtingen en inschrijving

Internationale Wildwatervogeltellingen (WVT) in onze afdeling

In onze regio wordt deze winter weer midmaandelijks het aantal pleisterende watervogels geteld in de oude forten, in de Hobokense Polder en langs de Scheldeoevers, op de water-plassen van Waterlink (Aquafin) en Kielse Vest op 't Kiel en op het Schoonselhof te Wilrijk.

Dit levert niet meteen spectaculaire waarnemingen van zeldzame vogelsoorten op, maar het geeft toch inzichten in de wijzigende situatie van bijvoorbeeld vogelsoorten als kuifeend, wintertaling en meerkoet.Toch, bij voldoende koud weer durven soorten als pijlstaart en grote zaagbek deze wateren wel eens op te zoeken. Elke natuurliefhebber is erg welkom om eens mee te gaan tellen met de 'vaste tellers' die dit al jaren doen. Zo'n telling duurt 1 à 2 uur, afhankelijk van het gebied.
De tellingen gebeuren bij voorkeur met goede weercondities op zaterdag, wat de precieze planning op voorhand bemoeilijkt. Bij slecht weer wordt de telling naar zondag verschoven.
Geïnteresseerden nemen daarom best zelf vooraf contact op met één van de vaste tellers, per mail of telefonisch.

Telgebieden:

Meer info

Daguitstap: grensoverschrijdende grindrivier de Grensmaas (NL)

Gids en leiding: Danny Jonckheere, 0478 33 24 27

Vele natuurverenigingen zijn in de Grensmaas nieuwe stukjes natuur aan het maken. Vandaag nemen we jullie mee naar een paar van die nieuwe gebieden, waar de natuur terug natuur kan zijn.
Grindplassen en grindbanken zijn hier ontstaan door de dynamiek van de rivier. Er wordt ook op een heel andere manier grind gewonnen, ja allemaal met het oog op de natuur: de stroomgeul wordt verbreed en de uiterwaard verlaagd.
In deze uiterwaard is er terug plaats voor erosiekuilen, ooibossen, drijfhout en natuurlijk mooie bloemrijke graslanden. Daar is het nu nog wat te vroeg voor in het jaar.
Maar de rondtrekkende grazers zijn al een kenmerk voor het hele gebied. Het verruimde rivierbed kan in natte tijden grote hoeveelheden water bergen en draagt dus sterk bij aan de hoogwaterbescherming.
In totaal gaat het hier om meer dan 3.500 ha grensoverschrijdende wilde Maasnatuur die binnen het Rivierpark Maasvallei ontwikkeld worden.

Praktisch:
We vertrekken met auto's op basis van kostendelend samenrijden (7 eurocent/km) om 8.15 u aan het 't Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk (parkeren onder het viaduct).
We zijn terug rond 18 u.

Meebrengen: picknick, verrekijker. Inschrijven voor 10 maart bij Danny!

Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 of Wim Mertens, 03/216 93 62

Vandaag vliegen we er weer in tijdens het maandelijkse weekendbeheer in de Hobokense Polder. Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u. We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ...
Een greep uit de uit te voeren werken voor de komende maanden:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort

Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

Praktisch:
Afspraak om 9 u Schroeilaan 15 (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma United Caps (= achteraan het bedrijf).
Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen

MIBOS onderzoek / Monitoring middelste bonte specht

Organisatie: Joris Van Reusel en Luc Van Schoor

Op deze vroege lentedagen, vroeg in de ochtend, maken we het meeste kans om de middelste bonte spechten te horen roepen en zingen in één van de bossen die we in ons werkingsgebied vinden.
Met enkele oude bossen in Hove, Edegem en aan de zuidgrens van Wilrijk en Hoboken, de grote stadsparken Den Brandt en Nachtegael, maar ook de forten en de begraafplaats Schoonselhof hebben we verschillende gebieden te onderzoeken.
Enkele ervaren spechten-moniteurs, onder leiding van gids Luc Van Schoor, nodigen je uit om mee op pad te gaan naar de beste plekken en al wandelend geduldig te luisteren…. Misschien krijgen we er ook wel eentje te zien.

Praktisch:
Geïnteresseerde deelnemers wordt aangeraden om ook deel te nemen aan de mibos-info-avond van 10 maart (maar dat is niet verplicht). Wil je meedoen met dit onderzoek, meld je dan vooraf aan via e-mail. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt in één of simultaan in meerdere gebieden gemonitord.
Afspraakplaats: Hoofdingang Nachtegalenpark (naast parking Beukenlaan), Wilrijk
Aanvang: 8 u (einde om 12 u)
Aanmelden op voorhand a.u.b. via mail naar
ardea@hobokensepolder.be
Meebrengen: stevige wandelschoenen, warme regenbestendige kledij, verrekijker, fototoestel

Zwerfopruimactie in de Hollebeekvallei

Leiding en info: Dirk Vandorpe, Conservator Hollebeekvallei

Als het lente wordt, kriebelt het om thuis alles op te ruimen. Dat gevoel hebben de meeste mensen. In de tuin is er dan heel wat werk. Ook in de Hollebeekvallei, die de "tuin" is van heel wat buurtbewoners, ligt er zwerfvuil en sluikstort.

