Natuurpunt Hobokense Polder vzw    24 juni 2014

In deze flits:

 • Daguitstap naar de Viroinvallei
 • Vlinderwandeling in de Hobokense Polder
 • Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
 • Natuurbeheer in de Hobokense Polder
 • Historische wandeling in Antwerpen met aandacht voor natuur
 • Bezoek aan het historische Fort 8 in Hoboken
 • Met Whoppie op stap in de Hobokense Polder
 • Natuurpunt pop-upshop
 • De slechtvalkenfilm: bestel de DVD nu!
 • Polder.blad in je brievenbus
 • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zaterdag 28 juni: Daguitstap naar de Viroinvallei

Hommelorchis - foto: Luk Smets
hommelorchis - Luk Smets

Naast zijn schilderachtige dorpjes is de Viroinvallei bij natuurliefhebbers vooral gekend om zijn weelderige en bijzondere flora die we in de omliggende gebieden niet aantreffen. Dit komt o.a. door de ondergrond. Geologisch gezien is de Viroinvallei een uitgebreide kalkwig die gekneld zit tussen het plateau van de Condroz en de Ardennen.
Bovendien warmen de naar het zuiden gerichte kalkhellingen sneller op waardoor er een microklimaat ontstaat. Binnen dit microklimaat vinden we dan ook heel wat orchideeënsoorten, andere zeldzame plantensoorten en insecten die we normaliter veel zuidelijker aantreffen.
Tijdens onze daguitstap dompelen we ons volledig onder in de natuurpracht van de Viroinvallei. Een unieke gelegenheid om deze natuurparel te verkennen!

Praktisch :

 • Gids en leiding: Marnix Lefranc, 0499/23 01 91
 • Afspraak om 7.30 u op de parking aan ’t Spant, Boomsesteenweg 335 in Wilrijk. Kostendelend vervoer aan 7 eurocent/km.
 • Om te garanderen dat iedereen kan meerijden, is inschrijven op voorhand verplicht.
 • Einduur om 19 u aan ’t Spant.
 • Meebrengen: picknick, kijker, plantengids, plantenloupe en stevige wandelschoenen.

Zondag 6 juli: Vlinderwandeling in de Hobokense Polder

Gids: Toon Verbruggen, 0471/47 53 78

We maken een wandeling van ongeveer 5 kilometer langs de interessantste vlinderplekjes in de Hobokense Polder.

Kleine vos - Foto: Guy Borremans
hommelorchis - Luk Smets

Vandaag frist Toon je kennis over verschillende vlinders nog eens 'life' op of laat hij je kennis maken met de vlinders die in de Hobokense Polder kunnen voorkomen. Atalanta, bruin, bont en oranje zandoogje, dagpauwoog, kleine vos, distelvlinder, gehakkelde aurelia, groot en klein koolwitje, klein geaderd witje, hooibeestje, Icarusblauwtje, boomblauwtje, bruin blauwtje, kleine vuurvlinder, koninginnepage en landkaartje kunnen rond deze tijd waargenomen worden.
Of zijn er uit het zuiden gele luzernevlinders aan komen vliegen of een rouwmantel? De Hobokense Polder heeft al deze vlinders reeds te gast gehad. Drie jaar terug konden we een "nieuweling" voor de Polder ontdekken: de eikenpage.
Wil je thuis vlinders aanlokken? Dat kan je doen door rottende bananen op een voederplankje in de zon te leggen.

Praktisch:
Afspraak om 14 u aan Procap, Schroeilaan (naast spoorweg). Einde omstreeks 17 u.
Meebrengen: zonne- en muggenmelk (bij voorkeur lange broek), stevige wandelschoenen, vlindergids (indien in bezit) en verrekijker. Deze tocht kan niet doorgaan bij regenweer. Dan houden de vlinders zich immers verscholen.

Zondag 6 juli: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder

Vreedzaam Protest tegen ZwerfvuilDoor Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil

Beste vrienden, 'zwerfvuilactivisten' van de Hobokense Polder,

Al van in het voorjaar is Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil samen met Natuurpunt Hobokense Polder en Opsinjoren elke eerste zondag van de maand actief in de Polder of aan de rand van de Polder om sluikstort op te ruimen. Vandaag wordt er gefocust op het gebied waar heel veel afval blijkt te liggen, namelijk langs de straatkant van het station en de beek en het verkeersplateau van de Schroeilaan.
Dus stroop uw mouwen op, smeer uw kuiten en kom ons gerust (opnieuw) vergezellen want alle hulp zal nodig zijn.

