Natuurpunt Hobokense Polder vzw    21 april 2017

In deze flits:

 • Geuldal, Catwalk voor Europese topnatuur (NL), voorjaarsflora
 • Trektellingen op de trektelpost Hobokense Polder
 • Vroegochtendwandeling in de Hobokense Polder, met aansluitend ontbijt
 • Uitstap naar het Zwin in Knokke-Heist
 • Wijmeers en Paardeweide
 • Telescoop te koop
 • Sponsors gezocht voor ons sportief team Nello en Patrasche
 • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zondag 23 april: Geuldal, Catwalk voor Europese topnatuur (NL) (voorjaarsflora)

Gids en leiding: Danny Jonckheere 0478/33 24 27

Stichting ARK werkt in de Gemeente Vaals, Gulpen-Wittem aan gebiedsontwikkeling.
In Vaals ligt het uitgestrekte Vijlenerbos. Rond dit bos liggen hellinggraslanden met bronnetjes, waterstroompjes, graften, bosjes en hagen. In enkele van deze graslanden bij het buurtschap Wolfhaag en bij het dorp Vijlen grazen zwarte hooglanders. Dit helpt de ontwikkeling van natuurlijke bosranden met struikgewas en ruigten en in de graslanden ontstaan open struwelen. Aangeplante hagen ontwikkelen zich tot weelderige lijnvormige structuren. Dit gevarieerde landschap is een favoriet leefgebied van een groot aantal bijzondere diersoorten die hier voedsel en beschutting vinden. De hazelmuis bijvoorbeeld, die in de struiken zijn nesten bouwt en die voedsel vindt in de vorm van zaden, bessen en insecten. Andere dieren die van dit landschap profiteren zijn wilde kat, ree, grauwe klauwier, geelgors, levendbarende hagedis.

Lees meer

Praktisch: we vertrekken met auto's op basis van kostendelend samenrijden (7 eurocent/km) om 8.15 u aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk (parkeren onder het viaduct). We zijn terug rond 18 u. Meebrengen: picknick, verrekijker.

WE 22 en 23 april - WE 29 en 30 april:
Trektellingen op de trektelpost Hobokense Polder

Kolganzen - Joachim Pintens

De voorbije jaren leerden dat de voorjaarstrek minder intens verloopt dan de najaarstrek. Wisselvallig lenteweer maakt het doortrekken van vogels in grote getale er ook niet beter op. De resultaten van die recente lentetrektellingen waren dan ook wat minder boeiend, zodat ARDEA besloot om vanaf 2017 de trektelpost aan de Hobokense Polder enkel nog tijdens de weekends trachten te bemannen (tenzij bij uitzonderlijk slecht weer).
Maar ook dat is geen zekerheid, al zullen trouwe trektellers Maarten en Walter wel zo veel mogelijk, en bij goede omstandigheden, present zijn op de dijk 's zaterdags en 's zondags vanaf 8 uur (tot de middag) in de aangeduide periode.
Als vanouds is iedereen dan ook zeer welkom op de Scheldedijk. Zo in die periode blijkt dat de voorjaarstrek toch wél stevig is, kunnen eventueel bijkomende teldagen in de week worden belegd. Je zal natuurlijk weer zien...

Praktisch: Geïnteresseerden contacteren best op voorhand eventjes ARDEA-tellers Maarten of Walter, en kunnen via de blog de korte berichtgeving volgen.
Plaats: Scheldedijk Hobokense Polder, via Petroleumkaai (parking) of via Polderstad
Meebrengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, camera, (warme) drank
Leiding: Maarten Mortier: 0496/83 98 44 en Walter De Weger: 0495/23 77 10

Zaterdag 6 mei: Vroegochtendwandeling in de Hobokense Polder,
met aansluitend ontbijt

foto Luk Smets

Gidsen: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 en Marnix Lefranc, 0499/23 01 91
Ontbijtinfo: Sylvia Van den Broeck, 0474/25 22 27

We moeten vroeg uit de veren voor onze klassieker om een onvergetelijke ervaring op te doen: de eerste vroege vogels die beginnen te fluiten. Zijn er al een paar voorjaarssoorten in de Polder aanwezig? Wie weet wat horen we dit jaar allemaal. Kom de natuur op een andere manier beleven, want het loont telkens de moeite. Ook al vele jaren koppelen we er een gezellig openluchtontbijt aan vast.

Praktisch:
Afspraak om 6 u op de Schroeilaan (parkeerstrook nabij het station).
Ontbijt om 9 u aan het Kijk.punt. Einde ontbijt voorzien om 10 u.
Best even inschrijven voor het ontbijt en dit ten laatste op 3 mei.
Voor het ontbijt betaal je 6 euro per persoon en 3 euro voor kinderen tussen de 4 en de 14 jaar. Storten op volgend nummer BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als vermelding "Ontbijt Hobokense Polder" en het aantal personen.
Zeker laarzen en verrekijker meebrengen.

Zondag 7 mei: Uitstap naar het Zwin in Knokke-Heist

Het vernieuwde Zwin

De ARDEA-uitstap van 1 mei naar het Zwin is volgeboekt. Maar je krijgt een tweede kans. Natuurpunt Aartselaar nodigt je uit ...