Praktisch:
Afspraak om 14 u aan het bruggetje van het Hollebeekpark; om 16.30 u wordt iedereen daar terug verwacht. Daar kan bij een drankje en hapje nog wat worden nagepraat. Einde om 17 u.
Materialen om het vuil te verzamelen (handschoenen, vuilzakken, afvalgrijpers, emmers, kruiwagen) zullen aanwezig zijn. Wandelschoenen of beter nog laarzen zijn aangewezen.
Om enig idee te hebben met hoeveel we zullen zijn, zou het goed zijn om uw deelname te melden op bovenstaand mailadres.

Lentetrektellingen op de Scheldedijk, Hoboken

Een initiatief van de Vogelwerkgroep ARDEA
De voorbije jaren leerden dat de voorjaarstrek minder intens verloopt dan de najaarstrek. Wisselvallig lenteweer maakt het doortrekken van vogels in grote getale er ook niet beter op. De resultaten van die recente lentetrektellingen waren dan ook wat minder boeiend, zodat ARDEA besloot om vanaf 2017 de trektelpost aan de Hobokense Polder enkel nog tijdens de weekends trachten te bemannen (tenzij bij uitzonderlijk slecht weer).

Maar ook dat is geen zekerheid, al zullen trouwe trektellers Maarten en Walter wel zo veel mogelijk, en bij goede omstandigheden, present zijn op de dijk 's zaterdags en 's zondags vanaf 8 uur (tot de middag) in de aangeduide periode. Als vanouds is iedereen dan ook zeer welkom op de Scheldedijk. Zo in die periode blijkt dat de voorjaarstrek toch wél stevig is, kunnen eventueel bijkomende teldagen in de week worden belegd. Je zal natuurlijk weer zien...

Praktisch:
Geïnteresseerden contacteren best op voorhand eventjes ARDEA-tellers Maarten of Walter, en kunnen via de blog de korte berichtgeving volgen.

Plaats: Scheldedijk Hobokense Polder, via Petroleumkaai (parking) of via Polderstad

Meebrengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, camera, (warme) drank

Leiding: Maarten Mortier: 0496/83 98 44 en Walter De Weger: 0495/23 77 10

Meer info over trektellen

SLOW! Excursie naar het LIFE+- Netegebied

Leiding: Joris Van Reusel en Kathy De Lange

Niet zo ver uit onze buurt, net voorbij Lier, is de natuurontwikkeling in volle gang. In het mondingsgebied van de Grote en de Kleine Nete worden tal van gebieden heringericht als overstromingsgebied, getijdengebied, natuurgebied.
Deze waterrijke regio wordt zo één grote kraal van plassen, vijvers, moerassen, natte weilanden, rivieren en beken. Uiteraard een aantrekkelijke omgeving voor vogels.
Zowel Natuurpunt als het Agentschap voor Natuur en Bos zetten er hun schouders onder twee LIFE+- projecten om dit ambitieuze plan te realiseren.
Samen met een lokale gids verkennen we vandaag enkele van de nieuwe en vogelrijkste stukjes. En dat doen we rustig wandelend, met voldoende tijd om te genieten van landschap, vogelzang, geuren en kleuren, maar ook om te kunnen fotograferen of schetsen. Op 't gemakske dus, of zoals dat vandaag heet: SLOW!

Praktisch:
Afspraak om 8.30 u aan 't Spant, Boomsesteenweg 335, Wilrijk.
Einde omstreeks 14 u. Samendelend rijden (0,07 euro/km)
Aanmelden op voorhand a.u.b. via mail naar ardea@hobokensepolder.be
Meebrengen: stevige wandelschoenen, warme regenbestendige kledij, verrekijker, fototoestel, schetsboek, een hapje en drankje voor onderweg.

MIBOS onderzoek / Monitoring middelste bonte specht

Organisatie: Joris Van Reusel en Luc Van Schoor, 0494 33 63 09

Op deze vroege lentedagen, vroeg in de ochtend, maken we het meeste kans om de middelste bonte spechten te horen roepen en zingen in één van de bossen die we in ons werkingsgebied vinden. Met enkele oude bossen in Hove, Edegem en aan de zuidgrens van Wilrijk en Hoboken, de grote stadsparken Den Brandt en Nachtegael, maar ook de forten en de begraafplaats Schoonselhof hebben we verschillende gebieden te onderzoeken. Enkele ervaren spechten-moniteurs, onder leiding van gids Luc Van Schoor, nodigen je uit om mee op pad te gaan naar de beste plekken en al wandelend geduldig te luisteren... Misschien krijgen we er ook wel eentje te zien.

Praktisch:
Wil je meedoen met dit onderzoek, meld je dan vooraf aan via e-mail. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt in één of simultaan in meerdere gebieden gemonitord.

Afspraakplaats: Hoofdingang Nachtegalenpark (naast parking Beukenlaan), Wilrijk
Aanvang: 8 u (einde om 12 u)
Aanmelden op voorhand a.u.b. via mail naar ardea@hobokensepolder.be
Meebrengen: stevige wandelschoenen, warme regenbestendige kledij, verrekijker, fototoestel

Blauwe reigeronderzoek

Leiding: Luc Van Schoor: 0494/33 63 09

Vogelwerkgroep ARDEA telt dit jaar al voor het vierde opeenvolgende jaar het aantal broedparen van haar boegbeeld Ardea cinerea in het Engels bos van de stadsbegraafplaats Schoonselhof te Wilrijk.

