Natuurpunt Hobokense Polder vzw    22 mei 2017

In deze flits:

 • Jeannine nodigt je uit: Broekelei - Keerbergen
 • Wandel mee en ontdek het groen in Antwerpen
 • Speciale bierenavond ten voordele van de sponsoractie van Team Nello en Patrasche
 • De digitale vogelaar - info-sharing-avond
 • Twee Brabantse parels: Torfbroek en Silsombos
 • Sponsoractie: Hobokense dranken voor Hobokense natuur
 • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Za 27 mei: Jeannine nodigt je uit: Broekelei - Keerbergen

"Ons" Jeannine
Foto: Tinne Van den Bossche

Gids: Jeannine Nielandt
Leiding: Luk Smets, 0477/66 94 32

Jeannine Nielandt, één van onze meest actieve natuurgidsen, is twee jaar geleden naar Keerbergen verhuisd. Daar is ze nu goed ingeburgerd in de plaatselijke Natuurpuntafdeling.
Zij nodigt ons uit voor een bezoek aan haar nieuwe woonomgeving. In de voormiddag leidt ze ons door de Broekelei, een door de Dijle gevormde fossiele meander: een gevarieerd landschap met vijvers, zowel loof- als dennenbos, hooilanden afgezet met knotwilgenrijen en sloten. We verorberen onze picknick in een plaatselijk cafeetje 't Moleken. 's Namiddags bezoeken we het heemmuseum Botermolen onder leiding van een heemgids.
Praktisch: Vertrek met eigen wagens om 8.45 u aan 't Spant, Boomsesteenweg, 333 Wilrijk. Kostendelend samenrijden aan 7 eurocent per persoon per km.
Aansluiten te Keerbergen mogelijk: om 9.30 u aan het containerpark, Broekelei of om 14 u aan de Botermolen, Haachtsebaan 85A Keerbergen
Graag uw deelname melden bij Luk.

Deelnamegeld ter plaatse te betalen: 2 euro voor toegang en gids van de Botermolen. Meenemen: picknick, verrekijker, stevige wandelschoenen, laarzen na regen. Einde ter plaatse om 16 uur. Gelegenheid om nog een koffie te drinken.

Vr 2 juni: Wandel mee en ontdek het groen in Antwerpen

Benieuwd naar het groen dat Antwerpen vandaag te bieden heeft? Of naar wat de stad ermee van plan is in de toekomst? Vanaf vrijdag 2 juni ontdekt u het tijdens de wandelingen doorheen de 14 groenlandschappen in Antwerpen.
De stad heeft een visie voor het groen in Antwerpen: het Groenplan. Deze visie wordt uitgewerkt aan de hand van veertien landschappen. Eén van die landschappen is de Zuidelijke Kamers, waar de stad de wandelingen graag samen met u uittest op vrijdag 2 juni 2017.

Ontdek het Groenplan

Kom om 17 uur naar de infototem over het Groenplan aan de ingang van Fort 8 in Hoboken (op de kruising van de Hoofdfrontweg en de Krijgsbaan). Na een toespraak van schepen voor groen Rob Van de Velde starten we de wandeling doorheen Hoboken en Wilrijk, onder meer langs park Sorghvliedt, Fort 7, Fort 8 en het Schoonselhof.
Wandel op eigen houtje of neem deel aan de begeleide wandeling met groenexperten van Natuurpunt en de stad. Sportievelingen kunnen de route zelfs al joggend verkennen met onze sight jogging-gids. En deelnemers met een A-kaart krijgen de mogelijkheid om een punt op hun kaart te sparen. Wie deelneemt aan dit wandel- of loopparcours van in totaal bijna 7 kilometer, wordt aan het eindpunt beloond met een consumptie in het ZomerSalon, de zomerbar aan het districtshuis van Hoboken.

Waarom een Groenplan?

Om het groen in Antwerpen meer bekend en toegankelijk te maken en om ervoor te zorgen dat het niet verder versnippert, heeft de stad het Groenplan ontwikkeld. Dit plan is een visiedocument vol richtlijnen die leiden naar een duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier. Aan dit beleidsdocument zal het groenbeleid van de komende jaren worden afgetoetst.

Meer info over het Groenplan en de 14 wandelingen vindt u op www.antwerpen.be/groenplan

Vr 9 juni: Speciale bierenavond ten voordele van de sponsoractie van Team Nello en Patrasche

Hou je van blond, donker of liever amberkleurig?

Kom dan naar onze "speciale bierenavond" en steun de expeditie van Natuurpunt!

Op vrijdag 9 juni ben je welkom vanaf 16 u tot middernacht in het Hobokens cultuurcafé Novonov, Antwerpsesteenweg 61 in Hoboken. De opbrengst van de speciale bieren gaat naar het expeditieteam "Nello en Patrasche" dat geld inzamelt voor de Hobokense Polder.

Meer info:
www.novonov.be
www.expeditienatuurpunt.be/project/6472

Vr 9 juni: De digitale vogelaar - info-sharing-avond

Leiding: Joris Van Reusel: 0486/83 62 34

In zijn recent boek 'Het nieuwe vogels kijken' beschrijft de bekende Nederlandse auteur Kester Freriks de recente wijzigingen en nieuwe trends die hun intrede hebben gedaan in de dagelijkse ornithologische praktijk. Veel van de veranderingen hebben te maken met de digitale technieken en het internet. Dankzij internetwebsites, fora, databanken, communities etc genereren we met zijn allen onwaarschijnlijk veel nieuwe data over vogelwaarnemingen, en kunnen we er ook gebruik van maken vooraleer we onze excursies starten. Twitchers doorkruisen het land op zoek naar de zeldzaamste nieuwe soort, wetenschappers krijgen nieuwe inzichten, fotografen zetten de mooiste vogelfoto's onlineā€¦ Vogelkijken gaat meer en meer gepaard met een flinke dosis ICT-vaardigheden en digitale uitrusting. Je komt niet buiten zonder opgeladen batterijen (van je smartphone of camera), je komt niet thuis zonder meteen te uploaden. En onderweg tikken we alles wat beweegt nauwkeurig in. Zijn het potloodje en de notitieboek klaar voor het museum?

