Natuurpunt Hobokense Polder vzw    12 juli 2016

In deze flits:

  • Kempen-Broek
  • Bonheiden: Wandeling Mispeldonk en Cassenbroek
  • Luk: gehuldigd in Aartselaar
  • Wandeling van het jaar: stem op de Hobokense Polder!
  • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zaterdag 23 juli: Kempen-Broek

Daguitstap naar het grenspark Kempen-Broek

In dit zeer groot wandelgebied van meer dan 25.000 ha gaan we twee grote wandelingen maken: Weert en omgeving van de Kettingdijk (Nederland) en De Luysen-St. Maartensheide (België).
In en rond de grens bevindt zich de Kettingdijk, een gebied van Natuurmonumenten. Hier werden landbouwgronden terug in ere hersteld, zodat de natuur die er vroeger was, kon terugkeren. In het Smeetshof overschrijd je letterlijk grenzen: tussen België en Nederland, tussen bossen, moerassen, weilanden en beken zoals de Veldhoverbeek en de Lechterrietbeek. Het Smeetshof maakte samen met het Nederlandse Wijffelterbroek ooit deel uit van het uitgestrekte moeras van meer dan 5.000 ha op de grens van België en Nederland. De vijvers van De Luysen en het aanpalende Mariahof zijn de grootste in Kempen-Broek. Dit gebied is in beheer van Natuurpunt. Zij vormen samen met de aanpalende moerassen een waar paradijs voor vogels en vogelliefhebbers. Uitkijkpunten, vogelkijkhutten en knuppelpaden gunnen je een unieke blik in dit verrassende landschap.

We vertrekken om 8 uur met volle auto's op basis van kostendelend samenrijden (7 eurocent/km) aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk (parkeren onder het viaduct). Terugkeer voorzien omstreeks 18 u.
Meebrengen: picknick, verrekijker.
Gids en verplicht inschrijven bij Danny Jonckheere - 0478 33 24 27 voor 20 juli

Zaterdag 31 juli: Bonheiden: Wandeling Mispeldonk en Cassenbroek

In het zuidelijk deel van Bonheiden, tussen Boeimeerbeek en Dijle, ligt Mispeldonk.Samen met het Mechels Broek en het Cassenbroek vormt het een nagenoeg aaneengesloten groengebied op de rand van de Dijlevallei.

Mispeldonk en Cassenbroek hebben ongeveer eenzelfde ontstaansgeschiedenis. Het Cassenbroek is ontstaan uit een reuzemeander, gevormd door een rivier die de voorloper was van de huidige Demer en Dijle. De rivier liep lange tijd op dezelfde plaats.
Door het wegvallen van de dynamiek werd deze meander afgesloten en trad de verlanding in werking. Op Mispeldonk had de rivier meer ruimte en daardoor verplaatste ze zich regelmatig over de volledige breedte van de vallei.
In tegenstelling tot het eerder kleinschalige landschap in het Cassenbroek, vinden we op Mispeldonk voornamelijk grote oppervlakten hooiweides en hooilanden voor vlinders.
De meander ontstond zo'n 10 000 jaar geleden in de periode van de laatste ijstijden. Dijle en Demer hebben zich nu teruggetrokken en plaats gemaakt voor de veel kleinere Boeimeerbeek. De sporen die de grote rivieren achtergelaten hebben, kunnen we echter nog steeds zien in het landschap.

Vertrek met wagens om 12.30 u op de parking van het Cultureel Centrum van Aartselaar, della Faillelaan. Afspraak om 13 u aan de ingang van natuurgebied Mispeldonk, Koningin Astridlaan, 2820 Bonheiden (via Dertien Eikenlaan naast Imelda-Ziekenhuis). Terugkeer in Aartselaar omstreeks 18.30 u.
Meebrengen: Drankje voor onderweg, stevige stapschoenen en laarzen voor op het ven. Evt. veldgidsen vlinders, insecten en kevers.
Gids en info: crauwels.kurt@skynet.be - 0496 34 75 24

Luk: gehuldigd in Aartselaar

Vorige vrijdag werden "verdienstelijke inwoners" van Aartselaar gehuldigd in het Cultureel Centrum op de Academische Zitting ter gelegenheid van 11 juli.

Ook ons bestuurslid Luk Smets viel die eer te beurt en wel voor zijn inzet voor de Aartselaarse natuur en zijn inbreng in Natuurpunt Aartselaar, Gezinsbond en Wereldwinkel.

Er werd een voorstellingsfilmpje gemaakt in de Reukens. Je vindt dat op de website van NP Aartselaar.

Wandeling van het jaar: stem op de Hobokense Polder!

Vlonderpad - Marnix Lefranc

Jaarlijks organiseert de provincie een wedstrijd "Wandeling van het jaar".

Vorige maand stonden we op nummer 1 in het lijstje van 5 genomineerde wandelingen. Dat willen we uiteraard zo houden. Elk emailadres kan 1 maal stemmen. Heb je dit nog niet gedaan, aarzel dan niet langer.

Met het vlonderpad, de nieuwe kijkwand, de Galloways en het volgehouden onderhoud van de wandelwegen biedt onze Hobokense Polder een prachtig wandelgebied.

Stem op ons op www.wandelingvanhetjaar.be en ga uiteraard ook eens op wandel in ons natuurgebied.

Bekijk ons promotiefilmpje

Verspreid deze oproep bij familie en vrienden.

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda

  • Wo 3 aug: Natuurbeheer in de Hollebeekvallei met de Goudklompen en sympathisanten
  • Zo 7 aug: Vlinderwandeling in de Hobokense Polder Inschrijven
  • Zo 7 aug: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
  • 11 aug: start Steltloperscursus Ardea (zie hier) Inschrijven
  • Zo 14 aug: Vogelexcursie: Steltloperstocht (NL)

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)

Paarden en runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Danny Jonckheere, 0478 33 24 27

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.