Ook dit jaar trekken we behoedzaam en voorzichtig één keertje de kolonie in om de evolutie op te volgen. In het verwilderde bos achter de kasteelvijver nestelen de reigers er vooral op de kruinen van grove dennen. Bewoonde reigernesten zijn in april herkenbaar door de aanwezigheid van volwassen vogels op het nest of door de verse uitwerpselen, eierschalen en braakballen onder de nestbomen. We telden in 2016 zeker 38 bezette nesten. Hoe het dit jaar met de reigerkolonie vergaat, kan je zelf vaststellen op deze dag. We hopen alvast dat de recente natuurbeheerwerken rond de waterpartijen en langs de bosrand geen negatieve gevolgen zullen hebben op de kolonie... Opgelet: bij slecht weer wordt de telling verplaatst naar een latere datum.

Praktisch:
Start om 15 u, einde ca 17.30 u
Vermits we het aantal deelnemers ter voorkoming van mogelijke verstoring beperken, is vooraf aanmelden nodig.

Wie wil deelnemen, geeft dus vooraf een seintje met opgave van je telefoonnummer aan Luc Van Schoor.
De afspraakplaats wordt aan de aangemelde deelnemers kort vooraf meegedeeld.
Meebrengen: laarzen of stevige wandelschoenen, verrekijker, camera, hoofdbescherming.

Uitstap: Geuldal, Catwalk voor Europese Topnatuur (NL)
Genieten van voorjaarsflora

Gids en leiding: Danny Jonckheere 0478/33 24 27

Stichting ARK werkt in de Gemeente Vaals, Gulpen-Wittem aan gebiedsontwikkeling.

In Vaals ligt het uitgestrekte Vijlenerbos. Rond dit bos liggen hellinggraslanden met bronnetjes, waterstroompjes, graften, bosjes en hagen. In enkele van deze graslanden bij het buurtschap Wolfhaag en bij het dorp Vijlen grazen zwarte hooglanders. Dit helpt de ontwikkeling van natuurlijke bosranden met struikgewas en ruigten en in de graslanden ontstaan open struwelen. Aangeplante hagen ontwikkelen zich tot weelderige lijnvormige structuren. Dit gevarieerde landschap is een favoriet leefgebied van een groot aantal bijzondere diersoorten die hier voedsel en beschutting vinden. De hazelmuis bijvoorbeeld, die in de struiken zijn nesten bouwt en die voedsel vindt in de vorm van zaden, bessen en insecten. Andere dieren die van dit landschap profiteren zijn wilde kat, ree, grauwe klauwier, geelgors, levendbarende hagedis. Een stap verder zou kunnen zijn om vanuit de kapvlaktes van het bos een meer natuurlijke bosstructuur te ontwikkelen. Uiteindelijk kan dan het Vijlenerbos uitgroeien tot het hart van deze regio, dat de halfopen landschappen die er omheen liggen, verbindt. Hierin zullen ook boommarters, rode wouwen, zwarte ooievaars en raven zich weer helemaal thuis voelen. Dit bos is een van de grootste en waardevolste bossen van Zuid-Limburg, dat Duitse, Belgische en Nederlandse natuurgebieden rond het Drielandenpunt met elkaar verbindt.

Graften: In de nieuwe eigendommen in Mechelen en Vijlen herstelde ARK meer dan een kilometer graft. Graften zijn cultuurhistorische elementen: steile randen die een helling trapvormig opdelen. Waar de percelen op de hellingen werden gebruikt voor de landbouw, zorgde het ploegen van de akkers precies op de scheiding van twee percelen voor zulke steile randen. Die raakten begroeid of werden beplant met struiken en bomen. Deze begroeiing hield de bodem vast en beperkte zo erosie. Mensen gebruikten het hout als brandhout of als bouwproduct.
Door de modernisering van de landbouw en de afnemende behoefte aan hout verdwenen veel graften.
ARK heeft de graften nu opnieuw beplant met inheems plantmateriaal. Daarmee raakt het landschap weer 'aangekleed'. Nu zijn hier typische en zeldzame Zuid-Limburgse soorten te vinden zoals wilde mispel, wilde appel en bosroos. Veel dieren (zoals de hazelmuis, wilde kat en grauwe klauwier) profiteren van de graften omdat ze belangrijke verbindingen vormen tussen natuurgebieden. Het kleinschalige landschap van het Geuldal staat nu al bekend als één van de fraaiste landschappen in Nederland.
Binnen enkele jaren kan het uitgroeien tot onze poort naar Europese topnatuur.

De Geul is een grensoverschrijdend riviertje dat ten zuiden van Aken bij de Belgisch-Duitse grens ontspringt en ten noorden van Maastricht in de Grensmaas uitmondt.

Praktisch:
We vertrekken met auto's op basis van kostendelend samenrijden (7 eurocent/km) om 8.15 u aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk (parkeren onder het viaduct). We zijn terug rond 18 u.
Meebrengen: picknick, verrekijker.

