Natuurpunt Hobokense Polder vzw    11 april 2016

In deze flits:

 • Wandeling van het jaar
 • Op naar de 100.000 !
 • Broedvogeltelling blauwe reigers in het Schoonselhof
 • Vroegochtendwandeling in de Hobokense Polder,
  met aansluitend ontbijt
 • Le Marais d'Harchies en omgeving (Henegouwen)
 • In memoriam: Julien Moens
 • In memoriam: Hubert De Meulder
 • Natuurpunt Aartselaar bestaat 25 jaar
 • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Wandeling van het jaar

Jaarlijks organiseert de provincie een wedstrijd "Wandeling van het jaar".

Met het vlonderpad, de nieuwe kijkwand, de Galloways en het volgehouden onderhoud van de wandelwegen biedt onze Hobokense Polder een prachtig wandelgebied.

Stem op ons op www.wandelingvanhetjaar.be

Verspreid deze oproep bij familie en vrienden.

Op naar de 100.000 !

Momenteel zijn meer dan 97.000 gezinnen lid van Natuurpunt. Dat is bijzonder mooi, uitstekend zelfs, maar... het mooie cijfer 100.000 komt nu wel echt dichtbij. Om de 100.000 te halen, moedigt Natuurpunt de lokale afdelingen aan om leden te werven voor Natuurpunt, met een stevige financiële stimulans voor de plaatselijke natuurwerking.

Ook jij kan helpen. Ben je nog geen lid? Klik dan op naaststaande knop (logo) en vul je gegevens in.

Of maak anderen lid. Klik daarbij eveneens op naaststaand logo of geef alle gegevens door aan leden@hobokensepolder.be.

Zaterdag 16 april: Broedvogeltelling blauwe reigers in het Schoonselhof

Info: Luc Van Schoor, 0494/33 63 09

Vogelwerkgroep ARDEA telt al drie jaar het aantal broedparen van haar boegbeeld. In het verwilderd bos achter de kasteelvijver nestelen de reigers er vooral op de kruinen van grove dennen. Bewoonde reigernesten zijn in april te herkennen aan de aanwezigheid van de volwassen vogels op het nest of verse uitwerpselen, eierschalen en braakballen onder de nestbomen. Deze bomen werden gemerkt met een cijfer en een stip per bewoond nest waardoor we de gegevens gerichter kunnen opvolgen. We telden in 2015 zeker 37 bezette nesten wat een toename was met 6 broedparen tegenover 2014.

Hoe het dit jaar met de reigerkolonie vergaat, kan je zelf vaststellen op deze teldag. Bij slecht weer wordt de telling verplaatst naar een latere datum.

Praktisch: Aanmelden met opgave van tel.nr bij Luc Van Schoor. Afspraak om 15 u aan de zij-ingang van het Schoonselhof, hoek Legerstraat/ Koornbloemstraat te Wilrijk. Een stevige lange broek (bramen) en wandelschoenen of laarzen zijn aangeraden

Zaterdag 23 april: Vroegochtendwandeling in de Hobokense Polder,
met aansluitend ontbijt

Gidsen: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 en Marnix Lefranc, 0499/23 01 91
Ontbijtinfo: Sylvia Van den Broeck, 0474/25 22 27

We moeten vroeg uit de veren voor onze klassieker om een onvergetelijke ervaring op te doen: de eerste vroege vogels die beginnen te fluiten. Zijn er al een paar voorjaarssoorten in de Polder aanwezig? Wie weet wat horen we dit jaar allemaal. Kom de natuur op een andere manier beleven, want het loont telkens de moeite. Ook al vele jaren koppelen we er een gezellig openluchtontbijt aan vast.

Praktisch:
Afspraak om 6 u op de Schroeilaan (parkeerstrook nabij het station).
Ontbijt om 9 u aan het Kijk.punt. Einde ontbijt voorzien om 10 u.
Best even inschrijven voor het ontbijt en dit ten laatste op 20 april! Voor het ontbijt betaal je 6 euro per persoon en 3 euro voor kinderen tussen de 4 en de 14 jaar. Storten op volgend nummer BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als vermelding "Ontbijt Hobokense Polder" en het aantal personen.
Zeker laarzen en verrekijker meebrengen.

