Natuurpunt Hobokense Polder vzw    20 oktober 2015

In deze flits:

 • De Wijers en Natuurdomein Kiewit in Hasselt
 • Dagwandeling van Brussel naar Halle
 • Herfsttrektellingen op de Scheldedijk
 • Natuur.kalender 2016
 • Behaag .. natuurlijk 2015
 • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zondag 25 okt: De Wijers en Natuurdomein Kiewit in Hasselt. Inschrijven

Leiding en inschrijven: Luk en Ria Smets-Thys, 0477/66 94 32

Wijvenheide - Rode Vijvers (De Wijers)
Wijvenheide en de Rode Vijvers vormen een onderdeel van het uitgestrekte Vijvergebied Midden-Limburg (tegenwoordig 'De Wijers' genaamd). Dit is Vlaanderens grootste vijvercomplex (ruim 2000 ha groot). Het gebied bestaat vooral uit vijvers, maar ook moeras, heide, hooi- en grasland en bos.We bezoeken dit schitterende gebied met een gids.

Natuurgebied Kiewit
Met zijn 100 ha is het natuurgebied Kiewit de groene long van Hasselt. Het Natuurpunt bezoekerscentrum is gehuisvest in het gerenoveerde 19de eeuwse kasteeltje van Domein Kiewit te midden van een prachtig Engels landschapspark. Het park heeft een grote vijver en een aantal zeer merkwaardige bomen, waaronder de meer dan 350 jaar oude eik die wellicht de oudste inwoner van Hasselt is.

Meer info over deze gebieden in onze webagenda

Praktisch: Samenkomst om 8.45 u aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 in Wilrijk (voldoende parkeergelegenheid onder viaduct). We zijn hier terug rond 18.30 u.
Kostendelend samenrijden aan 7 eurocent/km.
Te betalen bij vertrek: 3 euro (= onkosten voor de plaatselijke gids, die ons in de voormiddag begeleidt)
Inschrijven (ten laatste 24 oktober) bij Luk en Ria Smets.
Meebrengen: picknick, verrekijker, laarzen of stevig schoeisel, warme en regenbestendige kledij, eventueel fototoestel.

Woensdag 11 nov: Dagwandeling van Brussel naar Halle

i.f.v. Klimaatconferentie Parijs: Extra-sportieve daad voor het milieu!

Info en inschrijven: Ria Thys, 0476/33 79 36

Onze trouwe Natuurpuntleden Elka Joris en Walter Decoene gaan een grote uitdaging aan in november.
Natuurpuntlid Elka Joris (79) stapt op 11 november van Brussel naar Parijs. Samen met 11 andere senioren wil ze de afstand van 321 km afleggen in 17 dagen. Ze doen dat in aanloop naar de belangrijke Milieuconferentie waar heel veel zal van afhangen. Walter zit vooral in de bezemwagen, fotografeert, maakt verslagen en stapt hier en daar trajecten mee. De deelnemers willen de Lichtstad op 28 november bereiken. Net op tijd om er de volgende dag mee op te stappen in de grote Milieubetoging die de top, die op 29 november begint, voorafgaat. Er zullen immers in Parijs tientallen ngo's aanwezig zijn om de grote klimaattop-deelnemers met een eisenpakket trachten te overtuigen.

Vind jij ook dat Elka voor die sportieve inzet voor het milieu aanmoediging verdient? Kom dan op 11 november mee naar Brussel de moedige stappers uitwuiven. En breng kinderen of kleinkinderen mee!
Maar supporters en sponsors kunnen de eerste dagetappe ook meewandelen = 16 km tot Halle. Al wie zin heeft, kan met ons meestappen naar Halle.

Praktisch: We komen samen om 8.30 u in het station van Berchem en nemen daar de trein naar Brussel. De start van de tocht wordt gegeven om 10 uur, op het Luxemburgplein, vlakbij het Europees Parlement.
's Avonds keren we vanuit Halle terug met de trein van 18.15 u, zodat we om 19.15 u weer in Berchem zijn.
Meebrengen: picknick, wat drank voor onderweg, zeer stevige stapschoenen, warme, regenbestendige kledij.
Inschrijven noodzakelijk, ten laatste 31 oktober bij Ria Thys, 0476/33 79 36. Zo kunnen we mogelijk de treinprijs drukken door een groepsticket te nemen! Als we met 15 personen zijn, krijgen we immers 70 % korting!

