Natuurpunt Hobokense Polder vzw         29 mei 2008

www.hobokensepolder.be

   

In deze flits: Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.
Vrijdag 6 juni: Natuur in de schemering in de Hobokense Polder

 
Natuur in de schemering! Dit kan vanalles zijn: de vele vogels die rondom ons fluiten, de ondergaande zon, een waterral die zijn roep laat horen vanuit de rietvelden.
Kom eens kijken hoe onze Galloways en Konikpaarden het doen, hoe zij zorgen voor het ongeveer 25 ha mooi stuk natuur dat zij “beheren”.
 
Praktisch:
Afspraak om 19 u aan het station Hoboken Polder, Berkenrodelei. Einde voorzien omstreeks 22 u.
Meebrengen: laarzen, verrekijker, vogelgids en muggenmelk
Gidsen: Danny Jonckheere en Wim Mertens
Info: Annie Vandeweyer - Van Zwieten, 03/828 37 60
   

Zondag 8 juni: Monumenten en natuur in het Schoonselhof
 
Eind 18de eeuw werden kerkhoven en begraafplaatsen bij de kerken tussen de bewoning, om hygiënische redenen verboden.
Begin 19de eeuw werd het Groenkerkhof (nu Groenplaats) vervangen door twee begraafplaatsen buiten de stad: op het Kiel en te Stuivenberg.
Na de aanleg van de Brialmontvesting (nu de Ring) rond 1860, kwam de Stuivenbergbegraafplaats samen met twee andere begraafplaatsen (St. Willebrordus in de Seefhoek en St. Laurentius aan de Markgravenlei) toch midden in bewoond gebied terecht.
De begraafplaats op het Kiel werd al snel te klein. In 1911 kocht de Stad Antwerpen het Schoonselhof aan. Reeds hetzelfde jaar ontwierpen Jules Janlet en Marcel Schmitz het concept van de huidige parkbegraafplaats, waarin inderdaad de combinatie van park en begraafplaats werd uitgewerkt.
Een brochure uit die tijd lichtte de uitgangspunten toe: De begraafplaats mag geen oppervlakte zijn zonder tekening, zonder lijn, overdekt met een koude stenen vegetatie; zij dient te wezen een rustoord vol vrede en schaduw, stilte en geheimzinnigheid. Zij moet én eenvoudiger, én toch smaakvoller versierd zijn. Minder steen en meer groen, minder uitstraling van banale pronk en meer ware rijkdom, meer orde en edele eenvoud. In 1921 werd gestart met de aanleg van de grafperken, dreven en grachten. De laatste grafperken werden pas aangelegd in 1970.
Vandaag gaan we het resultaat van deze plannen, bijna 100 jaar later, bekijken.
  • In de voormiddag leidt funeraire gids Jacques Buermans ons rond. Gedurende een tocht die ongeveer 2.45 uur duurt, ontdekken we deze dodenakker en zijn bewoners met prominenten en bekende kunstenaars, de rijkelijk aanwezige symboliek, opgefleurd met talrijke anekdotes.
  • In de namiddag hebben we oog voor de indrukwekkende natuurwaarden, het resultaat van 80 jaar rust en natuurontwikkeling: massa’s bosorchissen, zeldzame varens, uiterst waardevolle vegetatietypen, kolonie blauwe reigers…

Praktisch:
Afspraak om 9.30 u aan de hoofdingang van het Schoonselhof (kruispunt St. Bernardsesteenweg, Krijgsbaan).
Maximum aantal deelnemers is in de voormiddag beperkt tot 25 en inschrijven bij Wim Mertens is verplicht.
De mensen die heel de dag blijven, brengen best hun middagmaal mee, dat we naargelang de weersomstandigheden
buiten nuttigen of in een lokale drankgelegenheid.
Einde voorzien rond 16 u.
Gids voormiddag: Jacques Buermans, gids namiddag: Wim Mertens
Leiding: Wim Mertens tel. 03/216 93 62

 

Gieren in zicht!
 
Vorig jaar domineerde de komst van 97 vale gieren lange tijd de Vlaamse media. En dat spektakel lijkt zich dit jaar te herhalen. Zo signaleerden vogelspotters vorige zondag liefst 20 gieren boven Vlaanderen. In de mijnterrils van Zwartberg, Waterschei brachten de grote aaseters de nacht door in enkele bomen. Heb je zelf een vale gier gezien? Betrouwbare gierwaarnemingen kan je altijd melden op de gratis Natuurpunt Inspreeklijn 0800 11 194. Het volledige verhaal kan je nalezen op de site van Natuurpunt.
Komende activiteiten
  

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Voor verdere info verwijzen we naar onze website

 

  • zo 15 juni: Natuurwandeling in de Hobokense Polder

  • wo 18 juni: Bestuursvergadering in zaal Moretus

  • zo 29 juni: Vlinder-Sprookjes-wandeldag
       

 

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".

Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".

Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.