Natuurpunt Hobokense Polder vzw    28 september 2015

In deze flits:

 • Herfsttrektellingen op de Scheldedijk
 • Uitstap naar de Maashorst en Brobbelbies (NL)
 • Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
 • Geslaagde Open Monumentendag in de Hobokense Polder
 • Natuur.kalender 2016
 • Behaag .. natuurlijk 2015
 • Polder.blad
 • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zaterdag 3 okt: Herfsttrektellingen op de Scheldedijk, Hoboken

Mechels BroekCoördinator: Luc Van Schoor, 0494 33 63 09 en Walter De Weger, 0495 23 77 10

Omdat niet enkel een trekvogel maar ook de tijd voorbijvliegt op de Trektelpost Hobokense Polder staan we er dit jaar extra bij stil (!) dat het ondertussen al de 10e keer op rij is dat hier herfsttrektellingen worden georganiseerd. Duizenden vinken, aalscholvers en koperwieken werden geregistreerd. De waarneming van zeldzaamheden zoals steppekiekendief, zwarte zeeëenden en kleine jager veroorzaakten deining in hinterland. En beauties als visarenden, purperreigers en beflijsters passeren er jaarlijks de revue... Een geweldige natuurstudie-activiteit en beleving van de grotere natuurfenomenen, en dat letterlijk aan de rand van de stad!

Een feestelijke receptie wordt aangeboden aan alle trektellers (van vroeger en nu), op de eerste trekteldag van het nieuwe seizoen, gewoon op de telpost zelf. Kom dus zeker toasten op zaterdag 3 oktober vanaf 11.30 uur.

Op zaterdag 3 oktober en op zondag 18 oktober wordt in heel Europa aan simultaantelling gedaan. De tellingen worden dan per uur genoteerd, zodat globale momentopnames van de grote trekstromen in Europa kunnen gemaakt worden.

Praktisch:

 • Plaats Scheldedijk Hobokense Polder, in het verlengde van de Petroleumkaai (waar een parking is)
 • Vijf minuten wandelen vanaf Petroleumkaai (parking)
 • Fietsen kan vlot tot op de telpost
 • Meebrengen: verrekijker, telescoop, vogelgids, fototoestel, (warme)drank, plooistoeltje
 • Meer info in onze agenda

Zondag 4 okt: Uitstap naar de Maashorst en Brobbelbies (NL)

Gids en leiding: Danny Jonckheere: 0478/33 24 27

Dennen, dennen en nog eens dennen. In Maashorst, het grootste natuurgebied van Noord-Brabant, regeerde lange tijd de grove den. Ooit aangeplant voor de houtproductie, maar inmiddels heeft Maashorst zijn langste tijd als boomfabriek gehad. De laatste jaren krijgt het landschap steeds meer zijn oorspronkelijke variatie terug: bos afgewisseld met heide, vennen en beekjes, stuifzand en akkers. Naast natuur heeft Maashorst ook landgoederen, kastelen en boerenhoeven. Bijzonder is bovendien dat je hier ook sporen van de ijstijd kunt tegenkomen, in de vorm van grote keien. Ooit stroomde hier namelijk de Maas, die in die tijd deze grote keien achterliet. Maashorst, in het noordoosten van Brabant, is geologisch gezien een bijzonder gebied. In de loop der tijd is de Maas steeds oostelijker gaan stromen door een breuk in de aardkorst. Deze breuk zorgde ervoor dat de bodem omhoog kwam, waardoor de Maas wel moest wijken. Het hoger gelegen gebied dat hierbij ontstaat heet horst, vandaar ook de naam Maashorst.

Praktisch: we vertrekken met de auto's op basis van kostendelend samenrijden (7 eurocent/km) om 8 u aan de parking van zwembad Sorghvliedt en om 8.15 u aan het Spant, Boomsesteenweg 335 te Wilrijk.
We zijn terug rond 18 u. Afstand is enkel ongeveer 130 km.
Meebrengen: waterdichte schoenen, extra paar kousen, picknick, verrekijker.
Inschrijven bij Danny als je mee wil gaan, zodat we kunnen kijken of er voldoende auto's zijn.

