Natuurpunt Hobokense Polder vzw    21 januari 2009

   

In deze flits: Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.
Laat ons het Sint-Annabos... Stem voor bomen!

rustbank in het Sint-AnnabosHet blijft in het Antwerpse vechten voor iedere hectare groen. Ditmaal willen we jullie aandacht vestigen op een activiteit die zondag a.s. georganiseerd wordt op de Antwerpse Linkeroever, dit onder het motto 'Laat ons het St Annabos ...'. Zoals jullie allicht weten wordt dit bedreigd door de aanleg van de Oosterweelverbinding. Hieronder de oproep van onze vrienden van Natuurpunt Linkeroever.  Je kan er terecht voor een leuke wandeling of een bescheiden brunch tussen 10u30 en 16u. We zouden zeggen: al wie kan daarheen! En ... vergeet niet een exemplaartje mee te nemen van ONZE petitie: allicht loop je daar mensen tegen het lijf die nog niet getekend hebben.
 
Als bij de aanleg van de Oosterweelverbinding gekozen wordt voor een tunnel-brugcombinatie zal het St-Annabos (Antwerpen Linkeroever) volledig gekapt worden en de volgende 10 jaar bijna ontoegankelijk zijn. Dat wordt alleszins de grootste ontbossing sinds bijna 20 jaar in Vlaanderen! Niet te geloven, net nu de overheid inspanningen begint te doen om nieuwe bossen aan te planten!
 
Men zegt dat "het St-Annabos bij de keuze van een tunnel grotendeels zal gevrijwaard worden". Dat willen we graag geloven, maar… Natuurpunt WAL wil toch de druk op de ketel houden en een duidelijk signaal geven aan de overheid! Kom daarom op zondag 25 januari naar het St-Annabos en stem voor het ondubbelzinnige behoud van het unieke stadsbos. Aan de hoofdingang van het bos (Hof ter Schelde) zullen "levende bomen" je uitnodigen om effectief een bolletje te kleuren voor het behoud van het bos.
 
Een ware volksraadpleging! Warme dranken, soep met brood en misschien wel glühwein nodigen je uit voor een bescheiden brunch! Na het stemmen, krijg je de kans om met een natuurgids een leuke wandeling in het bos te maken. Natuurpunt WAL werkt hierbij samen met de Vlaamse Bosbouwvereniging. 
 
Uitnodigingskaart
Info: Jef Van De Wiele, e-mail jef.vandewiele@skynet.be of het NP-WAL secretariaat 03 722 15 37
  
31 januari: Paddenscherm plaatsen
 
We organiseren dit jaar gedurende de maanden februari en maart weerom een raapactie van trekkende padden, kikkers en salamanders. Net als vorig jaar gaan we ook nu een paddenscherm plaatsen in de Schroeilaan. Interesse om mee te helpen? Kom dan op ZATERDAG 31 JANUARI om 10 uur naar het station Hobokense Polder, Berkenrodelei. Einde om 13 u.
(Deze activiteit was op 10 januari gepland, maar werd omwille van de vorst uitgesteld.)
 
Als je wil meewerken aan da raapacties, neem dan contact op met Danny Jonckheere, 03/828.64.03. We maken dan een beurtrol voor dagelijkse raapacties.
- Er wordt geraapt vanaf het invallen van de duisternis tot max. 22 u
- Je zal nooit alleen op stap zijn
- Er moet niet geraapt worden als de temperatuur 's avonds daalt onder de 7 graden of als het droog is. Bij twijfel kan je steeds informeren bij Danny.
- Graag ook medewerkers op zaterdag of zondag. Ook dan trekken padden en hebben we helpers nodig.
 
Zondag 1 februari 2009: Dagje Kalmthout
 
Vandaag vertoeven we de hele dag in Kalmthout. In de voormiddag bezoeken we het arboretum en meer specifiek de prachtige Hamamelistentoonstelling. Tweede helft januari/eerste helft februari is immers de periode dat de toverhazelaars volop in bloei staan. Een magnifieke belevenis ! 
De winter in het arboretum is betoverend. Overal bloeien bomen, struiken en vaste planten. Wereldberoemd zijn de oude toverhazelaars die altijd bloeien, ongeacht koude of sneeuw. In de arboretumtuin groeit de grootste verzameling van heel Europa.
Vandaag neemt Francis Krug, gids in het Arboretum, ons mee op een boeiende wandeling langs alle winterbloeiende planten. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Na de wandeling is het heerlijk verpozen in de cafetaria met warme chocolademelk en vers gebak. Maar wie het wenst, kan na de rondleiding ook nog een individuele wandeling maken in de tuin.
Rond 12.15 u eten we onze picknick op in het arboretum. 
In de namiddag maken we samen met Thierry Krug een wandeling op de Kalmthoutse Heide. Misschien kunnen we wel genieten van een heide in wintertooi. Het gebied bestaat afwisselend uit heidevlakten, meren, poelen, dennenbossen en zandduinen. De grootste meren zijn wel Putse Moer en het Stappersven. Op dit laatste zijn altijd in grote getale watervogels aanwezig. We zullen er tijdens onze wandeling zeker langskomen.
 
Praktisch: Afspraak om 9 u in Hoboken, Kioskplaats. Met eigen wagens (kostendelend vervoer aan 5 eurocent/ km). 
Meenemen: warme kledij, stevige wandelschoenen, picknick, verrekijker, fototoestel. 
Einde in Hoboken omstreeks 18 u. 
Inschrijven door storting van 7 euro p/p op rekening 979-6399607- 37 van Natuurpunt Hobokense Polder met als mededeling “Kalmthout”.
Info: Ria Thys, 03/289 73 66 – ria.thys@telenet.be
  

Komende activiteiten

   
We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. 
 
  • Za 7 februari: Ledenavond
  • We 14/15 februari: Watervogeltellingen
  • Za 14 februari: Natuurbeheer in de Hobokense Polder
  • Zo 15 februari: Actiedag: Onze Polder wordt geen eiland!
   
 

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.