Natuurpunt Hobokense Polder vzw    24 april 2016

In deze flits:

 • Tiengemeten: een natuurparel in Zuid-Holland
 • Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
 • Slow! Vogelexcursie nr 1 - KBR, ... op een mooie Pinksterdag
 • Wandeling van het jaar: stem op de Hobokense Polder!
 • Bij de provincie: Natuurfeest
 • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zo 1 mei: Tiengemeten: een natuurparel in Zuid-Holland

Info: Luk en Ria Smets-Thys – 0476/33 79 36

In 2006 is Tiengemeten omgevormd van landbouwgrond naar natuur. Aan de zuidkant is een gat in de dijk gegraven; een groot deel van het eiland staat nu dagelijks onder invloed van de rivier. Verderop staat het water stil en ontstaat een uitgestrekt moeras. In de oudste polder van het eiland herstelt Natuurmonumenten het oude cultuurlandschap. De geschiedenis is herkenbaar gebleven in het landschap; historische gebouwen zijn behouden en hersteld. De variatie in landschappen zorgt voor een grote rijkdom aan planten en dieren.

Het is alweer sinds 2008 geleden dat we het eiland bezochten. Hoog tijd om eens te gaan kijken hoe de natuur er de bovenhand heeft gekregen. We maken een mooie landschapswandeling en hebben aandacht voor flora en fauna.

Praktisch:
We vertrekken om stipt 8.15 u op de parking onder het viaduct, ter hoogte van 't Spant, Boomsesteenweg, 335 Wilrijk. We zijn daar weer terug omstreeks 19.45 u.
Wandelafstand: ca 12 km
Kostendelend samenrijden (7 eurocent/km te betalen aan de chauffeur - totale rijafstand: ca 180 km)
Meebrengen: verrekijker, laarzen, picknick, een drankje, fototoestel.

Deelnameprijs: 5 euro (boot naar Tiengemeten vanuit Nieuwendijk en terug) en wie een lidkaart heeft van Natuurmonumenten, betaalt 4 euro.

Gelieve dit bedrag te storten op de rekening van Natuurpunt Hobokense Polder BE 81 5230 8065 0424 met als mededeling "Tiengemeten".

Zondag 1 mei: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder

zwerfvuilDoor Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil o.l.v. Eric Van Braekel, Frank Van de Craen en Marc Wouters

Al van in het voorjaar 2013 is Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil op initiatief van Eef Flo en samen met Natuurpunt Hobokense Polder elke eerste zondag van de maand actief in de Polder of aan de rand van de Polder om sluikstort op te ruimen. Dus stroop uw mouwen op, smeer uw kuiten en kom ons gerust (opnieuw) vergezellen want alle hulp zal nodig zijn.

Praktisch: afspraak om 14 u op de parking van United Caps, Schroeilaan 15 te Hoboken.

Info: vreedzaamprotesttegenzwerfvuil@hotmail.com of www.facebook.com/vreedzaamprotesttegenzwerfvuil

Maandag 16 mei: Slow!
Vogelexcursie nr 1 - KBR, ... op een mooie Pinksterdag

Op deze mooie 2de Pinksterdag, wanneer de natuur volop tot bloei komt en de vogels druk bezig zijn met hun gebroed, kan je niet thuis blijven zitten en moéten we er samen op uit. En daarvoor hoeven we niet zo ver te gaan, want aan de overkant van de Schelde ligt een stuk prachtige (nieuwe) natuur op amper een boogscheut van ons werkingsgebied: de polders van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde.
We introduceren vandaag het SLOW!-concept om deze vogelexcursie te organiseren. SLOW! staat voor 'rustig aan, tijd nemen om de vogels te laten komen en ze uitvoerig bekijken'. We beperken ons per halve dag tot één of twee goede observatieplekken. Niet zo zeer het aantal gespotte vogels telt, wel de manier waarop we ze kunnen observeren. Attent zijn voor wat opduikt, terwijl je zittend afwacht in het gras of vanaf een dijkje of een zitbank zitten loeren, of rustig wandelend op een kort traject proberen de aanwezige en passerende vogels te observeren en herkennen. Eenvoudigweg: naar vogels kijken zonder stress. Zo proberen we iets meer van hun gedrag, geluid en biotoop te leren. En dat op een geconcentreerde maar gezellige manier, samen maar wat apart kan ook, en met steeds enkele ervaren vogelaars, en kenners (qua fotografie, tekenen, geluiden...) in de buurt die je kunnen bijstaan met raad en tips. Ideaal: ontspannen én leermoment, dus voor stille genieters, leergierige luiaards, beginnende vogelfotografen en -tekenaars, maar ook voor liefhebbers van directe, intense natuurbeleving! Als deelnemer kan je kiezen voor een halve of een hele dag.

Praktisch:
Agenda, afspraakplaats, vertrek- en einduur per dagdeel, zie op onze website
Aanmelden gewenst voor 14 mei, via ardea@hobokensepolder.be of bel Joris via 0486/83 62 34
Meebrengen: gepaste kledij, verrekijker (telescoop), camera, vogelgids, schetsgerief, dekentje, lunchpakket. Fietsers: pomp en reparatiekit.

Wandeling van het jaar: stem op de Hobokense Polder!

Jaarlijks organiseert de provincie een wedstrijd "Wandeling van het jaar".

Met het vlonderpad, de nieuwe kijkwand, de Galloways en het volgehouden onderhoud van de wandelwegen biedt onze Hobokense Polder een prachtig wandelgebied.

Stem op ons op www.wandelingvanhetjaar.be

Verspreid deze oproep bij familie en vrienden.

Bij de provincie: Natuurfeest 28 en 29 mei

Biodiversiteit is gelukkig dichtbij! Kom op zaterdagavond 28 en zondag 29 mei de fauna en flora in provinciaal groendomein Vrieselhof (Ranst) ontdekken. Laat je onderdompelen in de soortenrijkdom van dit uniek gebied samen met je vrienden of gezin.

Je kan diverse excursies, workshops, lezingen en demo's bijwonen. Op de bezoekersmarkt snuister je tussen de infostands met een vleugje folk op de achtergrond. Provincie en talrijke verenigingen beantwoorden je vragen over bos, natuur en landschap.

Meer info op de website van de provincie.

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda

 • zo 5 juni: Zwerfvuilopruimactie
 • zo 12 juni: Daguitstap naar de Viroin
 • vr 17 juni: Natuur in de duisternis: Thema: glimwormen
 • zo 19 juni: Kunstenroute in de Hobokense Polder
 • za 25 juni: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)

Paarden en runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Danny Jonckheere, 0478 33 24 27

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.