Natuurpunt Hobokense Polder vzw    22 april 2015

In deze flits:

 • Vogels in Planckendael
 • 2e ARDEA Vogeltoer
 • Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
 • Vroegochtendwandeling in de Hobokense Polder. Met aansluitend een openluchtontbijt.
 • Petitie - Red de natuur in je buurt. Nu het nog kan!
 • Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete
 • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zaterdag 25 april: Vogels in Planckendael

ARDEA Begeleiding: Luc Van Schoor 0494/33 63 09

Vandaag gidst Jean Niesz voor ons een unieke vogelwandeling doorheen de Zoo van Planckendael, waarbij hij de vogelprojecten en de wetenswaardigheden over de diverse soorten toelicht en antwoordt op al onze vragen. Jean is verantwoordelijke voor de vogels van Planckendael en is o.a. bekend om zijn ooievaarsproject en van de TV-reeks over de Zoo van Planckendael.
De dieren van Planckendael spelen een belangrijke rol als ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten, die het vaak moeilijk hebben om te overleven. Net zoals de Antwerpse zusterdierentuin beschouwt Planckendael de medewerking aan het behoud van bedreigde diersoorten als een heel belangrijke taak.

Monniksgieren - Jonas Verhulst
monniksgier

De monniksgier, de grootste roofvogel van Europa, is één van die bedreigde soorten. Planckendael coördineert het Europees kweekprogramma ervan. Monniksgieren van verschillende dierentuinen zoeken er in de nieuwe grote datingvolière hun ideale partner uit. De laatste jaren werden van twee geslaagde broedgevallen 3 jonge vogels terug in de natuur te geplaatst in Zuid-Frankrijk en in Noord-Spanje
Natuurlijk zijn er in Planckendael nog heel wat andere vogels te zien uit de verschillende continenten waaronder uilen, kraanvogels, rode ibissen, pinguïns, flamingo's, pelikanen, ooievaars. Die en nog veel meer dieren kan je vandaag bekijken in Planckendael.
Voor deze excursie is geen grondige vogelkennis vereist, wel een interesse in buitengewone weetjes. Dit bezoek is uitermate geschikt voor alle leeftijden. Breng dus gerust je kinderen of kleinkinderen mee.
Na de ca. twee uur durende rondleiding kan iedereen (met of zonder picnick) natuurlijk nog vrij rondlopen in het park dat sluit om 18 u.
De dagtickets worden gezamenlijk aangekocht. Omwille van groepskorting (-3 euro pp) gaat dit bezoek alleen door met een minimum van 15 deelnemers (max. 25 deeln.)

Praktisch:
Voor dit boeiende groepsbezoek gelden volgende gereduceerde prijzen voor de dagkaart en rondleiding: Volwassenen: 24 euro - studenten (mits voorlegging van studentenkaart), 60 + en kinderen van 3 t/m 17 jaar: 16,50 euro.
Deelnemers melden zich eerst aan bij Luc Van Schoor, 0494/33 63 09.
Je bent pas ingeschreven na storting van het passende bedrag op rek. BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met vermelding van "Planckendael", aantal personen en leeftijdcategorie.
Vertrek met kostendelend eigen vervoer om 9.30 u op de parking ter hoogte van 't Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk. Je kan ook in Planckendael aansluiten mits een voorafgaand seintje aan Luc.

Zaterdag 2 mei: 2e ARDEA Vogeltoer
Regionale ronde langsheen de beste vogelplekjes!

Info en begeleiding: Luc Van Schoor, 0494/33 63 09
ARDEA biedt een hele dag "vogelkijken" aan.

Vanaf zonsopgang tot de avond bezoeken we opeenvolgend verschillende natuurgebieden van Hoboken tot Hove. We trachten tijdens de wandelingen en verplaatsingen zoveel mogelijk vogels te spotten in onze regio en noteren daarbij alle plaatselijke en overvliegende vogels, auditieve waarnemingen inbegrepen. Per gebied kruisen we alle waargenomen soorten aan op de vogellijst. Na de laatste avondwandeling wordt de definitieve soortenlijst opgemaakt tijdens een slotdrink.

Blauwborst - Walter De Weger
monniksgier

Dit is een groepsactiviteit voor jong en oud, en dus geen wedstrijd. Iedere vogelliefhebber(ster), van leek tot kenner, is welkom gedurende de ganse dag of een deel ervan. Je kan telkens na een wandeling meefietsen naar de volgende startplaats of er met de wagen naartoe rijden.

Programma:

 • 7 u - 9.30 u: Broedvogels in de Hobokense Polder
 • 9.30 u - 12 u: Vogeltrektelling Hobokense Polder
 • 13 u - 14.30 u: Fort VII Wilrijk
 • 15 u - 16.30 u: Cleydaelhof te Aartselaar
 • 17 u - 18.30 u: Hof ter Linden te Edegem
 • 19.30 u - 22 u: Uilenbos te Hove
 • 22.15 u: Slotdrink te Hove

Praktisch:
Voor een uitgebreidere programmabeschrijving met afspraakplaatsen, verwijzen we naar de agenda op onze website.

