Natuurpunt Hobokense Polder vzw    2 maart 2016

In deze flits:

  • Week van de vrijwilliger
  • Vogels kijken in de achterhaven van Zeebrugge en de Uitkerkse Polder
  • Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
  • Vogeltrektellen op de trektelpost Hobokense Polder
  • Natuurbeheer in de Hobokense Polder
  • Inheemse plantenmarkt
  • Paddenoverzetacties
  • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Week van de vrijwilliger

Zaterdag 5 maart: Vogels kijken in de achterhaven van Zeebrugge en de Uitkerkse Polder

Kleine zilverreiger - Rudi Debruyne

zwerfvuilGids: Marnix Lefranc - 0499 23 01 91
Leiding: Joris Van Reusel - 0486 83 62 34

De achterhaven van Zeebrugge en de Uitkerkse Polder zijn van cruciaal belang voor heel wat trekvogels. Tijdens hun marathonvlucht van soms wel duizenden kilometers vinden ze hier een deugddoende stop- en pleisterplaats om te verpozen en hun vetreserves aan te vullen. Sommigen blijven maar even, anderen brengen er heel de winter door.

Op zich al een goeie reden om ook in dit seizoen een dagje aan zee mee te maken! In deze periode van het jaar maken we ook kans om al enkele vroege zomergasten te observeren zoals grutto en zomertaling.

In de voormiddag bezoeken we de achterhaven van Zeebrugge en in de namiddag trekken we naar de Uitkerkse Polder. Weer of geen weer, de gezonde zeelucht is gegarandeerd!

Praktisch:
Afspraak om 8u30 aan 't Spant, parking Boomsesteenweg 335 Wilrijk
Einde om 18 u in Wilrijk
Kostendelend vervoer aan 0,07 euro/km. Het is verplicht om op voorhand in te schrijven via een e-mail naar Marnix. Zo kunnen kandidaat deelnemers met vervoersproblemen zeker mee.
Meebrengen: laarzen of stevige wandelschoenen, verrekijker (eventueel een telescoop), fototoestel, vogelgids en lunchpakket.

Zondag 6 maart: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder

zwerfvuilDoor Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil o.l.v. Eric Van Braekel, Frank Van de Craen en Marc Wouters

Al van in het voorjaar 2013 is Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil op initiatief van Eef Flo en samen met Natuurpunt Hobokense Polder elke eerste zondag van de maand actief in de Polder of aan de rand van de Polder om sluikstort op te ruimen. Dus stroop uw mouwen op, smeer uw kuiten en kom ons gerust (opnieuw) vergezellen want alle hulp zal nodig zijn.

Praktisch: afspraak om 14 u op de parking van United Caps, Schroeilaan 15 te Hoboken.

Info: vreedzaamprotesttegenzwerfvuil@hotmail.com of www.facebook.com/vreedzaamprotesttegenzwerfvuil

Vanaf zaterdag 19 maart:
Vogeltrektellen op de trektelpost Hobokense Polder

zwerfvuil

Alle weekends van zaterdag 19 maart tot zondag 1 mei
Gidsen: Luc Van Schoor - 0494/33 63 09 en Walter De Weger - 0495/23 77 10

Hoe meer je ernaar kijkt, hoe mooier het wordt. Zo gaat het ook met trekvogels. Nog steeds is de wetenschap niet helemaal rond met dit unieke en wonderlijke fenomeen dat zich twee keer per jaar wereldwijd voordoet en waar wij - geheel gratis bovendien - ook in Antwerpen-Zuid getuige van kunnen zijn en er met open mond naar mogen staan kijken. Buizerds die in bellen vliegen, honderd aalscholvers die in een "véé" passeren, een strakke streep van eenden aan de horizon, een front van honderden vinken die boven je kop scheert, een choreografisch bewegend stel zwanen dat laag over de Schelde glijdt, een reflecterende wolk steltlopers die de hemel doet bewegen, een klad kieviten die als feestelijke confetti 's over je heen dwarrelen, een eenzame valk die als een pijl door de lucht schiet… Allen op weg naar hun thuisgebieden in het noorden.

De Scheldedijk biedt een open zicht om al dit moois goed te kunnen zien. Ervaren trektellers als Luc en Walter halen er zelfs de kleinste zangvogeltjes uit de lucht, soms puur op het gehoor. Iedereen, van leek tot kenner, is er altijd welkom om mee te helpen kijken, tellen en noteren. Soms komen we er echt ogen en handen te kort! Het is een zeer leerrijke en plezierige activiteit die niet enkel regelmatig heel verrassende waarnemingen oplevert, maar ook gegevens voor de wetenschap. Dat kan tellen!

Praktisch:
Afspraak op de Trektelpost Hobokense Polder, Scheldedijk. Vijf minuten wandelen vanaf Petroleumkaai (parking), maar ook bereikbaar met de fiets via Polderstad en de Scheldedijk. Tijdstip: van 8 u tot 12 u

Opmerking: Let op, want vanaf dit voorjaar wordt de telpost enkel in de weekends zeker bemand.
Zo het weer toch gunstig zou zijn voor trek gedurende de weekdagen, kunnen bijkomende teldagen worden ingericht.
Dat wordt dan aangekondigd op de ARDEA-blog. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het trektellen ook tot na 12 uur uitlopen. Via de website www.hobokensepolder.be/trektellen kan iedereen 's avonds al de telresultaten volgen.
Meebrengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, fototoestel, (warme) drank, plooistoeltje

Zaterdag 19 maart: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

zitmaaierInfo: Danny Jonckheere, 03/828 64 03 of Wim Mertens, 03/216 93 62

Tijdens het maandelijks weekendbeheer in de Hobokense Polder wordt er gewerkt van 9 u tot 13 u. We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ... Een greep uit de uit te voeren werken voor de komende maanden:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort
Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

Praktisch:
Afspraakplaats: Schroeilaan 15 (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma United Caps (= achteraan het bedrijf).

Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen

Bij de buren

Paddenoverzet acties in Hoboken... Helpende handen gevraagd

Padden in amplexus

Het is een paddentrek met horten en stoten. Zaxht weer, maar net te koud. Telkens we enkele warmere vochtige dagen hebben komen de padden op pad.

Aan Fort 8 werden reeds 297 amfibieën levend overgezet en 7 dood gevonden.
Bij Polderstad staat de teller op 55 overgezet en 25 dood gevonden

Aan Fort 8 werd een paddenscherm geplaatst. Daar moeten dagelijks de emmers geïnspecteerd worden. De dieren worden actief in hun wandeltocht rond 19 u en dit tot ca 22 u. Bij regenachtig weer kan dit soms wel wat uitlopen.

Geef een seintje aan Danny Jonckheere, 0478/33 24 27. Meebrengen voor de overzetactie: een zaklamp, warme kledij, en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje.

Een uitgebreider artikel vind je hier.

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

  • 12-13 maart: Internationale Wildwatervogeltellingen (WVT) in onze afdeling
  • 16 maart: Start Cursus Natuurbeheer in en rond de stad

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)

Paarden en runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Danny Jonckheere, 0478 33 24 27

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.