Op deze avond laten we ons, samen met deskundigen van Natuurpunt, onderdompelen in de geweldige mogelijkheden van websites als waarnemingen.be, leren we hoe eenvoudig het is om mobiel waarnemingen in te voegen, zien we wat onderzoekers met al die info doen en op welke manieren we zelf actiever kunnen meewerken aan diverse meetnetten-projecten. En we nemen de tijd om praktische én filosofische vragen over het digitaal vogelen te bespreken. Een goed gesprek over hoe we hier bij ons het vogels kijken zien. Een avondje voor alle vogelwerkgroepers, maar zeker ook voor alle oudere en jongere vogelwaarnemers want tussen pot en pint kan iedereen zeker nog heel wat van elkaar leren. En breng zeker je smartphone, laptop of tablet mee. Opgeladen!

Praktisch: CC Moretus, Berkenrodelei 34 Hoboken. Aanvang 19.45 u, einde 22 u. Deelname is gratis, maar graag je komst op voorhand melden via email naar ardea@hobokensepolder.be

Zo 11 juni: Twee Brabantse parels: Torfbroek en Silsombos

Gids en leiding: Marnix Lefranc, 0499/23 01 91

Grote muggenorchis
Foto: Marnix Lefranc

In de voormiddag bezoeken we het Torfbroek. Het is sinds december 1981 een erkend natuurreservaat en is alleen onder begeleiding toegankelijk. Het heeft een bewogen geschiedenis achter de rug: eerst voorbestemd als stortplaats, later als gebied voor een groots stedenbouwkundig project. Dit laatste is gelukkig maar gedeeltelijk gerealiseerd en uiteindelijk resten er toch nog 33 hectare hoogst merkwaardige natuur.
Het bijzondere aan Torfbroek zit in de ondergrond. Hier in Berg en in de nabijgelegen Molenbeekvallei (die we 's namiddags bezoeken) bedekt een lemige bovenlaag een kalkrijk, zandig substraat waar waterstromen doorkomen van het iets zuidelijker gelegen Brabants plateau. Dit kalkrijke water komt in het Torfbroek aan de oppervlakte, waardoor er plantensoorten groeien die je elders in Vlaanderen bijna niet vindt.

Na de middag maken we een mooie wandeling vanuit Kwerps door het al even bekoorlijke Silsombos. Ook daar vinden we veel vocht en opborrelend kalkrijk grondwater. Alles bijeen ligt daar rond Weesbeek en Molenbeek ongeveer 250 hectare bos, waarvan 35 hectare in beheer door Natuurpunt. Het is een zeer gevarieerde omgeving, een mozaïek van natte bossen, ruigtes, akkers, rietvelden, moerassige graslanden, weiden en eikenbossen.

Praktisch:
Vertrek om 8.45 u op de parking van Zwembad Sorghvliedt, Krijgsbaan Hoboken, met eigen wagens (kostendelend samen rijden aan 7 eurocent/km, d.w.z. ca. 7,5 euro euro/persoon). Aansluiten om 14 u in Kwerps (St Pietersplein) is mogelijk, mits vooraf af te spreken met Marnix.

Meenemen: laarzen (na hevige regen) en/of stevige stapschoenen die tegen slijk kunnen, verrekijker, vogel- en plantengids, picknick (we eten onze boterhammen op in een café). Wandelafstand: voormiddag enkele kilometers, namiddag 7 km.
Er wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro, ter plaatse te voldoen aan Marnix (bijdrage ten voordele van NP Kampenhout). Terug in Wilrijk omstreeks 18 u.

Vooraf inschrijven verplicht. Om iedereen de mogelijkheid te geven mee te gaan, ook degenen die geen eigen vervoer hebben, vragen we Marnix, 0499/23 01 91, te verwittigen voor 9 juni.

Hobokense dranken voor Hobokense natuur

De sponsoractie van Team Nello en Patrasche loopt als een trein. Ook onze drankverkoop komt op gang! We verkopen de Hobokense bieren Nello's blond, Patrasche dubbel en Graaf blond en ook de biowijn Nello en Patrasche (rood, rosé en wit).

Daartoe creëerden we een heuse webwinkel: teamnellopatrasche.ccvshop.be

Lees over onze heerlijke bieren en frisse wijnen. Plaats je bestelling online. Betalen doe je per overschrijving na ontvangst van je bestelbevestiging per email. De dranken worden door onze vrijwilligers woensdagavond 14 juni bij je thuis gebracht (zie ook onze algemene voorwaarden).

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda

 • vr 16 juni: Natuur in de duisternis: Op zoek naar glimwormpjes
 • Za 17 juni: Natuurbeheer in de Hobokense Polder
 • Za 17 juni: Zwerfvuil ruimen in en om de Hobokense Polder
 • We 24-25 juni: Expeditie Natuurpunt: Team Nello en Patrasche wandelt voor de Hobokense Polder

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur (verzamelen aan containers United Caps)

Verantwoordelijke runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Danny Jonckheere, 0478 33 24 27

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.