Natuurpunt Hobokense Polder vzw           19 januari 2008

www.hobokensepolder.be

   

Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Zaterdag 8 maart: Saeftinghe en Kerncentrale van Doel
Nu inschijven !

 
Het Verdronken Land van Saeftinghe ligt in het zuidwesten van Nederland nabij de grens met België. Onze grootste belangstelling deze voormiddag gaat uit naar de vogels. Om vogels in Saeftinghe te zien, moet je het gebied overigens niet in. Vanaf de dijk is er, vooral bij eb en vloed, veel te zien. We gaan eerst kijken bij het ‘Gemaal van Paal’. We hopen hier veel steltlopers bij mekaar te zien op de slikplaten. Al dat gewriemel trekt ook al eens een roofvogel zoals slechtvalk, bruine en blauwe kiekendief en met veel geluk een enkel smelleken. In de geul zelf zitten dan nog honderden smienten, pijlstaarten en andere zwembeesten.
Vanaf hier gaan we richting kijkhut. Hier hebben we dan weer meer kans op grote en kleine zilverreigers, verschillende ganzensoorten en allerhande steltlopers. Met wat geluk zitten de eerste grutto’s er al en kunnen we uren discussiëren of het nu IJslandse of Europese grutto’s zijn. In Saeftinghe zijn altijd wel vogels te zien, maar soms zitten die dan wat verder weg en het wordt dan wel ‘telescopenwerk’. Meer info op onze website.
 
Na de picknick in een cafeetje in Emmahaven rijden we naar de kerncentrale van Doel, waar we om 14 u verwacht worden. Het bezoek aan de kerncentrale bestaat uit een powerpointpresentatie in het auditorium van de centrale. Na het uitdelen van veiligheidshelmen en -brillen plus luisterapparaat brengen we een bezoek aan de installaties. En als extraatje nemen we ook een kijkje bij de videobeelden van het slechtvalknest op een van de koeltorens. Sinds 1995 nestelt er elk jaar een slechtvalkkoppel in de nestkast. Electrabel installeerde een camera bij deze nestkast, zodat iedereen van op de begane grond getuige kan zijn van de zorg en de toewijding waarmee deze mooie roofvogel zijn nest beschermt. Voor we huiswaarts rijden krijgen we nog een drankje naar keuze in de cafetaria.
 
Praktisch:
Vertrek om 8.30 u in Hoboken, parking Kioskplaats. Kostendelend samen rijden aan 5 eurocent/km.
Terug in Hoboken omstreeks 18 u.
Meenemen: stevige wandelschoenen, zeer warme kledij!!!, verrekijker (en telescoop), picknick.

Breng zeker uw identiteitskaart mee; die moet je tonen aan de toegang van de kerncentrale. Het bezoek is gratis, maar de richtlijnen in de kerncentrale zijn zeer strikt. Vandaar dat INSCHRIJVEN een must is. Telefoneer of mail naar Ria Thys (03/289 73 66) ten laatste 31 januari ! Geef op: Naam en voornaam, adres, geboortedatum en -plaats. Snel wezen: er kunnen maximum 20 personen deelnemen aan het namiddagbezoek in Doel!
 
Gidsen: Saeftinghe: Walter Van Kerkhoven - Doel: plaatselijke gids (naar alle waarschijnlijkheid Hugo Blockx)
 

Komende activiteiten
      

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Voor verdere info verwijzen we naar onze website

 

  • 27 januari: Vogeltocht naar Zuid-Holland (volzet !)

  • 2 februari: Ledenvergadering met kwis

  • 9 februari: Plaatsen paddenscherm aan de Schoeilaan (Hobokense Polder)

  • 16/17 februari: Watervogeltellingen

  • 20 februari: Open bestuursvergadering
       

 

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".

Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".

Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.