Natuurpunt Hobokense Polder vzw          10 maart 2008

www.hobokensepolder.be

   

Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Paasmaandag 24 maart 2008
Honegem en Raspaillebos: 2 Oostvlaamse parels 

 
Op zoek naar voorjaarsbloeiers en weidse landschappen

Gidsen: Natuurpunt Denderstreek (voormiddag) en Frans Thys (namiddag)
 
Onze uitstap van paasmaandag 2007 kende een zodanig succes dat we ook in 2008 op paasmaandag een frisse neus gaan halen. En hoewel Pasen dit jaar uitzonderlijk vroeg valt, maken we toch kans de eerste lentebloeiers te zien ontluiken. Tenminste, als de winter niet te lang duurt …
Ditmaal zoeken we het in Oost-Vlaanderen, waar we twee heel opmerkelijke gebieden aandoen.
In de voormiddag verkennen we onder leiding van een plaatselijke gids het natuurlandschap van Honegem, gelegen ten noordwesten van Aalst, op de grens met Erpe en Lede. Daar wacht ons een weids landschap, bestaande uit weiden, beken, bosjes, knotwilgenrijen, houtkanten en oude turfputten. Een beschermd landschap, 200 hectare groot, waarvan het centraal gelegen moerasland met turfputten, ongeveer 35 hectare, eigendom is van Natuurpunt en het statuut van ‘natuurreservaat’ heeft. Er staat ook een vogelkijkhut. Dodaars, waterral, slobeend, zomertaling, ijsvogel en rietgors zijn er broedvogel. Ook steltlopers worden geregeld waargenomen.
 
Na de middag gaan we ten oosten van Geraardsbergen, 30 km verder, een ander biotoop verkennen: het Raspaillebos. Natuurpunt heeft hier tientallen hectare bos in beheer en samen met het aanpalende Karkoolbos en Moerbekebos vormen deze bossen de noordwestelijke flank van de Bosberg. Van op de top van de Bosberg kan men genieten van schitterende vergezichten over de Dender- en Markvallei. Deze Bosberg is een begrip bij wielerliefhebbers, want na de fameuze Muur van Geraardsbergen is het de laatste grote hindernis in de Ronde van Vlaanderen. We beperken onze wandeling niet tot het Raspaillebos, maar verkennen ook de enig mooie heuvelende streek tussen Galmaarden en het Raspaillebos.
 
Praktisch:
Vertrek om 8.15 u in Hoboken, Kioskplaats (parking) met eigen wagens (kostendelend samenrijden aan 5 eurocent/km,
d.w.z. ca. 9 euro/ persoon). Terug in Hoboken omstreeks 19 u.
Aansluiten om 13.45 u aan de Bosberg voor het namiddaggedeelte is mogelijk mits vooraf af te spreken met Frans.
Deelname in de kosten: 2 euro (gidsvergoeding), de dag zelf te voldoen (niet leden NP betalen 3 euro).
Meenemen: zowel laarzen als stevige stapschoenen, verrekijker, vogelgids, flora en picknick (drank verkrijgbaar). 
Wandelafstand: voormiddag 6 km, namiddag 8 km.

Voorinschrijven verplicht. Om iedereen de mogelijkheid te geven mee te gaan, ook degenen die geen auto hebben en die moeilijk Hoboken kunnen bereiken, vragen we alle deelnemers Frans Thys, tel. 03/830.20.51 of Danny, tel. 03/828.64.03 te verwittigen uiterlijk 20 maart. We zorgen er dan voor dat wie niet in Hoboken kan geraken op een haalbare plaats wordt opgepikt.
 
Uitgebreider artikel op onze webside
Voor meer info over deze gebieden zie www.natuurpunt.be/honegem en www.natuurpunt.be/boven-dender.
   

Komende activiteiten
  

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Voor verdere info verwijzen we naar onze website

 

  • we 15/16 maart: Watervogeltelling

  • zo 16 maart: Lentewandeling in de Hobokense Polder

  • wo 19 maart: Open bestuursvergadering
       

 

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".

Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".

Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.