Zondag 24 april: Le Marais d'Harchies en omgeving (Henegouwen)

Vogelexcursie Waalse Klassieker nr 1

Leiding: Joris Van Reusel, Marnix Lefranc - Gids: Walter Van Spaendonk

Wie af en toe de website "Waarnemingen.be" volgt en zo op de hoogte blijft van o.a. de vogels die in ons land worden waargenomen, kan niet anders dan regelmatig de naam van het Henegouwse natuurgebied Le Marais d'Harchies te hebben opgemerkt. Dit waterrijk en heel bijzonder gebied, tot stand gekomen op de 'terrils' van de steenkoolmijnen, is misschien wel het beste vogelgebied van Wallonië, en telt naast tal van zang- en watervogels ook een aalscholverkolonie en enkele reigerachtigen (waaronder de koereiger) onder haar broedvogels. Ook in de herfst en in de winter is het een belangrijk rustgebied voor heel veel watervogels (o.a. eenden, zwanen en zaagbekken). Het is dan tevens een toevluchtsoord voor vogels die in het nabije Frankrijk door de jacht worden bedreigd.
Omdat in deze periode van het jaar de natuur er zo mooi is en de broedvogels er volop actief zijn, trekt ARDEA voor een volle dag naar dit gebied en haar directe omgeving. Er wordt stevig gewandeld (zeker een tocht van 5 à 7 km) maar er is ook tijd om vanuit de kijkhutten te genieten van het landschap en de vogels. In de namiddag trekken we naar één van de vele natuurgebieden in de buurt. Deze excursie is zo de eerste in een reeks 'Waalse klassiekers' die ons wat dichter bij de natuur van onze zuiderburen brengt. Stip de datum alvast met een vette bol aan in je agenda en oefen al je franstalige vogelkennis, zodat je deze kennismaking zeker niet mist!

Praktisch:
Afspraak: 't Spant, Boomsesteenweg 335, Wilrijk
Vertrek om 7.30 u, einde om 19 u op dezelfde plaats
Kostendelend vervoer aan 0,07 euro/km.
Aanmelden gewenst voor 20 april, via ardea@hobokensepolder.be of bel Joris via 0486/83 62 34
Meebrengen: laarzen of wandelschoenen, verrekijker (telescoop), camera, vogelgids en lunchpakket

Natuurpunt Aartselaar bestaat 25 jaar

Een film van Markus Imhoof
Prijs: 5 € in voorverkoop via Cultureel Centrum Aartselaar (03 877 28 75), 6 € ter plaatse
"Als de bijen uitsterven, zal vier jaar later ook de mens uitsterven" (Albert Einstein)

Natuurpunt Aartselaar bestaat 25 jaar.
Alle filmliefhebbers worden verwend met een drankje en een cadeautje.

In memoriam: Julien Moens

Op 19 maart 2016 moesten we afscheid nemen van Julien Moens net voor zijn 91e verjaardag.

Vooral de oudere "Whoppers" zullen zich Julien nog goed herinneren als de gedreven natuurgids met steeds een grote lach op zijn gezicht.

Zijn kennis over paddenstoelen was enorm. Maar ook kruiden (wilde en keukenkruiden) boeiden hem. Op hoge leeftijd was hij nog paraat in de Hobokense Polder om een belangrijke inbreng te doen tijdens een grote vlinderdag, bij de sprookjesdag, ...

Op zijn 80ste verjaardag eerden we Julien met de aanplant van een boom in ons natuurgebied, een evenement waar hij natuurlijk bij aanwezig was.
En in 2008 was hij met zijn lieve vriendin Hilde aanwezig op ons groot feest ter gelegenheid van 30 jaar natuurwerking en konden we hem nog een mooi herinneringsgeschenk aanbieden.

De laatste jaren woonde Julien in een serviceflat in Wilrijk. We zagen hem wat minder, maar als we hem tegenkwamen, was er toch altijd wel tijd en ruimte voor een gezellig babbeltje.

We waren met verschillende mensen aanwezig op de afscheidsplechtigheid in de St-Bavokerk in Wilrijk. Het laatste eerbetoon dat we Julien konden geven.

Bedankt, Julien, voor al wat je voor de natuur en voor de Hobokense Polder betekend hebt.

In memoriam: Hubert De Meulder

Met droefenis vernamen we ook het overlijden Hubert De Meulder op 24 februari. Hubert werd 91 jaar.

Hubert was een zeer innemende persoon, die veel betekende voor de vroegere Wielewaal en voor Natuurpunt. Zijn paddenstoelenonderzoeken waren zeer belangrijk voor de kennis van ons natuurgebied Hobokense Polder en zelfs voor heel Vlaanderen. Op waarnemingen.be vinden we wel 7074 paddenstoelenwaarnemingen, waaronder zeer zeldzame soorten.

Op onze website vind je verschillende artikels, waarin naar zijn waarnemingen verwezen wordt.

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

 • zo 1 mei: Tiengemeten: een natuurparel in Zuid-Holland
 • zo 1 mei: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
 • ma 16 mei: Slow! Vogelexcursie nr 1 - KBR, ...op een mooie Pinksterdag

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)

Paarden en runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Danny Jonckheere, 0478 33 24 27

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.