Vogelexcursie het Zwin

Leiding: Joris Van Reusel en Luc Van Schoor: 0494/33 63 09

Het legendarische natuurreservaat Het Zwin te Knokke is sinds juni 2016, na een grote herinrichting en renovatie, weer open voor het publiek. Het reservaat met de nieuwe inrichting is een pareltje van internationaal formaat geworden dat elke natuurliefhebber (nogmaals) moet gezien hebben. Paviljoenen in een hedendaagse architectuur, interactieve vogel-info-expo's, multimediale live-observatie technologie, en natuurlijk een zeer rijk vogelleven (vooral water- en zangvogels maar ook de bekende ooievaarskolonie) maken een bezoek aan het nieuwe Zwin onvergetelijk.
ARDEA wachtte even om hier een excursie in te richten, want begin mei is het natuurlijk volop broedtijd en dus hét moment om tal van vogels erg actief te kunnen observeren. We mikken naast een klassiek bezoek aan het reservaat ook op een gids die ons iets meer vertelt over de achtergrond van de (architecturale en educatieve) vernieuwing, want dit reservaat wordt hét model voor vele nieuwe natuurbelevingsinrichtingen in de toekomst. In de namiddag maken we een wandelexcursie in een van de omliggende natuurgebieden in de duin-, kust- en polderstreek, maar je kan ook opteren om de namiddag verder rustig door te brengen in het Zwinpark (of het strand?). Zo maken we er een mooie gevulde dag van voor jong én oud, een feestdag waardig!

Praktisch:
Afspraak: 't Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk
Vertrek: 8 u, terug ca 19 u
Kostendelend rijden (0,07 euro/km)
Meebrengen: picknick, verrekijker, telescoop, vogelgids, evt. camera, stevige waterdichte schoenen of laarzen
Maximaal 20 volw. deelnemers
Inschrijven is verplicht, de datum van ontvangst geldt als criterium
Stort zo snel mogelijk het gepaste bedrag op rek. BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als referentie "Zwin + het aantal personen + email en gsm"
Prijs: 9 euro pp. Kinderen kleiner dan 6 jaar: gratis. ARDEA biedt de lokale gids aan. Parking ticket: 5 euro per wagen, ter plaatse te betalen.

Vroegochtendwandeling in de Hobokense Polder, met aansluitend ontbijt

Gidsen: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 en Marnix Lefranc, 0499/23 01 91
Ontbijtinfo: Sylvia Van den Broeck, 0474/25 22 27

We moeten vroeg uit de veren voor onze klassieker om een onvergetelijke ervaring op te doen: de eerste vroege vogels die beginnen te fluiten. Zijn er al een paar voorjaarssoorten in de Polder aanwezig? Wie weet wat horen we dit jaar allemaal. Kom de natuur op een andere manier beleven, want het loont telkens de moeite. Ook al vele jaren koppelen we er een gezellig openluchtontbijt aan vast.

Praktisch:
Afspraak om 6 u op de Schroeilaan (parkeerstrook nabij het station).
Ontbijt om 9 u aan het Kijk.punt. Einde ontbijt voorzien om 10 u.
Best even inschrijven voor het ontbijt en dit ten laatste op 3 mei.
Voor het ontbijt betaal je 6 euro per persoon en 3 euro voor kinderen tussen de 4 en de 14 jaar.
Storten op nummer BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als vermelding "Ontbijt Hobokense Polder" en het aantal personen.

Zeker laarzen en verrekijker meebrengen.

Provinciaal Domein Vrieselhof, Oelegem

Leiding: Joris Van Reusel en Luc Van Schoor: 0494/33 63 09

De Antwerpse Voorkempen is van oudsher een streek van kasteeldomeinen, de zogenaamde 'huizen van plaisantie'.
Het Vrieselhof was één van die adellijke domeinen en werd in 1974 aangekocht door de provincie en opengesteld voor wandelaars. Het 90 ha groot gebied bestaat uit een parkgedeelte rond het kasteel met U-vormige hofgracht en vijver. Voorbij de Heidebeek, die vroeger de domeingrens vormde, ligt het Vrieselgoor, een moerassig bebost gebied dat onderhevig is aan kwel.
Aan de overzijde van het Groot Schijn ligt het Goor, een laaggelegen moerassig land. Bij het Goor hoort een deel waardevol blauwgrasland. Het Groot Schijn kent in het Vrieselhof nog haar natuurlijke meanderende loop.

In het stervormig aangelegde bos achter het kasteel komen veel holenbroedende vogels voor. Oude eiken en beuken oefenen een grote aantrekkingskracht uit op spechten. Hier broeden naast de groene en de grote bonte specht ook de kleine bonte, de zwarte en zelfs de zeldzamere middelste bonte specht.
Onder de broedvogels is bosuil een vaste klant en steenuil is regelmatig te zien in de graslanden langs het Schijn. Mogelijk is de houtsnip hier ook nog een broedvogel. De kans is vrij klein dat we vanavond de houtsnip te zien krijgen, al weet je maar nooit. De karakteristieke baltsvlucht is vooral bij warme lenteavonden te zien. Daarom gaan we deze keer wat later op stap tijdens een avondlijke excursie.

