Natuurpunt Hobokense Polder vzw           26 januari 2006

www.hobokensepolder.be

   

Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

   

Brabantse Wal en Markiezaatsmeer (nabij Bergen op Zoom)
   
Zondag 5 februari 2006 om 8.45 uur

Gids: Danny Jonckheere
Info: Danielle Van Nieuwenhuyse, 03/830 14 98 (op werkdagen na 19 u)

In de voormiddag gaan we voornamelijk vogeltjes kijken. Afhankelijk van nog een laatste voorbereiding in 2006 zal dit worden: ofwel de Bergsediepsluis ofwel de Zoomplaat in Bergen op Zoom.
Aansluitend gaan we naar de vogelkijkhut aan de Kraaijenberg, vanwaar we een mooi uitzicht van 180 graden hebben op het Markiezaatsmeer en de Grote Kwelplas. Wie weet, zien we
lepelaars, kleine zwaan, zwarte zwaan, blauwe kiekendief .. laat het ons hopen. 

Na de picknick in het Bezoekerscentrum van de Kraaijenberg en voor wie wil een kleine beklimming van de uitkijktoren, maken we een rustige landschapswandeling van een 9 km door een stukje Brabantse Wal en het domein Mattenburgh. De Brabantse Wal is een mooi landschap. Als pareltjes aan een ketting liggen er de Leemberg, de Maareberg, de Koepel, de Kraaijenberg, de Spinolaberg en de Kijkuit. Samen vormen ze een steilrand, een aardkundig monument. Aan de oostkant van deze rand liggen hoge zandgronden met bossen, heide, duinen, vennen en kleinschalige akkers. Aan de westkant, de laagte, liggen polders met oude dijken, kreken en uitgestrekte akkers.

Praktisch: Vertrek met eigen wagens (kostendelend vervoer) op de parking van de Kioskplaats in Hoboken om 8.45 u. Terug in Hoboken rond 18 u. Meenemen: picknick, wandelschoenen die tegen slijk kunnen, verrekijker, vogelgids. Eventueel telescoop voor 's ochtends.

Vooraf telefonisch of via mail aanmelden en dit uiterlijk vrijdag 3 februari. Het bezoekerscentrum gaat uitzonderlijk en speciaal voor onze afdeling voor stoelen en tafeltjes zorgen, zodat we daar onze picknick kunnen verorberen. Koffie, thee en soep zullen voor ons worden gereedgemaakt.


 

Telweekend Vogels voeren en beloeren
   
Zaterdag 4 februari 2006 om 9.30 uur
Gids: Danny Jonckheere
Info: Ria Thys, 03/289 73 66

Met extra aandacht naar de vogels in de tuin kijken loont echt de moeite. Natuurpunt is erg ge´nteresseerd in de aantallen en soorten vogels in je tuin. Voor de 6de opeenvolgende winter verzamelen we waarnemingen van vogels die de voederplaatsen bezoeken. Dit kan je de hele winter door doen. Heb je een tuin of terras en je voedert vogels, dan moet je slechts even de tijd nemen om naar de voedertafel te kijken en per soort het maximale aantal te noteren.

Maar op 4 en 5  februari is het nationaal telweekend, dan wordt er zowel in Vlaanderen als in WalloniŰ geteld. Dankzij deze tellingen krijgen we een goed idee over hoe de vogelpopulatie in een gemiddelde Vlaamse en Waalse tuin eruit ziet.

Zaterdag 4 februari gaan we met al wie het wenst enkele tuinen bezoeken in Polderstad
en in de omgeving. We nemen uiteraard telformulieren mee en leggen je uit hoe je kan noteren.

Praktisch:  Afspraak om 9.30 u aan zaal De Schorren, Graspolderlaan te Hoboken. Einde voorzien om 12.30 u.
Meebrengen: laarzen, warme kledij, papier en pen, verrekijker. Wij brengen telformulieren mee.
     

 

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Daar nog heel wat leden niet over e-mail beschikken, vragen we je dit bericht zoveel mogelijk met de "mondelinge tamtam" te verspreiden.  

Kent u nog ge´nteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".

Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen.
Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.