Zondag 3 mei: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder

VPTZDoor Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil

Al van in het voorjaar 2013 is Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil samen met Natuurpunt Hobokense Polder elke eerste zondag van de maand actief in de Polder of aan de rand van de Polder om sluikstort op te ruimen.  Dus stroop uw mouwen op, smeer uw kuiten en kom ons gerust (opnieuw) vergezellen want alle hulp zal nodig zijn.

Praktisch: afspraak om 14 u op de Schroeilaan te Hoboken
Info: vreedzaamprotesttegenzwerfvuil@hotmail.com
of Facebookpagina's Vreedzaamprotesttegenzwerfvuil en Opruim-team Hobokense Polder

Zaterdag 9 mei: Vroegochtendwandeling in de Hobokense Polder
Met aansluitend een openluchtontbijt.

Inschrijven ten laatste 30 april voor het ontbijt !!
Gidsen: Danny Jonckheere, 03/ 828 64 03 en Wim Mertens, 03/216 93 62
Ontbijtinfo: Ria Thys, 0476 33 79 36

André Van Langenhove
monniksgier

We moeten weer vroeg uit de veren voor onze klassieker om een onvergetelijke ervaring op te doen: de eerste vroege vogels die beginnen te fluiten. Zijn er al een paar voorjaarssoorten in de Polder aanwezig? Wie weet wat horen we dit jaar allemaal. Kom de natuur op een andere manier beleven, want het loont telkens de moeite. Ook al vele jaren koppelen we er een gezellige openluchtontbijt aan.
Start jij ook eerst in de Polder om nadien lekker te ontbijten?

Praktisch:
Afspraak om 6 u op de Schroeilaan (parkeerstroken nabij station). Ontbijt om 9 u aan KIJK.punt. Einde ontbijt voorzien omstreeks 10 u.
Best even inschrijven voor het ontbijt en dit ten laatste 5 mei! Voor het ontbijt betaal je 5 euro per persoon en 2 euro voor kinderen tussen 4 en 14 jaar. Stort je deelnamebedrag voor 5 mei op rek. BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als mededeling "ontbijt Hobokense Polder" en het aantal personen.
Meebrengen: laarzen, verrekijker, vogelgids

Petitie - Red de natuur in je buurt. Nu het nog kan!

JokeTrek jij al eens naar een natuurreservaat in je buurt? Die groene parels die voor zuurstof zorgen en een laatste toevluchtsoord vormen voor onze bedreigde dieren? Als het van de Vlaamse administratie afhangt, is het daar binnenkort misschien mee gedaan. Er zijn plannen opgedoken om het nu al ontoereikende natuurbeleid voor verenigingen nog verder te kortwieken. Daar komen vzw Durme, Limburgs Landschap en Natuurpunt tegen in actie.

Ook natuurgebieden, eigendom van gemeenten, zouden minder gesteund worden. Ook Hobokense Polder en verschillende andere gebieden in Antwerpen zouden minder steun kunnen krijgen.

Gelukkig is het nog niet te laat. Zet je naam onder deze petitie en overtuig Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege om de voorstellen in de zogenoemde uitvoeringsbesluiten "betreffende de natuurbeheerplannen en de erkenning van natuurreservaten" en "financiering" aan te passen.

Zo niet, dan wordt de uitbouw van natuurreservaten onmogelijk gemaakt.

Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete

wandelgids 

De brochures van Natuurpunt Rupelstreek verkopen als zoete broodjes. Niet verwonderlijk, voor maar 2 euro krijg je een prachtige wandelgids van 48 blzn.

In de wandelgids worden 10 wandelingen beschreven, waarmee je de prachtige natuur in het rivierenland kan ontdekken. Elke wandeling wordt beschreven op 4 pagina's, met daarbij telkens een handig wandelkaartje.

Als extraatje worden de belangrijkste (vogel)kijkpunten apart weergegeven op de wandelkaarten.

De brochure kost 2 euro. Ook Natuurpunt Hobokense Polder verspreidt de gids. Bestellen kan via storting van 2 euro op onze bankrekening BE81 5230 8065 0424. Woon je in postnrs 2660 of 2020, dan wordt de gids zonder verzendkosten binnen de maand na storting bij je in de bus gestoken. Woon je echter wat verder, dan moeten we je de port aanrekenen en dien je 2 euro per boekje + 2,30 euro verzendkosten te betalen.

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

 • za 16 mei: Natuurbeheer in de Hobokense Polder
 • za 23 mei: Daguitstap in het land van Cuyk - Maasheggengebied (Nederland)

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)

Paarden en runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.