Praktisch:
Vertrek om 19 u op de parking onder het viaduct aan 't Spant, Boomsestweg 333 in Wilrijk. Einde wandeling ca. 22 u te Oelegem
Kostendelend rijden (0,07 euro/km)
Meebrengen: verrekijker, fototoestel, bij droog weer volstaan wandelschoenen. Wie eventueel wil aansluiten aan het Vrieselhof, verwittigt de leiding vooraf.

Wijmeers en Paardeweide

Wandelen van Schellebelle naar Schoonaarde
Low impact excursie (en behoorlijk SLOW)

Leiding en gids: Wim Mertens – 0499/58 99 16

In de vallei van de Zeeschelde werkt de Vlaamse overheid hard aan veiligheid en natuurherstel. Overstromingsgebieden worden aangelegd waarin nieuwe natuurgebieden groeien. Wij bezochten de voorbije jaren al de Polders van Kruibeke, Bergenmeersen en Paardeweide. Nu trekken we naar de Wijmeers, een nieuw overstromingsgebied dat in 2016 werd afgewerkt. Een grote variatie in biotopen gaande van droge rivierduinen over veen- en zandplassen, poldergraslanden tot een ontpolderd gebied met slikken en schorren leveren vast en zeker mooie waarnemingen op.
Dit is een low impact excursie zonder auto's. We nemen de trein naar Schellebelle en wandelen vandaar via het voetveer naar Aard aan de andere zijde van de Schelde, een gehucht gelegen aan de Wijmeers en de Kalkense Meersen. Na de Wijmeers doorkruist te hebben, nuttigen we de lunch in een Uitbergens cafeetje.
Na de middag wandelen we stroomafwaarts langs de Schelde, met aan de overzijde Bergenmeersen, naar de Paardeweide. Dit gebied bestaat uit poldergraslanden (met weidevogels als grutto en kievit) en een groot plas- en moerasgebied met tal van watervogels. Na een dorstlessend bezoek aan 't Oud Brughuys wandelen we verder naar het station van Schoonaarde.

Praktisch:

 • Vertrek om 8 u in Berchem-station. We nemen de trein naar Schellebelle. Vandaaruit maken we een wandeling van minimaal 12,5 en maximaal 15 km om in Schoonaarde de trein terug naar Antwerpen te nemen.
  Aansluiten in andere stations (Sint-Niklaas, Lokeren, Gent) is mogelijk. Neem hiervoor contact op met Wim Mertens.
 • Einde 19.19 u in Berchem-station.
 • Vervoer: trein
 • Deelnameprijs: prijs treinrit, te betalen de dag zelf: 7,40 euro in geval van groepsticket (bij meer dan 15 inschrijvingen), anders 10.80 euro (prijzen onder voorbehoud van wijzigingen door NMBS)
 • Verplicht inschrijven bij Wim Mertens vóór 5 mei

Meebrengen:

 • Picknick, verrekijker, telescoop (als je die een hele dag kunt dragen)
 • Goede wandelschoenen, we wandelen over goed begaanbare paden en wegen, bij nat weer mogelijk wel plassen
 • Regenkledij

S.O.S. zwaluwen en weidevogels in onze regio – Fietsexcursie

Ook op 17 juni! Leiding: Luc Van Schoor: 0494/33 63 09 en Joris Van Reusel: 0486/83 62 34

Doorheen de geschiedenis werden zwaluwen steeds als geluksbrengers beschouwd. Vreemd dus dat de mens de prachtige huis- en boerenzwaluw stillaan verbant uit zijn omgeving. Angst voor vogelpoep op de stoep maakte al vele typische huiszwaluwnestjes onder dakgoten kapot. Industrialisatie van de landbouw laat niet meer toe dat vogels in stallingen broeden, dus die blijven meer en meer gesloten voor boerenzwaluwen die net daar graag broeden.
Zo is het met deze geweldige natuurlijke insectenverdelgers de laatste jaren erg slecht gesteld geraakt bij ons. Boerenzwaluwen: ca 80 à 90 % van de populatie is verdwenen. Ook met de kieviten gaat het alarmerend slecht. Daarvoor is de landelijke actie SOS-Kievit opgezet. Maar ook lokaal is het alle hens aan dek om te redden wat gered kan worden, en in te grijpen met kunstnesten, biotoopbescherming etc.
Natuurpunt wil dit samen met gemeenten en lokale besturen concreet maken op lokaal niveau.
Daarom nam ARDEA in 2016 de handschoen op om een eerste verkenning te houden van de resterende zwaluwen en weidevogels in ons werkingsgebied. Deze lente gaan we er mee door.
Tijdens twee zaterdagse voormiddagen fietsen we zo'n 15 km door Hoboken, Wilrijk en Edegem en hopen deze mooie vogelsoorten nog te kunnen vaststellen. Met wat geluk treffen we ook een scholekster, die dan weer op daken van bedrijfsgebouwen nieuwe broedplaatsen verkent.
Het traject wordt bepaald aan de hand van recente waarnemingen. We gaan waarschijnlijk ook wel eens 'den boer op…'. Het niet verstoren van broedende zwaluwen (en hun gastheren) is een code waar we ons absoluut aan houden.

Praktisch:
Afspraak: 't Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk, aan het kerkje, met de fiets.
Vertrek om 9 u, einde ca 12 u. Meebrengen: fiets, verrekijker, camera,...

