Natuurpunt Hobokense Polder vzw           28 maart 2007

www.hobokensepolder.be

   

Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

   

Paasmaandag 9 april:
Voorjaarsflora in Bertembos, Koeheide, Kastanjebos en Eikenbos
 
Gids en leiding: Frans Thys, 03/830.20.51 (tijdens de weekdagen)
  
Paasmaandag gaan we op stap ten westen van Leuven.
Vooreerst maken we kennis met de voorjaarsflora van het Kastanjebos, gelegen tussen Veltem en Winksele-Delle. Natuurpunt Herent beheert daar 26 hectare bos en hooiland. Duizenden bosanemonen, maar ook sleutelbloemen, aronskelk, speenkruid, eenbes, daslook en bloeiende sleedoorn kruisen in dit vochtig bos onze weg.
Vervolgens rijden we tot Meerbeek, waar we ten noorden van deze gemeente de Rotte Gaten gaan verkennen. In de zeer natte vallei van de Molenbeek beheert Natuurpunt Kortenberg 7 hectare broekbos en een perceel waardevol grasland, zeer de moeite waard voor een kort bezoek!
Na deze opwarmers brengen we 's middags een bezoek aan de Koeheide in Bertem, waar Natuurpunt zo'n 13 hectare beheert. De Koeheide is een mozaïek van schitterende landschapselementen met weelderig begroeide grachten, houtkanten, eeuwenoude eiken en mystieke holle wegen. We treffen in dit meer open landschap alvast een deels andere flora aan dan in de voormiddag.
Aansluitend aan de Koeheide strekt zich het 200 hectare grote Bertembos uit, eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. De omvang van dit bos laat ons toe een forse wandeling te maken, waarbij we niet alleen genieten van de kleurrijke prille voorjaarsflora, maar ook van vogelzang die volop de lente aankondigt!
 
Praktisch: vertrek om 8.15 u in Hoboken, Kioskplaats (parking) met eigen wagens (kostendelend samenrijden aan 5 eurocent/km, d.w.z. ca. 5 euro/persoon).
Aansluiten om 13.30 u in Bertem voor het namiddaggedeelte is mogelijk, mits vooraf af te spreken met Frans. Meenemen: laarzen (voormiddag) én stevige stapschoenen (namiddag), verrekijker, vogel- en plantengids, picknick (we eten onze boterhammen op in een dorpscafé).
Wandelafstand: voormiddag 6 km, namiddag 8,5 km. Er wordt een bijdrage gevraagd van 1 euro (50 eurocent voor kinderen tot 15 j.), ter plaatse te voldoen aan de leiding. Terug in Hoboken om 18.30 u.
Voorinschrijven verplicht.
Om iedereen de mogelijkheid te geven mee te gaan, ook degenen die geen auto hebben en moeilijk Hoboken kunnen bereiken, vragen we alle deelnemers Frans (O3/830.20.51) of Danny (O3/828.64.03) te verwittigen voor 5 april.
Wij zorgen er dan voor dat wie niet in Hoboken kan geraken op een haalbare plaats wordt opgepikt.
  
Zondag 15 april: Lentewandeling in de Hobokense Polder
  
Gidsen: Gilbert Van Ael en Michel van Megroot
Info: Annie Vandeweyer - Van Zwieten, 03/828 37 60

Een prachtig moment om kennis te maken met de eerste voorjaarsbloeiers. Ook de watervogels worden heel actief en slaan aan het broeden. Eveneens een 'must' om naar uit te kijken, is een ontmoeting met onze paardjes en koeien, die reeds enkele jaren in de Hobokense Polder staan te grazen. Zij helpen ons met het beheren van een stukje van ons reservaat.
 
Praktisch: afspraak aan station Hoboken-Polder, einde Berkenrodelei om 14 u. Einde wandeling omstreeks 17 u. Meebrengen: laarzen, verrekijker
  

Komende activiteiten
      
We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info vind je op onze website.
  • 18 april: Open bestuursvergadering
       

 

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Daar nog heel wat leden niet over e-mail beschikken, vragen we je dit bericht zoveel mogelijk met de "mondelinge tamtam" te verspreiden.
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".

Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen.

Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.