Praktisch: afspraak om 14 u op de Schroeilaan.

Info: vreedzaamprotesttegenzwerfvuil@hotmail.com of www.facebook.com/vreedzaamprotesttegenzwerfvuil

Zaterdag 12 juli: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27

Tweede helft juni werd er weer gestart met het maandelijks weekendnatuurbeheer, overwegend afwisselend een zaterdag en een zondag.
Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u.

We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ...
Een greep uit de uit te voeren werken voor deze zomer en het komende najaar:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort
Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.
Afspraakplaats: Schroeilaan (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma Procap.
Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen.

Zondag 13 juli: Historische wandeling in Antwerpen met aandacht voor natuur

We wandelen met de jonge, dynamische historicus en zelfverklaarde hippe Antwerpenaar Emmanuel Feys, doorheen een pittoresk stukje Oud-Antwerpen en luisteren naar het reilen en zeilen van Antwerpen in de late Middeleeuwen.
Een leuke wandeling van een dikke twee uur langs een uitgestippeld traject in de Antwerpse binnenstad. Geen bombardement van cijfers en namen want onze gids heeft een voorkeur voor boeiende verhalen, legendes en leuke weetjes. De wandeling start in de Botanische Tuin, en gaat via het Maegdenhuys richting Groenplaats - om dan langs kleine steegjes en straten de oude stad verder te verkennen.

De namiddag start met een kleine receptie = glaasje cava (fruitsap voor wie dit verkiest) en een Antwerps koekje. Met heel veel dank aan Erik en Marleen Feys-Van de Mosselaer voor de praktische organisatie. Uiteraard bekijken we al wat groeit en bloeit in de Botanische tuin en verkennen nadien een stukje van de oude binnenstad.

Botanische Tuin
Botanische Tuin

Wie het wenst kan inschrijven voor een etentje (warme en koude gerechten in buffetvorm) + dessert in het gemoedelijke restaurant Life is art, St- Jorispoort in Antwerpen (op 2 minuten wandelen van de Botanische tuin)

Praktisch:
25 personen kunnen deelnemen aan de wandeling.
Deelnameprijs: 5 euro p/p: cava + koekje en de wandeling met gids.
Etentje na de wandeling: 25 euro p/p (drank niet inbegrepen)
Afspraak om 14 u in de Botanische Tuin, Leopoldstraat Antwerpen.
Einde wandeling: omstreeks 17 u (eveneens in de Botanische tuin)
We begeven ons vervolgens naar het restaurant voor de maaltijd.

Juist deelnamebedrag = 5 euro p/p (enkel wandeling + receptie) of 30 euro p/p (wandeling, receptie, diner) storten op reknr. BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als mededeling "Antwerpen" + aantal personen.
Voor info, bel of mail even naar Ria Thys, 0476/33 79 36

Zondag 20 juli: Bezoek aan het historische Fort 8 in Hoboken

Info en inschrijvingen: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27
Gids: Gidsenwerking Fort 8

foto: Danny Jonckheere
hommelorchis - Luk Smets

Fort 8 in Antwerpen (Hoboken) is één van de acht forten van de Grote Omwalling van kapitein Henri Alexis Brialmont en ligt ten zuidwesten van het Antwerpse stadscentrum.
In 1859 werd er aangevangen met de bouwwerkzaamheden van het fort over een gebied dat voordien bestond uit gronden van kastelen, waaronder het Scaldisburg van graaf Moretus. De werken waren in 1864 voltooid.
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bleek het fort echter vrij nutteloos; de technologie was reeds achterhaald.
In 1977 kocht de toenmalige gemeente Hoboken het fort op. Het bakstenen fort met zijn fraai metselwerk en versieringen in natuursteen, heeft opvallend hoge wallen, net zoals Fort 7 in Antwerpen (Wilrijk), wellicht omdat door de lage grondwaterstand de gracht verdiept werd.
Fort 8 heeft een traditorebatterij om naar de stad te kunnen schieten, net als Fort 5 in Edegem. Het fort is 32 ha groot. Het maakte geen deel uit van de in 1907 aangelegde Veiligheidsomwalling, en werd daardoor als enige niet gemoderniseerd na 1907. In plaats daarvan zijn schans 16 en schans 17 gebouwd. Het fort heeft een grotendeels gave gracht en aarden werken. Het reduit is heel goed bewaard gebleven en ontdaan van bomen. De bouwkundige staat varieert van goed (het reduit en de halve caponnières) tot matig (de batterij).

