Natuurpunt Hobokense Polder vzw    12 oktober 2017

In deze flits:

  • Natuur.kalender 2018
  • Bodemsanering Blue Gate
  • Wandeling in het Heidebos te Moerbeke
  • Natuurbeheer in de Hobokense Polder
  • Het verborgen leven der bomen
  • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Natuur.kalender 2018

Onze nieuwste kalender is nu verkrijgbaar!

Laat je elke maand verrassen door de allermooiste natuurbeelden. De beelden zijn gemaakt door de finalisten van de Natuurpunt Fotowedstrijd 2016.
Uitzicht: 12 recto-verso bladen. Open gevouwen staat bovenaan telkens een foto, de onderzijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem. Het gesloten formaat is 20 cm x 30 cm, in open formaat is het 40 cm x 30 cm.

Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.
Te bestellen door storting op rekening BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder vzw, met vermelding "Kalender". Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in postnummers 2660 en 2020.

Met de aankoop steun je Natuurpuntprojecten in onze afdeling.

Za 14 okt: Bodemsanering Blue Gate

Foto: Thierry Hoornaert
In 2009 ijverde Natuurpunt Hobokense Polder voor meer groen op het toekomstige bedrijventerrein Blue Gate, het voormalige Petroleum-zuid. Deze slag haalden we niet thuis, het bleef bij de groene corridor van 15 ha die de Hobokense Polder zal verbinden met de groenzones langs de Ring.
Als gevolg van de destijds gelegde contacten werden we wel betrokken bij de verdere uitwerking van de plannen en hebben we inspraak gehad in voor ons belangrijke aspecten zoals de inrichting van de groene corridor, de fasering van de werken, de soortkeuze van de beplanting, de sanering van de Grote Leigracht e.d.m.

Dit jaar startte als één van de eerste fases van de ontwikkeling van het bedrijventerrein de sanering van de zwaar verontreinigde bodem. Dit gebeurt allemaal ter plaatse. Hoe dit juist in zijn werk gaat gaan we op 14 oktober bekijken. De expert en projectleider bij DEC-DEME zal het ons van naaldje tot draadje uitleggen.

Praktisch:
Gids: Ederic Keirsebelik (DEC-DEME)
Plaats en tijd: zaterdag 14 oktober om 10 u bij de werfkeet Blue Gate aan de Naftaweg
Deelname: gratis
Meebrengen: rubberlaarzen
Inschrijving verplicht bij Wim Mertens, maximaal 30 deelnemers

Za 21 okt: Wandeling in het Heidebos te Moerbeke

Heidebos

Het Heidebos is sinds 1996 een erkend natuurgebied in het noorden van Oost-Vlaanderen, tussen Moerbeke en Wachtebeke. In 2001 werd het erkend als Europees Habitatrichtlijngebied wat zorgt voor een strenge wettelijke bescherming.
O.l.v. lokale Natuurpuntgids Gert De Cheyne gaan we kennis maken met dit gebied, gelegen op een zandrug met een unieke afwisseling van naald- en loofbos, struwelen, akkers, heide en droge graslanden.

Vertrek aan 't Spant (parking onder viaduct, Boomsesteenweg 335 te Wilrijk) om 13 u vanwaar we zo mogelijk kostendelend samen rijden regelen aan 0,07 euro p.p./km (afstand enkel ca. 48 km). Terug omstreeks 17u.

Je kan ook rechtstreeks naar Moerbeke rijden waar we je dan verwachten om 14 u op parking 1 (N51°10'41.3 E3°54'54.9) gelegen in Keizershoek. Dit is in de Wachtebeekse Steenweg rechtsaf ter hoogte van de Fortstraat.

De wandeling zal ongeveer twee uur duren. Schoeisel volgens de weersomstandigheden.
Meer info: Jan Eulaers, 0495/52 77 31

Zo 22 okt: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 of Wim Mertens, 03/216 93 62

Wil je in de natuur samen met anderen de handen uit de mouwen steken en daarmee zorgen voor een gezonde leefomgeving? Kom dan bij de weekend-vrijwilligersploeg van de Hobokense Polder.
Maaien, rakelen, wandelpaden fatsoeneren, ... er is voor iedereen wel een taakje. Kom jij ook eens een keer mee helpen?

Afspraak: om 9 u aan de containers achter United Caps. Geef een seintje aan Wim of Danny dat je komt. Voor ieder voorzien we een lekkere koffiekoek en een bakje koffie of thee.

Zo 22 okt: Het verborgen leven der bomen

Wandeling in de Hobokense Polder

Gids: Stan Van Damme

Mogelijk heb je het boek van de Duitse boswachter Peter Wohlleben al gelezen. Hij spreekt met veel passie over de bomen in het bos.
In het bos gebeuren verbazingwekkende dingen: bomen communiceren met elkaar. Bomen die niet alleen liefdevol voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor hun oude en zieke buren. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Moeilijk te geloven? Misschien, maar het is waar!
Peter Wohlleben vertelt fascinerende verhalen over de onverwachte en ongelooflijke vaardigheden van bomen. Hij combineert de laatste wetenschappelijke inzichten met zijn eigen ervaringen uit het bos, en creëert zo een opwindende nieuwe kennismaking met levende wezens die we dachten te kennen, maar nu pas echt leren begrijpen. En zo betreden we een compleet nieuwe wereld...

Het geheime leven van bomen is een onweerstaanbare liefdesverklaring aan het bos. Vandaag gaan we enkele passages uit het boek proberen te toetsen aan waarnemingen die we zelf kunnen maken in ons gebied.

Praktisch:
Afspraak om 14 u aan het wandelbord op de Schroeilaan (schuin tegenover station Hoboken-Polder). Einde omstreeks 16.30 u. Meebrengen: goede wandelschoenen, warme kledij.

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda

  • Za 18 nov: Dag van de Natuur: Grote natuurbeheerdag in de Hobokense Polder
  • Za 18 nov: Slaapplaatstelling halsbandparkieten - Kielpark
  • Zo 19 nov: Waterpiepers in de Hobokense Polder
  • Za 25 nov: Lichtjestocht in de Hobokense Polder: Voor jong en oud(er)

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur (verzamelen aan containers United Caps)

Verantwoordelijke runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning:
  Danny Jonckheere, 0478 33 24 27
  Peter Van Elsacker, 0486 82 27 92
Natuurbeheer scholen:
  Diane De Clercq, 0486 07 39 87

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.