Natuurpunt Hobokense Polder vzw    11 november 2014

In deze flits:

  • Infoavond regionaal Uilenonderzoek 2015
  • Dag van de Natuur: Natuurbeheer Hobokense Polder
  • 'Ringland on Tour' op de Kioskplaats!
  • Film: De Nieuwe Wildernis
  • Natuur.kalender 2015
  • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Woensdag 12 november: Infoavond regionaal Uilenonderzoek 2015

Steenuil, foto: Hugo Willocx

Begeleiding: Joris Van Reusel / Luc Van Schoor

Omdat ARDEA vanaf deze winter/vroege voorjaar een eerste en ‘verkennend’ onderzoek naar het voorkomen van uilen in onze werkingsregio plant, nodigen we iedereen uit die hier aan wil meewerken voor een korte kennismaking met het opzet.
We nodigen hierbij mensen uit die reeds ervaring hebben met uilenonderzoek elders in Vlaanderen, om ons te helpen bij het opzetten van een methodiek en ons met tips en raad te kunnen bijstaan.
- Hoe gaan we dit aanpakken?
- Hoe, waar, wanneer observatieveldwerk verrichten? Waar op letten?
- Welke geluiden en sporen zijn markant?
- Hoe delen we onze regio in...?
- Welk materiaal is er nodig, hoe vinden we dat?...
Het is geen lezingavond of cursus (die volgt later in februari/maart), wel een informele ontmoeting om samen dit onderzoek op te starten.
Wie dus geïnteresseerd is en bereid om in 2015 een klein of groter steentje bij te dragen tot dit project is zeker welkom!

Praktisch:
Afspraak om 20 u in de bovenzaal van CC Moretus, Berkenrodelei Hoboken.
Einde omstreeks 22 u.
Graag je komst even vooraf melden aan Joris, 0486/83 62 34 of Luc, 0494/33 63 09

Zaterdag 15 november: Dag van de Natuur: Natuurbeheer Hobokense Polder

Gratis soep en broodjes voor al wie de hele dag komt helpen! Meld uw deelname via mail aan Ria Thys.

Dag van de Natuur 2013Info: Danny Jonckheere, 03/828 64 03 of Wim Mertens, 03/216 93 62 (beheer) en Ria Thys (picknick)

Dit weekend wordt in tientallen natuurgebieden aan natuurbeheer gedaan. Het is immers DAG VAN DE NATUUR.
Op die dag willen we in Hoboken zoveel mogelijk vrijwilligers betrekken bij het beheer van ons natuurgebied.
Iedereen, jong of oud, man of vrouw, kan wel een werkje vinden naar maat. Dus zeker welkom !!!
De ontwikkeling van ons mooi en waardevol stukje natuur vergt veel werk: snoeien, knotten, plaggen, riet maaien, paden of omheiningen herstellen, nieuwe bomen of struiken aanplanten... De Dag van de Natuur is het uitgelezen moment om kennis te maken met onze vrijwilligers en hun werk. Ze staan klaar om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Praktisch:
We starten om 9 uur aan de cateringtent op de Schroeilaan (grasveld schuin tegenover station). Er wordt gewerkt van 9 tot 12 u en van 13 tot 16 u. Tussen 12 en 13 u krijgt elke werker een lekkere gratis picknick aangeboden.
Om in te schatten wat we best voorzien voor de picknick, vragen we wel dat u zich via mail meldt bij Ria Thys, en dit ten laatste vrijdag 14 november.
Meebrengen: werkkledij, stevige schoenen of laarzen, handschoenen.

Zaterdag 15 november: 'Ringland on Tour' op de Kioskplaats!

Ringland'Ringland on Tour' gaat langs de districten. De bedoeling is om 9 weken lang een ander district te bezoeken, telkens op zaterdagnamiddag om 16u. 
 
Op zaterdag 15 november komt 'Ringland on Tour' om 16u langs in het district Hoboken en dit op de Kioskplaats! Wees er bij!

Op deze happening willen wij eerst en vooral zoveel mogelijk mensen informeren over wat de overkapping van de Antwerpse Ring ook voor henzelf en voor hun district kan betekenen, én hoe we dit willen bereiken. Daarnaast maken we er ook een plezierige ontmoeting van met o.a. een glijbaan, een babbelbox en muzikale ambiance en om 16u30 een grote groepsfoto die we nadien aan het districtsbestuur overhandigen.

Word één van de 5000!

Daarnaast is Ringland gestart met een grote crowdfundingcampagne - word één van de 5000 - waarbij we op zoek gaan naar 5000 mensen die €20 euro willen doneren zodat we de nodige middelen kunnen verzamelen voor verder studiewerk. Surf naar www.ringland.be en steun de studies! Check ook meteen het spotje met tal van BV's.

Vrijdag 14 november: Film: De Nieuwe Wildernis

Konikpaarden

Natuurpunt Aartselaar nodigt uit

Natuur van bij ons, zoals u ze nooit eerder zag

De Nieuwe Wildernis is een adembenemend natuurspektakel, een film voor het hele gezin. De film gunt je een unieke blik op de wondermooie natuur van bij ons. De hoofdrolspelers zijn geen acteurs, maar dieren: extraverte konikpaarden, oogverblindende ijsvogels en een jong vossengezin. Je volgt hen door de vier seizoenen terwijl ze aangrijpende, vertederende, maar vaak ook humoristische momenten beleven.
In één van 's werelds dichtst bevolkte landen heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure: de Oostvaardersplassen op Flevoland. Hier bepaalt de natuur het ritme. Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa. Het resultaat is een natuurfilm zoals die nog nooit eerder in onze Lage Landen is gemaakt. De expressieve konikpaarden werpen hun veulens tussen de kalveren van de majestueuze edelherten en heckrunderen.

Een overvloed aan nieuw leven probeert met spectaculaire gevechten nieuwe territoria te veroveren. Het is een plek die in de lente en zomer een paradijs vormt, maar in de winter een grimmig landschap. Er is minder voedsel waardoor de bewoners van de graslanden en moerassen keuzes moeten maken die van levensbelang zijn. De 'circle of life' of 'kringloop van het leven' wordt schitterend in beeld gebracht.

Praktisch:
Plaats: Cultureel Centrum Aartselaar, della Faillelaan 34, Aartselaar
Aanvang filmvoorstelling: 20 uur
Tickets te bestellen in het Cultureel Centrum Aartselaar, tel. 03 877 28 75
Inkom: voorverkoop: 5 euro - aan kassa: 6 euro

Flyer (pdf)

Natuur.kalender 2015

Natuurkelender  2014Versier ook in 2015 je keuken of toilet met een mooie natuurkalender. Of misschien een ideaal Nieuwjaarscadeautje?

Uitzicht: 13 recto-verso bladen (cover en 12 maanden). Op de rectozijde wordt telkens een foto afgedrukt, de versozijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem. Het gesloten formaat is 24,5 cm x 24,50 cm, het open formaat is 24,5 cm x 49 cm.

Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.

Te bestellen door storting op onze rekening BE88 9799 7675 4841. Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in postnummers 2610 of 2020.

Wil je al eens bladeren door de kalender? Dat kan hier.

Noteer ook in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

  • we 15/16 nov: Internationale Wildwatervogeltellingen
  • zo 23 nov: Zeevogelsafari - Zeevogels spotten op de Noordzee
  • zo 7 dec: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)

Paarden en runderen:
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
Beheerplanning en schoolcontacten:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.