Natuurpunt Hobokense Polder vzw         15 april 2008

www.hobokensepolder.be

   

Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

20 april: Dag van de Aarde

 
Op de Dag van de Aarde werkt Natuurpunt Hobokense Polder mee aan "ENERGIEk Hoboken: IEDEREEN KLIMAATHELD!"

 • Bezoek aan energiesparende nieuwbouw
  Onze gastheer, Fried Denayer, begon drie jaar geleden met de bouw van een atelier om zijn activiteiten als schrijnwerker en meubelmaker te kunnen uitoefenen. Zijn keuze ging uit naar een zo ecologisch en biologisch mogelijk gebouw. Het is opgetrokken in een houten draagconstructie met een stenen gevel, plat dak met bitumen, eiken ramen, gipsvezelplaten, veel inlands hout, natuurverf en ecologische isolatie.
  Onder de rood gekleurde betonlaag liggen 25 cm argexkorrels; 23 cm dak- en 18 cm muurisolatie zorgen voor een goed klimaat, waar het gezellig werken is. Door de heldere koepels en ramen komt er veel daglicht.  Met enthousiasme vertelt onze gastheer over zijn verwezenlijking, waaruit iedere bouwer en verbouwer wel iets kan leren. Een drankje en een hapje vervolledigen dit één uur durend bezoek.
  Praktisch: Gratis toegang.
  Inschrijven nodig! Dit kan tot 17 april via tel. 03/828 53 28 of via aantafel@skynet.be 
  Afspraakplaats: Aan Tafel, Pierre Van den Eedenstraat 47 Hoboken op het overeengekomen uur (10h30 of 12h of 13h30)
   
 • Natuurwandeling in de Hobokense Polder. Thema: ‘klimaatopwarming’
  Klimaatverandering heeft nu al invloed op plant, dier en mens. Padden die vroeger aan de tocht naar hun voortplantingsplassen beginnen, de aankomstdata van trekvogels die duidelijk eerder in het jaar vallen dan enkele decennia geleden of paasbloemen die dit jaar al met carnaval in bloei staan. Dit zijn maar enkele van de vele feiten die iedere waarnemer overtuigen dat er iets aan de hand is met ons klimaat.
  Als die verandering zich doorzet, staan ons nog moeilijke tijden te wachten: toename van extreme weersomstandigheden, voortschrijdend verlies aan biodiversiteit tot mogelijk ineenstorten van ecosystemen.
  Om ons daar op voor te bereiden is ‘meer natuur’ van cruciaal belang.
  Veel natuur dicht bij huis ook, waardoor we onnodige vervoerkilometers voor recreatie kunnen vermijden. En vooral ook natuur die minder te lijden heeft onder versnippering, vervuiling, overbemesting en verzuring, factoren die de veerkracht van onze natuur aantasten, waardoor die er minder tegen opgewassen is om de schokken van klimaatverandering op te vangen.
  Onze gidsen hebben een speciale bijscholing gevolgd, waardoor u heel wat te weten komt over klimaatverandering.
  Onder de aanwezigen worden 2 exemplaren verloot van het opmerkelijke, nieuwe klimaatboek ‘Hitte’ van George Monbiot.
  Praktisch:
  Afspraak aan station Hoboken Polder, einde Berkenrodelei om 14 u. Einde omstreeks 17 u.
  Meebrengen: laarzen, verrekijker, eventueel flora
  Gidsen: Jeannine Nielandt en Leentje Toussaint
  Info: Annie Vandeweyer-Van Zwieten, 03/828 37 60

Klik hier voor het volledige programma van ENERGIEk Hoboken
   

Komende activiteiten
  

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Voor verdere info verwijzen we naar onze website

 

 • wo 16 april: Open bestuursvergadering

 • zo 4 mei: Vroegochtendwandeling met ontbijt (inschrijven !)

 • do 8 mei: Nachtegalenwandeling

 • ma 12 mei: Hagelandse natuur op zijn best: Dunbergbroek en Vorsdonkbos (Inschrijven !)
     

 

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".

Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".

Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.