De maand mei is de ideale periode voor een bezoek aan het Zwin! In deze unieke Europese Topnatuur van zee, strand, bos en polder groeien zeekraal, lamsoor en zoutmelde.  Scholeksters, tureluurtjes, wulpen en broedende ooievaars gaan we allemaal kunnen bewonderen onder de leiding van een gids.
's Middags eten we onze picknick op het bistroterras, drank is ter plaatse te verkrijgen.
Na de middag trekken we de Zwinduinen in voor een wandeling van ca. 3 u, dit maal met een lokale Natuurpunt-gids.
In het Hof Van Vlaanderen ronden we omstreeks 17.30 u samen onze Zwindag af met een uitgebreide snack. Er is keuze tussen: Omelet maison (ham, kaas, tomaat): 12 euro - Garnaalkroketten: 18 euro - Slaatje tonijn: 16 euro (dit alles geserveerd met brood) of Spaghetti: 13 euro. De ochtend van vertrek deel je je keuze mee. De maaltijden zijn ter plaatse af te rekenen.

Praktisch:

 • vertrek aan CC 't Aambeeld, della Faillelaan Aartselaar om 8.30 u
 • we rijden kostendelend aan € 0,07 per km
 • start wandeling met gids om 10 u
 • terug thuis rond 21.30 u
 • 16 euro p/p storten op rekening: BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar met vermelding "Zwin"

Meebrengen: picknick voor 's middags (drank ter plaatse te verkrijgen), stevige wandelschoenen, verrekijker, zonnecrème en hoed
Inschrijven VOOR 3 mei bij Jan Eulaers: 0495/52 77 31

Za 13 mei: Wijmeers en Paardeweide

gids Wim Mertens

Wandelen van Schellebelle naar Schoonaarde
Low impact excursie (en behoorlijk SLOW)

Leiding en gids: Wim Mertens, 0499/58 99 16

In de vallei van de Zeeschelde werkt de Vlaamse overheid hard aan veiligheid en natuurherstel. Overstromingsgebieden worden aangelegd waarin nieuwe natuurgebieden groeien. Wij bezochten de voorbije jaren al de Polders van Kruibeke, Bergenmeersen en Paardeweide. Nu trekken we naar de Wijmeers, een nieuw overstromingsgebied dat in 2016 werd afgewerkt. Een grote variatie in biotopen gaande van droge rivierduinen over veen- en zandplassen, poldergraslanden tot een ontpolderd gebied met slikken en schorren leveren vast en zeker mooie waarnemingen op.
Dit is een low impact excursie zonder auto's. We nemen de trein naar Schellebelle en wandelen vandaar via het voetveer naar Aard aan de andere zijde van de Schelde, een gehucht gelegen aan de Wijmeers en de Kalkense Meersen. Na de Wijmeers doorkruist te hebben, nuttigen we de lunch in een Uitbergens cafeetje.
Na de middag wandelen we stroomafwaarts langs de Schelde, met aan de overzijde Bergenmeersen, naar de Paardeweide. Dit gebied bestaat uit poldergraslanden (met weidevogels als grutto en kievit) en een groot plas- en moerasgebied met tal van watervogels. Na een dorstlessend bezoek aan 't Oud Brughuys wandelen we verder naar het station van Schoonaarde.

Praktisch:

 • Vertrek om 8 u in Berchem-station. We nemen de trein naar Schellebelle. Vandaaruit maken we een wandeling van minimaal 12,5 en maximaal 15 km om in Schoonaarde de trein terug naar Antwerpen te nemen. Aansluiten in andere stations (Sint-Niklaas, Lokeren, Gent) is mogelijk. Neem hiervoor contact op met Wim Mertens.
 • Einde 19.19 u in Berchem-station.
 • Vervoer: trein
 • Deelnameprijs: prijs treinrit, te betalen de dag zelf: 7,40 euro in geval van groepsticket (bij meer dan 15 inschrijvingen), anders 10.80 euro (prijzen onder voorbehoud van wijzigingen door NMBS)
 • Verplicht inschrijven bij Wim Mertens voor 5 mei

Meebrengen:

 • Picknick, verrekijker, telescoop (als je die een hele dag kunt dragen)
 • Goede wandelschoenen, we wandelen over goed begaanbare paden en wegen, bij nat weer mogelijk wel plassen
 • Regenkledij

Telescoop te koop

Telescoop Optolyth TBS 80 met 30 x WW oculair

Te koop wegens (te) weinig gebruik
Duits fabrikaat in waterbestendige groene coating
Met dikke groene beschermhoes waar hij steeds heeft ingezeten

Prijs € 550

Te bevragen bij Danielle Van Nieuwenhuyse, 0471 721 032

Sponsors gezocht voor ons sportief team Nello en Patrasche

Koen - Raf - Wim - Marnix - Luk

Het team van Koen, Marnix, Raf, Wim en coach Luk is goed van start gegaan. Ze haalden als eerste ploeg het minimum sponsorgeld binnen. Zullen ze ook het hoogste bedrag halen? Daar kan jij bij helpen!

Het team Nello en Patrasche gaat het laatste weekend van juni in twee dagen wandelen van Tienen naar Mechelen en hoopt een tractor voor onze vrijwilligers van de Hobokense Polder bijeen te schrapen. Alle info vind je op de teampagina.

Ga naar de teampagina. Moedig de ploeg aan en steun hen met een gulle gift. Klein of groot, alles is welkom

Info: Luk Smets

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda

 • za 27 mei: Broekelei - Keerbergen
 • vr 9 juni: De digitale vogelaar - info-sharing-avond
 • zo 11 juni: Twee Brabantse parels: Torfbroek en Silsombos

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur (verzamelen aan containers United Caps)

Verantwoordelijke runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Danny Jonckheere, 0478 33 24 27

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.