Natuurpunt Hobokense Polder vzw    15 september 2017

In deze flits:

  • Daguitstap naar de Visbeekvallei
  • 12e Herfsttrektellingen Hobokense Polder
  • ARDEA's Herfstmeeting 2017
  • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Za 23 sep: Daguitstap naar de Visbeekvallei

Gagel

Vandaag gaan we genieten van het echte Kempense landschap. In de voormiddag worden we door een lokale gids rondgeleid in de Visbeekvallei in Lille en Beerse die beheerd wordt door Natuurpunt. De vallei van de Visbeek is een van de waardevolste beekvalleien van Vlaanderen en bestaat uit een aaneenschakeling van moerassen, bossen, heide, gagelstruwelen, ruigte en graslanden met specifieke planten en dieren. Er komen meer dan 30 soorten libellen voor en het is een van de laatste vindplaatsen van adder in Vlaanderen.
Met het Europese project "LIFE Visbeek" werd de natuur in het gebied hersteld om bedreigde habitats en soorten terug kansen te geven.
In de namiddag bezoeken we een ander natuurgebied in de buurt. Welk dat zal zijn, wordt nog in beraad gehouden.

We vertrekken om 8.45 u stipt op de parking onder de viaduct aan 't Spant, Boomsesteenweg 335, Wilrijk. We zijn daar terug omstreeks 18 u.
Meebrengen: picknick, stevige wandelschoenen (namiddag), voor de wandeling in Visbeekvallei kunnen laarzen nodig zijn, verrekijker.
Aanmelden voor 21 september voor de wagenverdeling bij Peter Van Elsacker, 0486/82 27 92
Deelnameprijs: € 3 (gids Visbeek), te betalen bij begin van de wandeling.
Kostendelend samenrijden aan 7 eurocent/km, te betalen aan de chauffeur.

Elke dag in okt: 12e Herfsttrektellingen Hobokense Polder

Coördinatie: Luc Van Schoor, 0494/33 63 09 - Walter De Weger 0495/23 77 10 - Maarten Mortier 0496/83 98 44

Wat in de herfst van 2006 begon als een eerste 'proef'trektelling langs de Hobokense Polder is mettertijd een verankerde telpost geworden. De eerste jaren als een losstaande Natuurpunt-activiteit van een groepje enthousiaste trektellers onder impuls van Luc Van Schoor, sinds 2013 als vaste trektelpost van Vogelwerkgroep ARDEA. De telpost Hobokense Polder is één van de actiefste in de rij van een vijftigtal telposten die in Vlaanderen worden aangestuurd door Natuurpunt Studie.
Ook tijdens deze herfst zijn we weer present bij de twee zitbanken op de Scheldedijk.
Vanaf 's morgens vroeg tot 's middags worden alle overvliegende vogels genoteerd. En dat kan op sommige dagen spectaculair zijn met duizenden vinken, leeuweriken, piepers ... en af en toe wat 'speciallekes'.
We vragen vooral wat extra hulp op de internationale trekteldagen, de Eurobirdwatch op zaterdag 7 oktober en op zondag 15 oktober, waarop verspreid over ruim 30 landen in Europa en Centraal-Azië wordt geteld.
Ingeval er op sommige dagen in september, bij gunstige trekomstandigheden, wordt geteld, zal dit worden aangekondigd via de ARDEA blog onder 'trektellen'.
In principe wordt er dagelijks geteld van 8 u tot 12 u naargelang de weers- en trekomstandigheden.
Geef gerust een seintje aan Luc, Walter of Maarten als je wil deelnemen, ook als je twijfelt of de trektelling doorgaat bij minder gunstig weer.

Op de ARDEA-blog wordt regelmatig nieuws gepost en op de website www.hobokensepolder.be/trektellen kan je dagelijks de telresultaten volgen.
Zoals steeds zijn alle vogelliefhebbers, -sters, van leek tot kenner, zeer welkom.
Ook als je nog niet veel van vogels en hun geluiden kent, kan dit iets voor jou zijn!
Graag tot kijk op de Scheldedijk!

Praktisch:
- Plaats: Scheldedijk Hobokense Polder bij de twee zitbanken
- Op 5 min. wandelen vanaf Petroleumkaai (parking) of 10 min. vanaf de trappen einde Scheldelei-Polderstad/Hoboken
- Fietsen kan vlot tot op de telpost
- Meebrengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, fototoestel, (warme) drank.

Zo 1 okt: ARDEA's Herfstmeeting 2017

Samen genieten van al het regionale vogelnieuws en een lekkere hap

Leiding: Luc Van Schoor, Walter De Weger, Kathy De Lange, Guy Borremans, Joris Van Reusel: 0486/83 62 34

Naar jaarlijkse gewoonte roept ARDEA al zijn troepen samen voor een overschouwing van haar werking, en dat is dan vooral heel veel vogelonderzoek en vogelbeschermingsprojecten. Alle (prachtige) resultaten en de stand van zaken worden u op een schoteltje aangereikt, gekruid met tal van supermooie vogelfoto's van onze fotografen, filmpjes en berichten. Uiteraard ook verrassende tussendoortjes met als thema dit jaar: roofvogels en uilen, want daar zijn we in onze regionale werking zéér goed mee bezig.
We presenteren ook de projecten en activiteiten voor 2018, wat wel eens een zeer feestelijk ARDEA-jaar kan worden, en we presenteren de ARDEA-Vogelfoto van het jaar 2017.

Tekening: Hubert Vandeloo

Nog meer dan anders houden we ons strikt aan het programma (dankzij onze dagvoorzitter Walter), en vertrouwen we op externe deskundigen voor een verantwoorde en lekkere catering zodat we heel veel tijd overhouden om bij te praten en terug te blikken, tussen pot en pint.
De Herfstmeeting gaat door in CC Moretus te Hoboken (Berkenrodelei). Vanaf 15 uur ben je welkom op de receptie, om 16 uur start de presentatie. Tussen 18 en 20 uur serveren wij een heerlijk vers Oxfam-based dinerbuffet. Ook het ARDEA vogelcafé is heel de tijd geopend, met tal van lekkere sappen, vogelbieren en -wijntjes. Best even vooraf inschrijven, zo bestellen we precies wat nodig is. Einde omstreeks 21 u
Tip: profiteer van je trip naar Hoboken en kom in de voormiddag naar de Trektelpost Hobokense Polder die weer volop draait, te vervolgen door een wandeling in de nabijgelegen Hobokense Polder!

Praktisch:
Inschrijven door storting van 15 euro p.p. (deelname inclusief maaltijd dinerbuffet en drankje) voor 24 september op rekening BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als referentie 'Herfstmeeting 2017' en het aantal personen + je email en je gsm. Mail deze gegevens ook naar Joris.

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda

  • Zo 8 okt: ARDEA'S zeevogelsafari inschrijven!

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur (verzamelen aan containers United Caps)

Verantwoordelijke runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning:
  Danny Jonckheere, 0478 33 24 27
  Peter Van Elsacker, 0486 82 27 92
Natuurbeheer scholen:
  Diane De Clercq, 0486 07 39 87

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.