Natuurpunt Hobokense Polder vzw           12 december 2007

www.hobokensepolder.be

   

Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

   

Zondag 16 december: Landschapswandeling Mortelen-Scheeken

 
Gids, leiding en info: Danny Jonckheere, 03/ 828 64 03
 
De Mortelen vormt het grootste landschapsreservaat van Noord-Brabant. Het is een zeer kleinschalig gebied, dat gespaard gebleven is van ruilverkaveling. Het is een goed voorbeeld van hoeven- en kampenlandschap. Dit ontginningslandschap ontstond in de loop van de 12de eeuw, aan de rand van kransakkerdorpen.
Na de middag trekken we naar Valkenswaard naar een natuurgebiedje van ongeveer 700 ha. De namen Valkenhorst en Valkenswaard slaan op de vroegere valkenvangst, waarvoor de open grote heide een ideaal gebied was. Het gebied wordt begrensd door de Tongelreep die naar het zuiden verder weg kronkelt door het staatreservaat Strabrechtse Heide.
Deze Tongelreep werd omgetoverd tot een gebied met vele visvijvers, die meestal voor de karperkweek worden gebruikt. Het oostelijk deel van het gebied bestaat voor een groot stuk uit cultuurlandschap met hier en daar landbouw en verder jonge heide-ontginning en grove dennenbos, dat wordt gedund en geleidelijk omgevormd wordt tot gemengd bos. Een stuk van 100 ha wordt begraasd door Schotse hooglanders. Broedvogels hier zijn havik, buizerd, sperwer, boomvalk, wulp, veldleeuwerik en boomleeuwerik.
 
Praktisch: Vertrek om 8.15 u in Hoboken, Kioskplaats (parking) met eigen wagens (kostendelend samenrijden aan 5 eurocent/km d.w.z. ca. 10 euro/persoon). 
Meenemen: stevige wandelschoenen, verrekijker, vogel- en plantengids, picknick en drank. We trachten ergens op de middag in een caféke onze bokes op te eten. 
Wandelafstand: ongeveer 10 km. Terug in Hoboken omstreeks 19 u. 
Inschrijven verplicht. Om iedereen de mogelijkheid te geven mee te gaan, ook degenen die geen auto hebben en moeilijk Hoboken kunnen bereiken, vragen we alle deelnemers Danny (0478/33 24 27) zo rap mogelijk te verwittigen. Wij zorgen er dan voor dat wie niet in Hoboken kan geraken op een haalbare plaats wordt opgepikt.
 

Natuur onder de kerstboom
 
Ben je op zoek naar een prijsbewust geschenk ... dan hebben wij een schitterend aanbod. Schenk jezelf of diegene om wie je geeft een unieke wandel- en fietsgids doorheen 33 natuurgebieden, een prachtige CD met vogelgeluiden en een jaar lang een abonnement op Vlaanderens meest  gelezen natuurtijdschrift, en dit voor de prijs van
€ 20.
 
Hoe? Je kan dit alles en nog veel meer schenken door een lidmaatschap van Natuurpunt cadeau te doen. We brengen het geschenkpakket graag bij jou thuis (binnen postnummers 2660 en 2020). Gewoon een mailtje sturen met jouw adresgegevens naar Danny Jonckheere volstaat.

Vertel me alle voordelen van een lidmaatschap.
 
Komende activiteiten
      

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Voor verdere info verwijzen we naar onze website

 

  • 15 december: Watervogeltelling in de Hobokense Polder

  • 15 december: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

  • 19 december: Open bestuursvergadering

  • 13 januari: Scheldeboottocht (inschrijven !)
       

 

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".

Kent u nog geďnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".

Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.