Broekelei – Keerbergen

Gids: Jeannine Nielandt
Leiding: Luk Smets – 0477/66 94 32

Jeannine Nielandt, één van onze meest actieve natuurgidsen, is twee jaar geleden naar Keerbergen verhuisd. Daar is ze nu goed ingeburgerd in de plaatselijke Natuurpuntafdeling.
Zij nodigt ons uit voor een bezoek aan haar nieuwe woonomgeving. In de voormiddag leidt ze ons door de Broekelei, een door de Dijle gevormde fossiele meander: een gevarieerd landschap met vijvers, zowel loof- als dennenbos, hooilanden afgezet met knotwilgenrijen en sloten. We verorberen onze picknick in een plaatselijk cafeetje 't Moleken. 's Namiddags bezoeken we het heemmuseum Botermolen onder leiding van een heemgids.
Praktisch: Vertrek met eigen wagens om 8.45 u aan 't Spant, Boomsesteenweg, 333 Wilrijk. Kostendelend samenrijden aan 7 eurocent per persoon per km.
Aansluiten te Keerbergen mogelijk: om 9.30 u aan het containerpark, Broekelei of om 14 u aan de Botermolen, Haachtsebaan 85A Keerbergen
Graag uw deelname melden bij de leiding.

Deelnamegeld ter plaatse te betalen: 2 euro voor toegang en gids van de Botermolen. Meenemen: picknick, verrekijker, stevige wandelschoenen, laarzen na regen. Einde ter plaatse om 16 uur. Gelegenheid om nog een koffie te drinken.

Wandel mee en ontdek het groen in Antwerpen

Benieuwd naar het groen dat Antwerpen vandaag te bieden heeft? Of naar wat de stad ermee van plan is in de toekomst? Vanaf vrijdag 2 juni ontdekt u het tijdens de wandelingen doorheen de 14 groenlandschappen in Antwerpen.

De stad heeft een visie voor het groen in Antwerpen: het Groenplan. Deze visie wordt uitgewerkt aan de hand van veertien landschappen. Eén van die landschappen is de Zuidelijke Kamers, waar de stad de wandelingen graag samen met u uittest op vrijdag 2 juni 2017.

Kom om 17 uur naar de infototem over het Groenplan aan de ingang van Fort 8 in Hoboken (op de kruising van de Hoofdfrontweg en de Krijgsbaan). Na een toespraak van schepen voor groen Rob Van de Velde starten we de wandeling doorheen Hoboken en Wilrijk, onder meer langs park Sorghvliedt, Fort 7, Fort 8 en het Schoonselhof.
Wandel op eigen houtje of neem deel aan de begeleide wandeling met groenexperten van Natuurpunt en de stad. Sportievelingen kunnen de route zelfs al joggend verkennen met onze sight jogging-gids. En deelnemers met een A-kaart krijgen de mogelijkheid om een punt op hun kaart te sparen. Wie deelneemt aan dit wandel- of loopparcours van in totaal bijna 7 kilometer, wordt aan het eindpunt beloond met een consumptie in het ZomerSalon, de zomerbar aan het districtshuis van Hoboken.

Waarom een Groenplan?

Om het groen in Antwerpen meer bekend en toegankelijk te maken en om ervoor te zorgen dat het niet verder versnippert, heeft de stad het Groenplan ontwikkeld. Dit plan is een visiedocument vol richtlijnen die leiden naar een duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier. Aan dit beleidsdocument zal het groenbeleid van de komende jaren worden afgetoetst.

Meer info over het Groenplan en de 14 wandelingen vindt u op www.antwerpen.be/groenplan

Speciale bierenavond ten voordele van de sponsoractie Team Nello en Patrasche

Hou je van blond, donker of liever amberkleurig?

Kom dan naar onze "speciale bierenavond" en steun de expeditie van Natuurpunt!

Op vrijdag 9 juni ben je welkom vanaf 16 u tot middernacht in het Hobokens cultuurcafé Novonov, Antwerpsesteenweg 61 in Hoboken. De opbrengst van de speciale bieren gaat naar het expeditieteam "Nello en Patrasche" dat geld inzamelt voor de Hobokense Polder.

Meer info:
www.novonov.be
www.expeditienatuurpunt.be/project/6472

De digitale vogelaar – info-sharing-avond

Leiding: Joris Van Reusel: 0486/83 62 34

In zijn recent boek 'Het nieuwe vogels kijken' beschrijft de bekende Nederlandse auteur Kester Freriks de recente wijzigingen en nieuwe trends die hun intrede hebben gedaan in de dagelijkse ornithologische praktijk. Veel van de veranderingen hebben te maken met de digitale technieken en het internet. Dankzij internetwebsites, fora, databanken, communities etc genereren we met zijn allen onwaarschijnlijk veel nieuwe data over vogelwaarnemingen, en kunnen we er ook gebruik van maken vooraleer we onze excursies starten. Twitchers doorkruisen het land op zoek naar de zeldzaamste nieuwe soort, wetenschappers krijgen nieuwe inzichten, fotografen zetten de mooiste vogelfoto's online… Vogelkijken gaat meer en meer gepaard met een flinke dosis ict-vaardigheden en digitale uitrusting. Je komt niet buiten zonder opgeladen batterijen (van je smartphone of camera), je komt niet thuis zonder meteen te uploaden. En onderweg tikken we alles wat beweegt nauwkeurig in. Zijn het potloodje en de notitieboek klaar voor het museum?

