Natuurpunt Hobokense Polder vzw    14 december 2014

In deze flits:

  • Natuurbeheer in de Hobokense Polder
  • 'Vogels in de kunst' door Matthias Depoorter
  • Bezoek aan het historisch Fort 8 en wandeling op de groene omwalling
  • Knuppelpad
  • Geboorte kalfjes
  • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zondag 14 december: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Foto: André Van Langenhove

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27

Eenmaal per maand voorzien we halve dag weekendnatuurbeheer in de Hobokense Polder
Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u.

We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ...
Een greep uit de uit te voeren werken voor dit najaar:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort
Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

Afspraakplaats:
Schroeilaan (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma Procap.
Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen

Zaterdag 20 december: 'Vogels in de kunst' door Matthias Depoorter

ARDEA

Een boeiende lezing over vogels in kunstwerken

Een initiatief van Vogelwerkgroep ARDEA i.s.m. de Stedelijke Academie Wilrijk, Natuurpunt Hobokense Polder en Natuurpunt Zuidrand Antwerpen.
Coördinator: Luc Van Schoor 0494/33 63 09

Vogelconcert van Frans Snijders (1579-1657)
Hermitagemuseum, Sint-Petersburg

Niets is leuker dan vogels bewonderen in het veld. Maar ook tijdens grijze, kille winterdagen kun je nog veel te weten komen over deze creaturen: vanuit een comfortabele zetel, in het auditorium van het districthuis. Deze avond toont Matthias Depoorter je, via werken van Vlaamse schilders (zoals Jan van Eyck tot Roger Raveel), welke rol vogels de voorbije eeuwen speelden in de verschillende lagen van de bevolking en herkennen we de algemene soorten in en rond het dorp. Welke exotische vogels worden er afgebeeld in schilderijen met mensen van adel? Zag een jachttafereel er in de 16de eeuw hetzelfde uit als nu? Maar ook bijgeloof en spiritualiteit komen die dag aan bod. Welke cryptische boodschappen brengen vogels? En hoe beeld je een vogelconcert uit?
Het thema ‘Vogels in de kunst’ is een wereld op zich.Vogels duiken in de meest uiteenlopende gedaantes op, van nietige bijzaak tot de essentie van een kunstwerk, van een stipje aan de horizon bij de Vlaamse primitieven tot levensechte, gekooide kanaries in het magische werk van Roger Raveel.
Matthias Depoorter is vogelspotter in hart en nieren. Hij is kunstcriticus bij Knack, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Staalkaart en is medewerker bij de Vlaamse Kunstcollectie
Hij gaf deze originele voordracht al met succes in Brugge voor Vogelbescherming Vlaanderen en komt nu, op uitnodiging van vogelwerkgroep ARDEA, dit boeiend thema aan ons presenteren.
Laat deze unieke kans niet voorbijgaan en geniet mee van deze bijzondere kijk op vogels !
In de rand van deze voordracht worden de resultaten van de voorbije ARDEA initiatiecursus ‘Vogeltekenen’ belicht en stellen we tevens kort de toekomende ARDEA activiteiten voor.

Praktisch:
Aanvang: 20 u
Waar: Districthuis, Bist te Wilrijk
Prijs: Leden van NP betalen 3 euro op vertoon van hun lidkaart. Liefhebbers van vogels en kunst die geen lid zijn, betalen 5 euro inkomgeld.

Zondag 21 december: Bezoek aan het historisch Fort 8 en wandeling op de groene omwalling

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27
Gidsen: Vera Caremans en haar gidsenteam

Groene wandeling rond Fort 8
Foto: Luk Smets

Fort 8 in Hoboken is één van de acht forten van de Grote Omwalling van kapitein Henri Alexis Brialmont en ligt ten zuidwesten van het Antwerpse stadscentrum. Het bakstenen fort met zijn fraai metselwerk en versieringen in natuursteen heeft opvallend hoge wallen, deze zullen we tijdens deze wandeling bezoeken. Het reduit is heel goed bewaard gebleven en ontdaan van bomen. Het fort kan tot één van de best bewaarde Brialmontforten gerekend worden. Zo zijn alle wallen bewaard gebleven, maar ook bijna alle fortgebouwen, waaronder de artillerie-ingang. Het reduit, de hoofdcaponière, de linkse en rechtse caponnière en het hoofdfrontgebouw staan nog steeds overeind. Enkel het rechter zijfront van de gracht is gedempt voor de aanleg van een aftakking van de spoorweg in het fort.
We maken ook een wandeling op fortomwalling. Een mooi stukje natuur, dat op deze winterse dag misschien niet groen, maar wit zal zijn ...
Heb je ook zin gekregen om Fort 8 te komen bewonderen en kon je vorige keer niet mee, schrijf je dan in op deze excursie bij Danny Jonckheere.

Praktisch:
Afspraak om 9 u aan de kleine parking straatkant (Krijgsbaan). Einde is voorzien rond 12 u.
Deelnameprijs: 3 euro p/p voor de fortenwerking. Ter plekke te betalen aan Danny Jonckheere.

Knuppelpad

Foto: André Van Langenhove

Afgelopen jaar veranderden grote natuurbeheerwerken de wandelpaden in drassige tractorsporen. Dit is nu grotendeels verholpen. In september en oktober werd een deel van het wandelpad opgehoogd met goed drainerend steenpuin en lieten we het afwerken met boskiezel. Op het natste stuk van het wandelpad bieden we wandelaars zelfs het comfort van een verhoogd plankenpad. Door het oppervlakkig afgraven langsheen dit pad verdwijnt de Japanse duizendknoop die er her en der groeide en krijgt de wandelaar een echte moeraservaring. Tegelijkertijd vormt de ondiepe plas er nu een goede buffer tegen de Japanse duizendknoop, die uit het begrazingsraster tracht te ontsnappen.

Helaas, de laatste dagen van de werkzaamheden aan het pad regende het dermate hard dat opnieuw een stuk wandelpad door de rupsvoertuigen werd vernield en omgetoverd in een modderpoel. Dit stuk, tussen de Scheldelei en de kijkhut, zal volgend jaar hersteld worden, nu is het er te nat voor.

Geboorte kalfjes

Foto: André Van Langenhove

Een heuse babyboom deze herfst in de polder. In oktober en november zijn er liefst 5 kalfjes geboren, allemaal gezond en wel. Hierdoor is de Gallowaykudde tijdelijk uitgebreid tot 21 stuks. Blijkbaar niet zo makkelijk om die allemaal samen te houden, want je vindt de runderen nu veelal verspreid in kleinere groepjes. In februari zullen de mensen van de Natuurpuntboerderij in Mechelen enkele dieren meenemen, want voor 21 runderen en 3 paarden is er waarschijnlijk wel wat te weinig eten.

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

  • zo 4 jan: Polderborrel: winterwandeling en Nieuwjaarsdrink in de Hobokense Polder
  • zo 4 jan: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
  • zo 11 jan: Natuurbeheer in de Hobokense Polder
  • za 31 jan: Gezellig samenzijn met algemene vergadering van onze vzw en feestelijke maaltijd !!!! inschrijven

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)

Paarden en runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.