Zondag 4 okt: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder

Mechels BroekDoor Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil

Elke eerste zondag van de maand is de opruimploeg actief in de Polder of aan de rand van de Polder om sluikstort te verwijderen. Dus stroop uw mouwen op, smeer uw kuiten en kom ons gerust (opnieuw) vergezellen want alle hulp zal nodig zijn.

Praktisch: afspraak om 14 u op de parking van United Caps (voorheen Procap), Schroeilaan 15 te Hoboken.

Info: www.facebook.com/vreedzaamprotesttegenzwerfvuil
of vreedzaamprotesttegenzwerfvuil@hotmail.com

Geslaagde Open Monumentendag in de Hobokense Polder

Mechels BroekZondag 13 september was het Open Monumentendag in de Hobokense Polder: ingrediënten: wandelingen, muziek, gedichten, erfgoedfoto's en als kers op de taart inhuldiging met receptie van de "Aciérie", het door Don-Bosco-leerlingen opgelapt transformatorhuis. 180 wandelaars kwamen genieten.
Bekijk de foto's op onze website

Natuur.kalender 2016

Versier ook in 2016 je keuken of toilet met een mooie natuurkalender!
Of doe de kalender cadeau aan familie en vrienden!

Uitzicht: 12 recto-verso bladen.
Op de rectozijde wordt telkens een foto afgedrukt, de versozijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem.
Het gesloten formaat is 24,5 cm x 24,5 cm, het open formaat is 24,5 cm x 49 cm.

Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.
Te bestellen door storting op rekening BE81 5230 8065 0424.

Gratis levering, voor
zover je woonachtig bent in onze werkingsregio, postnummers 2020 en 2660

Behaag .. natuurlijk 2015

Ook dit jaar neemt de stad Antwerpen deel aan de actie "Behaag Natuurlijk" van Natuurpunt.

Bestel nu streekeigen hagen, bomen en klimplanten tegen een voordelige prijs. Goed voor uw portemonnee, uw tuin en de natuur in het algemeen. Ook dit jaar kunt u weer bijenhotelletjes bestellen.

Van 1 september tot en met 23 oktober 2015 kunt u uw steentje voor de natuur bijdragen door tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen haagplanten, bomen en klimplanten te kopen. Met de opbrengst van deze actie van Natuurpunt worden waardevolle natuurgebieden in uw buurt aangekocht.

In ons aanbod besteden we speciaal aandacht aan streekeigen groen voor kleinere tuinen. De prijzen van de pakketten liggen door de massale samenaankoop lager dan de kleinhandelsprijs. Want reeds 30 gemeenten nemen deel aan deze actie. Het plantmateriaal is ook van zeer degelijke kwaliteit.

Info over het aanbod en bedeling en een bestelformulier kan je vinden op de website van het Ecohuis.

Alle verdere info over onze behaagactie, zoals plantbeschrijvingen, of info over de andere 30 deelnemende gemeenten vind je op onze speciale behaagsite.

behaag natuurlijk

Polder.blad

Leden ontvangen deze week ons nieuwe tijdschrift in de bus, een mooi kleurenmagazine vol met natuurweetjes uit Hoboken en omstreken.

Uiteraard vind je de activiteitenkalenders van afdeling Hobokense Polder en vogelwerkgroep ARDEA.

Als toemaatje presenteren we een artikel van de verspreiding van de jakhals, die langzaam onze grenzen nadert.

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen! Je ontvang dan ook het nationale tijdschrift Natuur.blad en als welkomstgeschenk een Wandelgids met 66 fietstochten en wandelingen in Vlaanderen en Wallonië. Bovendien geeft je lidgeld recht op korting bij verschillende handelszaken.

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

 • Za 10 okt: Natuurbeheer in de Hollebeekvallei
 • We 17/18 okt: Internationale Wildwatervogeltellingen (WVT) in onze afdeling
 • Zo 18 okt: Natuurbeheer in de Hobokense Polder
 • Zo 25 okt: De Wijers en Natuurdomein Kiewit in Hasselt
 • Za 31 okt: 11de Heksentocht door de Hobokense Polder

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)

Paarden en runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.