Natuurpunt Hobokense Polder vzw           18 oktober 2007

www.hobokensepolder.be

   

Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

   

Zondag 28 oktober: Kasteel van Horst, Wingevallei en Walenbos

 
Gids:  Frans Thys (tel. 03/830 20 51) 
 
De laatste zondag van oktober maken we een wandeling door een landschap dat niemand onberoerd laat: de vallei tussen Tielt-Winge en Kortrijk-Dutsel. We verkennen geen deel van West-Vlaanderen, zoals de voorzetsels ‘Tielt’ en ‘Kortrijk’ doen veronderstellen, maar wel een deel van het Hageland ten zuiden van Aarschot. 
De voormiddagexcursie starten we aan de fraaie 17° eeuwse waterburcht van Horst, het domein waar stripfiguur de Rode Ridder heel wat avonturen beleeft. Tussen stevige rijen Hagelandse heuvels door stroomt daar de Winge, een zijrivier van de Demer, in een gevarieerd landschap met loofbos, weilanden en een enkele akker. We kunnen er volop genieten van de herfstkleuren en, gezien water nooit ver weg is, wachten mogelijk ook enkele mooie vogelwaarnemingen. Een korte klim leidt ons tot de St. Jobweg, een oude bedevaartsweg met mooie zichten op de Wingevallei. Onderaan de Benninksberg (een heidereservaat) dalen we af naar deze vallei. Spoedig komt de watermolen van de Heilige Geest in zicht. Verder wacht ons in St.-Pieters-Rode ook nog een fraai stukje 17° eeuwse architectuur: een statige pastoorswoning, omgeven door water. Kortom, landschap, natuur en architectuur volgen elkaar op en zorgen voor heel wat afwisseling! 
In een plaatselijke herberg eten we onze boterhammen op, waarna we het Walenbos in herfsttooi gaan verkennen. Momenteel wordt door de Vlaamse gemeenschap reeds 220 hectare van dit opmerkelijke bos als natuurreservaat beheerd. Het Walenbos is ongetwijfeld het meest uitgestrekte elzenbroekbos dat Vlaanderen rijk is. Ook andere vegetatietypes zijn aanwezig. Heel opmerkelijk voor dit bos is de hoge grondwaterstand , waardoor de bospaden die kriskras door het gebied lopen, niet altijd even gemakkelijk begaanbaar zijn. Maar juist dit is een van de charmes van het Walenbos, waar het beheer beoogt een spontaan evoluerend natuurbos te laten ontstaan. Een bos waar ree, vos, steenmarter, bunzing, gladde slang, hazelworm, maar ook hagedissen, amfibieën en insecten (’s zomers miljoenen muggen en steekvliegjes!), naast vogels als buizerd, sperwer, havik, torenvalk, bosuil, zwarte specht en houtsnip zich thuis voelen. Gezien de vochtige aard van dit Walenbos, vooral het noordelijk deel naar de Motte-beek toe, groeien er veel mossen, varens en zegge-soorten. En hoewel we naar een vegetatief rustige periode gaan, valt ook op het vlak van planten en paddestoelen zeker nog wat te zien. 

 
Praktisch: 
Vertrek om 8.15 u in Hoboken, Kioskplaats (parking) met eigen wagens (kostendelend samenrijden aan 5 eurocent/km, d.w.z. ca. 6 euro/persoon). 
Aansluiten om 13u45 nabij St.-Joris-Winge voor het namiddaggedeelte (Walenbos) is mogelijk, mits vooraf af te spreken met Frans.
Meenemen: stevige stapschoenen (voormiddag) én laarzen (namiddag), verrekijker, vogelgids, picknick (drank verkrijgbaar).
Wandelafstand: voormiddag 8 km, namiddag 7 km. 
Terug in Hoboken omstreeks 18.30 u. 
Voorinschrijven verplicht. Om iedereen de mogelijkheid te geven mee te gaan, ook degenen die geen auto hebben en die moeilijk Hoboken kunnen bereiken, vragen we alle deelnemers Frans Thys (tel. 03/830 20 51) te verwittigen tussen 1 en 25 oktober. Wij zorgen er dan voor dat wie niet in Hoboken kan geraken op een haalbare plaats wordt opgepikt. 
  

Komende activiteiten
      

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Voor verdere info verwijzen we naar onze website

 

  • 20 oktober: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

  • 21 oktober: Herfstwandeling in de Hobokense Polder

  • 10 november: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

  • 17 november: Watervogeltelling in de Hobokense Polder

  • 18 november: Dag van de Natuur: natuurwerken en geleide wandelingen
       

 

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".

Kent u nog geďnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".

Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen.
Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.