Natuurpunt Hobokense Polder vzw    4 mei 2017

In deze flits:

 • Hobokense dranken voor Hobokense natuur
 • Wijmeers en Paardeweide
 • Broekelei - Keerbergen
 • Beheerovereenkomst Tarzanboskes
 • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Hobokense dranken voor Hobokense natuur

De sponsoractie van team Nello en Patrasche loopt als een trein, maar aan de nieuwe tractor zitten we nog niet. Daarom een nieuwe actie. We verkopen de Hobokense bieren Nello's blond, Patrasche dubbel en Graaf blond en ook de biowijn Nello en Patrasche (rood, rosé en wit).

Daartoe creëerden we een heuse webwinkel: teamnellopatrasche.ccvshop.be

Lees over onze heerlijke bieren en frisse wijnen. Plaats je bestelling online. Betalen doe je per overschrijving na ontvangst van je bestelbevestiging per email. De dranken worden door onze vrijwilligers woensdagavond 14 juni bij je thuis gebracht (zie ook onze algemene voorwaarden).

Graag eerst even proeven? Dat kan. Kom op vrijdag 12 mei tussen 19 en 20u30 naar onze stand op de parking van United Caps, Schroeilaan 15 te Hoboken.

Za 13 mei: Wijmeers en Paardeweide

gids Wim Mertens

Wandelen van Schellebelle naar Schoonaarde
Low impact excursie (en behoorlijk SLOW)

Leiding en gids: Wim Mertens, 0499/58 99 16

In de vallei van de Zeeschelde werkt de Vlaamse overheid hard aan veiligheid en natuurherstel. Overstromingsgebieden worden aangelegd waarin nieuwe natuurgebieden groeien. Wij bezochten de voorbije jaren al de Polders van Kruibeke, Bergenmeersen en Paardeweide. Nu trekken we naar de Wijmeers, een nieuw overstromingsgebied dat in 2016 werd afgewerkt. Een grote variatie in biotopen gaande van droge rivierduinen over veen- en zandplassen, poldergraslanden tot een ontpolderd gebied met slikken en schorren leveren vast en zeker mooie waarnemingen op.
Dit is een low impact excursie zonder auto's. We nemen de trein naar Schellebelle en wandelen vandaar via het voetveer naar Aard aan de andere zijde van de Schelde, een gehucht gelegen aan de Wijmeers en de Kalkense Meersen. Na de Wijmeers doorkruist te hebben, nuttigen we de lunch in een Uitbergens cafeetje.
Na de middag wandelen we stroomafwaarts langs de Schelde, met aan de overzijde Bergenmeersen, naar de Paardeweide. Dit gebied bestaat uit poldergraslanden (met weidevogels als grutto en kievit) en een groot plas- en moerasgebied met tal van watervogels. Na een dorstlessend bezoek aan 't Oud Brughuys wandelen we verder naar het station van Schoonaarde.

Praktisch:

 • Vertrek om 8 u in Berchem-station. We nemen de trein naar Schellebelle. Vandaaruit maken we een wandeling van minimaal 12,5 en maximaal 15 km om in Schoonaarde de trein terug naar Antwerpen te nemen. Aansluiten in andere stations (Sint-Niklaas, Lokeren, Gent) is mogelijk. Neem hiervoor contact op met Wim Mertens.
 • Einde 19.19 u in Berchem-station.
 • Vervoer: trein
 • Deelnameprijs: prijs treinrit, te betalen de dag zelf: 7,40 euro in geval van groepsticket (bij meer dan 15 inschrijvingen), anders 10.80 euro (prijzen onder voorbehoud van wijzigingen door NMBS)
 • Verplicht inschrijven bij Wim Mertens voor 6 mei

Meebrengen:

 • Picknick, verrekijker, telescoop (als je die een hele dag kunt dragen)
 • Goede wandelschoenen, we wandelen over goed begaanbare paden en wegen, bij nat weer mogelijk wel plassen
 • Regenkledij

Za 27 mei: Broekelei - Keerbergen

"Ons" Jeannine
Foto: Tinne Van den Bossche

Gids: Jeannine Nielandt
Leiding: Luk Smets, 0477/66 94 32

Jeannine Nielandt, één van onze meest actieve natuurgidsen, is twee jaar geleden naar Keerbergen verhuisd. Daar is ze nu goed ingeburgerd in de plaatselijke Natuurpuntafdeling.
Zij nodigt ons uit voor een bezoek aan haar nieuwe woonomgeving. In de voormiddag leidt ze ons door de Broekelei, een door de Dijle gevormde fossiele meander: een gevarieerd landschap met vijvers, zowel loof- als dennenbos, hooilanden afgezet met knotwilgenrijen en sloten. We verorberen onze picknick in een plaatselijk cafeetje 't Moleken. 's Namiddags bezoeken we het heemmuseum Botermolen onder leiding van een heemgids.
Praktisch: Vertrek met eigen wagens om 8.45 u aan 't Spant, Boomsesteenweg, 333 Wilrijk. Kostendelend samenrijden aan 7 eurocent per persoon per km.
Aansluiten te Keerbergen mogelijk: om 9.30 u aan het containerpark, Broekelei of om 14 u aan de Botermolen, Haachtsebaan 85A Keerbergen
Graag uw deelname melden bij Luk.

Deelnamegeld ter plaatse te betalen: 2 euro voor toegang en gids van de Botermolen. Meenemen: picknick, verrekijker, stevige wandelschoenen, laarzen na regen. Einde ter plaatse om 16 uur. Gelegenheid om nog een koffie te drinken.

Beheerovereenkomst Tarzanboskes

Ondertekening van de overeenkomst
Foto Dirk Vandorpe

Vrijdag 28 april werd de overeenkomst tussen het district Hoboken en Natuurpunt Hobokense Polder vzw getekend. Hiermee vertrouwt het district het natuurbeheer van de Tarzanboskes toe aan Natuurpunt. Na ondertekening in bijzijn van buurtbewoners werd een korte wandeling gemaakt. Danny lichtte onze doelstellingen toe. Uiteraard konden bubbels niet ontbreken.
Meer foto's: https://goo.gl/photos/gazEVESPaffikZVeA

Ons eerste doel is de bestaande wandelpaden te verbeteren.

Buurtbewoners die mee willen meewerken aan het beheer, kunnen contact opnemen met Danny Jonckheere.

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda

 • vr 9 juni: De digitale vogelaar - info-sharing-avond
 • zo 11 juni: Twee Brabantse parels: Torfbroek en Silsombos
 • vr 16 juni: Natuur in de duisternis: Op zoek naar glimwormpjes

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur (verzamelen aan containers United Caps)

Verantwoordelijke runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Danny Jonckheere, 0478 33 24 27

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.