Natuurpunt Hobokense Polder vzw    14 mei 2017

In deze flits:

  • Persconferentie Vogelbescherming Vlaanderen
  • S.O.S. zwaluwen en weidevogels in onze regio
  • Jeannine nodigt je uit: Broekelei - Keerbergen
  • Hobokense dranken voor Hobokense natuur
  • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Di 16 mei: Persconferentie Vogelbescherming Vlaanderen

19u aan de ingang van de Hobokense Polder ter hoogte van de Schroeilaan.

De stad Antwerpen heeft een verbod op optredens met roofvogels op openbare plaatsen in haar politiereglement opgenomen. Naar aanleiding hiervan geeft Vogelbescherming Vlaanderen een persconferentie in de Hobokense Polder.

Bosuil ( Rolin Verlinden - Vilda)

De Schepen van Jeugd, Kinderopvang, Leefmilieu en Dierenwelzijn mevr. Nabilla Ait Daoud zal dan een gerevalideerde kerk- of bosuil vrijlaten.

Vogelbescherming Vlaanderen zet zich in om particulieren, overheden, organisatoren, ... warm te maken om te stoppen met het optreden met roofvogels.

Na de vrijlating krijg je onder leiding van onze conservator Wim Mertens een kleine rondleiding doorheen het natuurgebied.

Je krijgt ook de kans om bieren en wijnen uit de drankenverkoop van Team Nello en Patrasche te proeven (zie lager).

Za 20 mei: S.O.S. zwaluwen en weidevogels in onze regio - Fietsexcursie

Leiding: Luc Van Schoor: 0494/33 63 09 en Joris Van Reusel: 0486/83 62 34

Zwaluwen in de weer
Luc Van Schoor

Doorheen de geschiedenis werden zwaluwen steeds als geluksbrengers beschouwd. Vreemd dus dat de mens de prachtige huis- en boerenzwaluw stillaan verbant uit zijn omgeving. Angst voor vogelpoep op de stoep maakte al vele typische huiszwaluwnestjes onder dakgoten kapot. Industrialisatie van de landbouw laat niet meer toe dat vogels in stallingen broeden, dus die blijven meer en meer gesloten voor boerenzwaluwen die net daar graag broeden.
Zo is het met deze geweldige natuurlijke insectenverdelgers de laatste jaren erg slecht gesteld geraakt bij ons. Boerenzwaluwen: ca 80 à 90 % van de populatie is verdwenen. Ook met de kieviten gaat het alarmerend slecht. Daarvoor is de landelijke actie SOS-Kievit opgezet. Maar ook lokaal is het alle hens aan dek om te redden wat gered kan worden, en in te grijpen met kunstnesten, biotoopbescherming etc.
Natuurpunt wil dit samen met gemeenten en lokale besturen concreet maken op lokaal niveau.
Daarom nam ARDEA in 2016 de handschoen op om een eerste verkenning te houden van de resterende zwaluwen en weidevogels in ons werkingsgebied. Deze lente gaan we er mee door.
Tijdens twee zaterdagse voormiddagen fietsen we zo'n 15 km door Hoboken, Wilrijk en Edegem en hopen deze mooie vogelsoorten nog te kunnen vaststellen. Met wat geluk treffen we ook een scholekster, die dan weer op daken van bedrijfsgebouwen nieuwe broedplaatsen verkent.
Het traject wordt bepaald aan de hand van recente waarnemingen. We gaan waarschijnlijk ook wel eens 'den boer op...'. Het niet verstoren van broedende zwaluwen (en hun gastheren) is een code waar we ons absoluut aan houden.

Praktisch:
Afspraak: 't Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk, aan het kerkje, met de fiets.
Vertrek om 9 u, einde ca 12 u. Meebrengen: fiets, verrekijker, camera,...

Za 27 mei: Jeannine nodigt je uit: Broekelei - Keerbergen

"Ons" Jeannine
Foto: Tinne Van den Bossche

Gids: Jeannine Nielandt
Leiding: Luk Smets, 0477/66 94 32

Jeannine Nielandt, één van onze meest actieve natuurgidsen, is twee jaar geleden naar Keerbergen verhuisd. Daar is ze nu goed ingeburgerd in de plaatselijke Natuurpuntafdeling.
Zij nodigt ons uit voor een bezoek aan haar nieuwe woonomgeving. In de voormiddag leidt ze ons door de Broekelei, een door de Dijle gevormde fossiele meander: een gevarieerd landschap met vijvers, zowel loof- als dennenbos, hooilanden afgezet met knotwilgenrijen en sloten. We verorberen onze picknick in een plaatselijk cafeetje 't Moleken. 's Namiddags bezoeken we het heemmuseum Botermolen onder leiding van een heemgids.
Praktisch: Vertrek met eigen wagens om 8.45 u aan 't Spant, Boomsesteenweg, 333 Wilrijk. Kostendelend samenrijden aan 7 eurocent per persoon per km.
Aansluiten te Keerbergen mogelijk: om 9.30 u aan het containerpark, Broekelei of om 14 u aan de Botermolen, Haachtsebaan 85A Keerbergen
Graag uw deelname melden bij Luk.

Deelnamegeld ter plaatse te betalen: 2 euro voor toegang en gids van de Botermolen. Meenemen: picknick, verrekijker, stevige wandelschoenen, laarzen na regen. Einde ter plaatse om 16 uur. Gelegenheid om nog een koffie te drinken.

Hobokense dranken voor Hobokense natuur

De sponsoractie van Team Nello en Patrasche loopt als een trein, maar aan de nieuwe tractor zitten we nog niet. Daarom een nieuwe actie. We verkopen de Hobokense bieren Nello's blond, Patrasche dubbel en Graaf blond en ook de biowijn Nello en Patrasche (rood, rosé en wit).

Daartoe creëerden we een heuse webwinkel: teamnellopatrasche.ccvshop.be

Lees over onze heerlijke bieren en frisse wijnen. Plaats je bestelling online. Betalen doe je per overschrijving na ontvangst van je bestelbevestiging per email. De dranken worden door onze vrijwilligers woensdagavond 14 juni bij je thuis gebracht (zie ook onze algemene voorwaarden).

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda

  • vr 9 juni: "Speciale bierenavond" Team Nello en Patrasche
  • vr 9 juni: De digitale vogelaar - info-sharing-avond
  • zo 11 juni: Twee Brabantse parels: Torfbroek en Silsombos
  • vr 16 juni: Natuur in de duisternis: Op zoek naar glimwormpjes

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur (verzamelen aan containers United Caps)

Verantwoordelijke runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Danny Jonckheere, 0478 33 24 27

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.