Op deze avond laten we ons, samen met deskundigen van Natuurpunt, onderdompelen in de geweldige mogelijkheden van websites als waarnemingen.be, leren we hoe eenvoudig het is om mobiel waarnemingen in te voegen, zien we wat onderzoekers met al die info doen en op welke manieren we zelf actiever kunnen meewerken aan diverse meetnetten-projecten. En we nemen de tijd om praktische én filosofische vragen over het digitaal vogelen te bespreken. Een goed gesprek over hoe we hier bij ons het vogels kijken zien. Een avondje voor alle vogelwerkgroepers, maar zeker ook voor alle oudere en jongere vogelwaarnemers want tussen pot en pint kan iedereen zeker nog heel wat van elkaar leren. En breng zeker je smartphone, laptop of tablet mee. Opgeladen!

Praktisch: CC Moretus, Berkenrodelei 34 Hoboken. Aanvang 19.45 u, einde 22 u. Deelname is gratis, maar graag je komst op voorhand melden via email naar
ardea@hobokensepolder.be

Twee Brabantse parels: Torfbroek en Silsombos

Gids en leiding: Marnix Lefranc 0499/23 01 91

In de voormiddag bezoeken we het Torfbroek. Het is sinds december 1981 een erkend natuurreservaat en is alleen onder begeleiding toegankelijk. Het heeft een bewogen geschiedenis achter de rug: eerst voorbestemd als stortplaats, later als gebied voor een groots stedenbouwkundig project. Dit laatste is gelukkig maar gedeeltelijk gerealiseerd en uiteindelijk resten er toch nog 33 hectare hoogst merkwaardige natuur.
Het bijzondere aan Torfbroek zit in de ondergrond. Hier in Berg en in de nabijgelegen Molenbeekvallei (die we 's namiddags bezoeken) bedekt een lemige bovenlaag een kalkrijk, zandig substraat waar waterstromen doorkomen van het iets zuidelijker gelegen Brabants plateau. Dit kalkrijke water komt in het Torfbroek aan de oppervlakte, waardoor er plantensoorten groeien die je elders in Vlaanderen bijna niet vindt.

Voor de specialisten onder ons: teer guichelheil (Anagallis tenella), blaasjeskruid (Utricularia sp.), weegbreefonteinkruid (Potamogeton coloratus), padderus (Juncus subnodulosus), galigaan (Cladium mariscus), de orchideeën moeraswespenorchis (Epipactis palustris) en grote muggenorchis (Gymnadenia conopsea), evenals heel wat zegge-soorten (Carex sp.) kruisen hier zeker ons pad.

Het Torfbroek met zijn hooilanden, trilvenen, rietvelden en open water, een uniek moeras, waar ijsvogel en waterral durven broeden en waar ook tientallen soorten libellen voorkomen. Het is een gebied dat menig natuurliefhebber weet te bekoren.

Na de middag maken we een mooie wandeling vanuit Kwerps door het al even bekoorlijke Silsombos. Ook daar vinden we veel vocht en opborrelend kalkrijk grondwater. Alles bijeen ligt daar rond Weesbeek en Molenbeek ongeveer 250 hectare bos, waarvan 35 hectare in beheer door Natuurpunt. Het is een zeer gevarieerde omgeving, een mozaïek van natte bossen, ruigtes, akkers, rietvelden, moerassige graslanden, weiden en eikenbossen.

Heel opvallend zijn er de reuzenpaardenstaarten (Equisetum telmateia). In beheerde graslanden duikt er de bosorchis (Dactylorhiza fuchsii) op, naast knolsteenbreek (Saxifraga granulata) en adderwortel (Polygonum bistorta).
Nachtegaal, grasmus, spotvogel, blauwborst, sprinkhaanzanger, maar ook boomvalk en spechten zijn thuis in het Silsombos. Een openbaring: dit mooi gevarieerde stuk natuur.

Praktisch:
Vertrek om 8.45 u op de parking van Zwembad Sorghvliedt, Krijgsbaan Hoboken, met eigen wagens (kostendelend samen rijden aan 7 eurocent/km, d.w.z. ca. 7,5 euro euro/persoon). Aansluiten om 14 u in Kwerps (St Pietersplein) is mogelijk, mits vooraf af te spreken met Marnix.

Meenemen: laarzen (na hevige regen) en/of stevige stapschoenen die tegen slijk kunnen, verrekijker, vogel- en plantengids, picknick (we eten onze boterhammen op in een café). Wandelafstand: voormiddag enkele kilometers, namiddag 7 km.
Er wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro, ter plaatse te voldoen aan Marnix (bijdrage ten voordele van NP Kampenhout). Terug in Wilrijk omstreeks 18 u.

Vooraf inschrijven verplicht. Om iedereen de mogelijkheid te geven mee te gaan, ook degenen die geen eigen vervoer hebben, vragen we Marnix 0499/23 01 91 te verwittigen voor 9 juni.