Bent u verhinderd die dag of lijkt 16 km stappen toch wat hoog gegrepen, dan kan u nog altijd Elka en haar medestappers sponsoren.
Een sponsorkaart kost 5 euro (kosten hotels onderweg, eten, bezemwagen, ...) U mag dat bedrag storten op rekening BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als mededeling "Elka en Walter". Wij zorgen dat het geld bij hen terechtkomt.
Nu alvast bedankt namens deze twee enthousiaste mensen die opkomen voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Dagelijks: Herfsttrektellingen op de Scheldedijk

Coördinator: Luc Van Schoor, 0494 33 63 09 en Walter De Weger, 0495 23 77 10

Zoals gewoonlijk situeert de trektelpost zich op de Scheldedijk langs de Hobokense Polder, in het verlengde van de Petroleumkaai (waar een parking is). Normaal gezien wordt er dagelijks geteld tussen 8 u en 12 u, maar uitzonderingen kunnen de regel bevestigen. De tellingen lopen zeker door tot en met zondag 1 november.
ARDEA doet een oproep aan alle vogelliefhebbers, van leek tot kenner, om één of meerdere halve dagen te komen helpen tellen. Met ieders inbreng maken we ook van deze feesteditie weer een succes!
Iedereen is van harte welkom. Geef een seintje aan Luc of Walter als je wil deelnemen en zeker wil zijn dat de telpost die dag bemand wordt (want bij slecht weer is dat niet evident, maar soms net wel interessant).
Op de Ardea-blog wordt regelmatig nieuws gepost en via www.hobokensepolder.be/trektellen kan iedereen de telresultaten volgen. Maar natuurlijk liefst tot kijk op de Scheldedijk!

Praktisch:

 • Plaats Scheldedijk Hobokense Polder
 • Vijf minuten wandelen vanaf Petroleumkaai (parking)
 • Fietsen kan vlot tot op de telpost
 • Meebrengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, fototoestel, (warme) drank, plooistoeltje

Natuur.kalender 2016 en Natuur.agenda 2016

Versier ook in 2016 je keuken of toilet met een mooie natuurkalender! Of doe de kalender cadeau aan familie en vrienden!

Uitzicht: 12 recto-verso bladen.
Op de rectozijde wordt telkens een foto afgedrukt, de versozijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem.
Het gesloten formaat is 24,5 cm x 24,5 cm, het open formaat is 24,5 cm x 49 cm.

Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.
Te bestellen door storting op rekening BE81 5230 8065 0424.

Met de Natuurpuntagenda 2016 haalt u elke week een prachtige natuurfoto in huis, van de beste kwaliteit. Alle foto's zijn met zorg en passie gemaakt door de meest enthousiaste fotografen die respect hebben voor de natuur.

Onze agenda is zeer gebruiksvriendelijk en heeft een luxe uitstraling. U heeft veel schrijfruimte en de landelijke feestdagen zijn al voorgedrukt. Door het prettige formaat is de agenda handig voor op uw bureau of om altijd bij u te hebben. De schrijfbaarheid is verbeterd door het FSC papier. Elke foto is voorzien van sfeervolle en leerzame tekst. Kortom: een must voor elke vogel- en natuurliefhebber! Uiteraard perfect om cadeau te doen.

 • Indeling: 1 week per pagina inclusief weeknummers
 • Incusief feestdagen, maanstanden en zomer- en wintertijd
 • Luxe harde kaft met gesloten binding
 • Inclusief leeskoordje
 • Formaat 215x160 mm

Klik hier om de agenda in te zien.

Te bestellen door storting van 13.95 euro (12,55 euro voor leden) op rekening BE81 5230 8065 0424.

Speciale combiprijs voor kalender + agenda: 21,95 euro (19,75 euro voor leden).

Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in onze werkingsregio, postnummers 2020 en 2660.

Behaag .. natuurlijk 2015

Ook dit jaar neemt de stad Antwerpen deel aan de actie "Behaag Natuurlijk" van Natuurpunt.

Bestel nu streekeigen hagen, bomen en klimplanten tegen een voordelige prijs. Goed voor uw portemonnee, uw tuin en de natuur in het algemeen. Ook dit jaar kunt u weer bijenhotelletjes bestellen.

Van 1 september tot en met 23 oktober 2015 kunt u uw steentje voor de natuur bijdragen door tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen haagplanten, bomen en klimplanten te kopen. Met de opbrengst van deze actie van Natuurpunt worden waardevolle natuurgebieden in uw buurt aangekocht.

In ons aanbod besteden we speciaal aandacht aan streekeigen groen voor kleinere tuinen. De prijzen van de pakketten liggen door de massale samenaankoop lager dan de kleinhandelsprijs. Want reeds 30 gemeenten nemen deel aan deze actie. Het plantmateriaal is ook van zeer degelijke kwaliteit.

Info over het aanbod en bedeling en een bestelformulier kan je vinden op de website van het Ecohuis.

Alle verdere info over onze behaagactie, zoals plantbeschrijvingen, of info over de andere 30 deelnemende gemeenten vind je op onze speciale behaagsite.

behaag natuurlijk

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

 • Zo 1 nov: Zwerfvuilopruimactie in de Hobokense Polder
 • We 14/15 nov: Internationale Wildwatervogeltellingen (WVT) in onze afdeling
 • Za 21 nov: Dag van de Natuur: Natuurbeheer Hobokense Polder

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)

Paarden en runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.