Natuurpunt Hobokense Polder vzw           2 juli 2006

www.hobokensepolder.be

   

Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

   

In samenwerking met Natuurpunt Rupelstreek
Zaterdag 8 juli: Zwarte Beek en nachtzwaluwen

   
Gids: Eddy Timmers

Info: Luk Smets 03 289 73 66

Een bezoek aan de Limburgse Zwarte Beek is een prachtige ervaring, zeker als het zonnetje van de partij wil zijn! De vallei van de Zwarte Beek is het grootste erkend natuurreservaat van Vlaanderen. Dit reservaat grenst bovendien aan het schier onmetelijk militair domein Leopoldsburg. Het bevat door zijn ongeschonden karakter een schat aan zeldzame planten en dieren en een bijzondere variatie aan landschappen: van vochtig broekbos tot droge heide en echt authentiek hoogveen. Plantenliefhebbers kunnen hun hartje ophalen bij het bestuderen van o.a. beenbreek, slangewortel, dotterbloem, kattenstaart, blauw glidkruid, Ö en zelfs grondster. De vogelliefhebbers zullen de havik en de boomvalk en tal van "zomerfluitertjes" kunnen bewonderen, terwijl ook de insectenfanaten aan hun trekken komen.
  
We bezoeken zowel het reservaat als het militair domein, een kans die je normaal niet voorgeschoteld krijgt. Zowel beheer als educatieve ontsluiting krijgen de aandacht. De meegebrachte (en meegedragen!) picknick kunnen we nuttigen in de sfeervolle Katershoeve, eigendom van Natuurpunt.
  
Als toetje gaan we, bij valavond, op zoek naar reeŽn en nachtzwaluwen. De meer noordelijk gelegen zandduinen op het militaire domein bevatten nog een behoorlijke kolonie van de nachtzwaluwen. We zetten ons daarbij rustig neer in een duinpan en wachten tot de snorrende "geitenmelker" zich laat bewonderen. Vergezeld door een aantal glimwormen hopen we tegen middernacht terug aan de Koerselse parking te zijn.
  
Praktisch: Vertrek met eigen wagens 
- Te Hoboken op de parking van de Kioskplaats om 13.30 u.
- Te Boom parking kerk H.Hart om 13:30 u
- We komen samen aan 't Spant, Boomsesteenweg 337 Wilrijk, parking onder viaduct om 13:45 u. 
We verwachten terug te zijn in Hoboken/Boom rond 1 u 's nachts! Kostendelend samenrijden mogelijk. Wandelafstand: namiddag ca. 9 km, avond: ca. 8 km. Mee te brengen: waterbestendig schoeisel voor een stevige wandeling, verrekijker, vogel- en plantengids, picknick (in rugzak!) voor 's avonds. Drank is verkrijgbaar in de Katershoeve. Een bijdrage voor de plaatselijke Natuurpuntafdeling van 2,5 euro kan ter plaatse betaald worden.
   Nachtzwaluw (klik op de foto)
  
Vallei van de Zwarte Beek, foto: Marcel Vanwaerebeke

Komende activiteiten
      

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. 
  

  • Zo 9 juli om 9 u: Natuurbeheer in de Hobokense Polder
       

 

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Daar nog heel wat leden niet over e-mail beschikken, vragen we je dit bericht zoveel mogelijk met de "mondelinge tamtam" te verspreiden.  

Kent u nog geÔnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".

Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen.
Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.