Natuur in de duisternis: Op zoek naar glimwormpjes

Gids: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27

Al twee jaar gaan we op zoek naar glimwormpjes en hebben we ze ook gevonden.
Er zijn er dus nog steeds, we zien er telkens wel een paar. Het gaat niet om veel beestjes maar toch. Vandaag gaan we verder op zoek in andere delen van het gebied om te zien waar ze nu allemaal voorkomen.
Dit fabelachtig diertje, met de merkwaardige eigenschap om licht te produceren, gaf vroeger aanleiding tot tal van verhalen over elfjes, geesten en trollen... Glimwormpjes danken hun naam aan hun vermogen om licht te produceren. Dat licht maken ze aan in de gespecialiseerde cellen van hun lichtorgaan, waar een bijzondere biochemische reactie plaatsvindt. Tijdens deze reactie wordt energie afgegeven onder de vorm van fotonen, licht dus. Vooral 's nachts demonsteren glimwormen hun lichtkunsten.
Er zijn 3 soorten glimwormen: in de Hobokense Polder komt de grote glimworm voor.
Volwassen exemplaren van alle drie de soorten kan je vanaf juni vinden en in sommige jaren al van vanaf half mei. Sommige houden dit zelfs vol tot midden juli. De meeste glimmen maar voor een uurtje tussen 22.30 u en 23.30 u. Hoe zit het in onze regio, komen ze nog voor of niet? Dit wil niet zeggen dat we ze vandaag zeker zien, maar we gaan het proberen.

Praktisch: we komen om 22 u samen aan de parking station Hobokense Polder en gaan vandaar een wandeling maken.
Meebrengen: gesloten kledij en muggenmelk.

Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 of Wim Mertens, 03/216 93 62

Wil je in de natuur samen met anderen de handen uit de mouwen steken en daarmee zorgen voor een gezonde leefomgeving? Kom dan bij de vrijwilligersploeg van de Hobokense Polder. Vandaag starten we met de zomerwerken met het traditioneel maaien van het wandelpad tussen de plassen en de bijhorende graslandjes. Met maaibalk, bosmaaier en tractor gaan we erin vliegen. Kom jij ook eens een keer mee helpen?

Praktisch: Afspraak om 9 u aan de containers achter United Caps. Geef een seintje aan Wim of Danny dat je komt. Voor ieder voorzien we een lekkere koffiekoek en een bakje koffie of thee.

Zwerfvuil ruimen in en om de Hobokense Polder

Info: Luk en Ria Smets-Thys, 0476/33 79 36

Eénmaal per kwartaal plannen we een opruimactie in en aan de rand van de Hobokense Polder.
En nu we de grote eer hebben om Wandeling van het Jaar te zijn, willen we de grotere toestroom van wandelaars, die deze titel met zich meebrengt, niet in een vervuild gebied ontvangen. Kom ons helpen!

Praktisch: Afspraak om 14 u achteraan op de parking van United Caps, Schroeilaan 15 Hoboken. Wij zorgen voor vuilzakken en grijpstokken.
Meebrengen: werkhandschoenen, gesloten schoeisel (of laarzen).
Einde voorzien omstreeks 16 u met een heerlijk gratis drankje !!!!

Expeditie Natuurpunt: Team Nello en Patrasche wandelt voor de Hobokense Polder

Zie hier

Vlinderwandeling in Middelheimpark

Gidsen: Wim Mertens en Toon Verbruggen
Inschrijven bij Ria Thys, ria.thys@telenet.be

Ook verzot op vlinders? Kom dan naar het Middelheimpark en ontdek verschillende soorten dagvlinders. Dagpauwoog, atalanta, bont zandoogje… Het zijn maar enkele soorten die tussen de beelden in het park rond fladderen.

Samen met Wim en Toon loop je langs de wilde stukjes van het park en ga je op zoek naar dagvlinders. Of je alle soorten gaat zien, kunnen we niet garanderen. Maar wel verwondering en ontspanning!

Deze wandelingen kaderen in de samenwerking tussen het Middelheimmuseum en Natuurpunt: een samenwerking die al zeker een volledig jaar zal lopen. Meer over deze samenwerking verder in Polder.blad.

Praktisch:
Afspraak aan het kasteel (onthaal/shop), Middelheimlaan 6, 2020 Antwerpen
De wandeling is gratis, maar inschrijven is nodig.
Stuur een mail naar ria.thys@telenet.be of telefoneer naar
0476/33 79 36
Maximum 25 deelnemers per gids. Einde om 16 u.
Opgelet! Bij regenweer of felle wind gaat de wandeling niet door. Dan houden vlinders zich verscholen.

Open bestuursvergadering

Info over lokatie: 0476/33 79 36

Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 of Wim Mertens, 03/216 93 62

Wil je in de natuur samen met anderen de handen uit de mouwen steken en daarmee zorgen voor een gezonde leefomgeving? Kom dan bij de vrijwilligersploeg van de Hobokense Polder.
Vandaag werken we verder o.a. met het traditioneel maaien van het wandelpad tussen de plassen en de bijhorende graslandjes. Met maaibalk, bosmaaier en tractor gaan we erin vliegen. Kom jij ook eens een keer mee helpen?

Afspraak: om 9 u aan de containers achter United Caps. Geef een seintje aan Wim of Danny dat je komt. Voor ieder voorzien we een lekkere koffiekoek en een bakje koffie of thee.

 

Info webmaster@hobokensepolder.be   Laatst gewijzigd op 21-06-2017