Het fort kan tot één van de best bewaarde Brialmontforten gerekend worden. Zo zijn alle wallen bewaard gebleven, maar ook bijna alle fortgebouwen, waaronder de artillerie-ingang. Het reduit, de hoofdcaponière, de linkse en rechtse caponnière en het hoofdfrontgebouw staan nog steeds overeind. Enkel het rechter zijfront van de gracht is gedempt voor de aanleg van een aftakking van de spoorweg in het fort. En ook een deel van het glacis is afgegraven. De hardstenen brugpijlers van de artillerie-ingang staan nog in de gracht, het brugdek zelf is er niet meer.

Heb je ook zin gekregen om het Fort 8 te komen bewonderen, schrijf je dan in op deze unieke excursie.

Praktisch:
Inschrijven noodzakelijk tot uiterlijk 19 juli bij Danny Jonckheere.
Afspraak om 9 u voor de ingang van de sportschuur (Hoofdfrontweg = zijweg van de Krijgsbaan ). Einde is voorzien rond 12 u.
Deelnamekosten: 3 euro per persoon (bestemd voor de Fortenwerking) voor Natuurpuntleden (ter plekke af te rekenen).

Info voor niet-leden:
Niet-leden betalen 5 euro. Maar: in het kader van de grote zomerledenwervingscampagne kan je ook lid worden van Natuurpunt voor 24 euro. Je bent dan lid tot einde 2015.
EN: je kan GRATIS deelnemen aan de grote happening op zondag 28 september met o.a. boottochten op de Schelde, een waaier aan toffe (gezinsvriendelijke) activiteiten op het Steenplein en in de Hobokense Polder.

Voor de kids!
Met Whoppie op stap in de Hobokense Polder

molletjeDe vakantie nadert. Ga ook eens op ontdekking in onze natuur. Wens je in gezinsverband een wandeling te maken in de Hobokense Polder? Je kan met je kind(eren) tussen 4 en 10 jaar gratis een Natuurpunt-doe-rugzakje ontlenen. En dan ga je met Whoppie de natuur van de Hobokense Polder verder ontdekken

Ken jij Whoppie? Neen, natuurlijk niet. Whoppie is een schattig molletje dat kinderen tussen 4 en 10 jaar én hun ouders wil laten kennismaken met de Hobokense Polder.

 • Ben jij even nieuwsgierig als Whoppie?
 • Hou jij ook niet van veel stilzitten?
 • Wil je zelf ontdekken hoe dieren leven?
 • Wil je met de loep in de hand op onderzoek in de Hobokense Polder?
 • Heb je al eens een echte verrekijker vastgehad om naar vogels en andere dieren te kijken?
 • En hoe werkt een kompas?

whoppierugzak

De doe-wandeling vertrekt in Taverne De Schorren, Graspolderlaan Hoboken. Je kan daar een Natuurpuntrugzakje afhalen met het nodige materiaal (verrekijker, kompas, loep, opdrachten, ...).
Uitlenen is gratis, je betaalt wel een waarborg van 20 euro.
We hebben momenteel drie rugzakjes ter beschikking met hele leuke doe-opdrachten.
En op het einde wacht je nog een leuke verrassing !

Je kan terecht in De Schorren elke dag vanaf 11 u,

Info over de doe-rugzak: Ria Thys, 03/289 73 66

Natuurpunt pop-upshop

boerentorenNatuurpunt slaat haar tenten op in de KBC-toren. De gelijkvloerse verdieping van de Boerentoren wordt omgetoverd in 7 natuurbiotopen die de Antwerpse natuur voorstellen.

Kom er kijken naar onze tentoonstelling 'Natuur vanuit de hemel' met spectaculaire luchtfoto's.

Blijf een tasje (h)eerlijke koffie drinken, of geniet van één van de vele workshops.

Verder kan je in onze pop-up store lid worden en Natuurpuntproducten kopen om van jouw tuin een natuurgebied te maken.

Bezoek de pop-up.

We zoeken ook nog vrijwilligers die graag willen flyeren (promoten van Pop-up shop) op de Meir op woensdagnamiddag van 13u. tot 16u. of op zaterdagnamiddag van 13u.-16u. We voorzien een attentie voor wie ons hierbij wilt helpen.

De slechtvalkenfilm: bestel de DVD nu!

Slechtvalk-DVDOp 9 maart werd in CC Moretus de film Sarah&Jules, slechtvalken op 't Kiel, voorgesteld. In deze documentaire spelen de bijzondere roofvogels de hoofdrol, maar komen ook de mensen aan bod die op één of andere manier bij hun Kiels verhaal betrokken raakten. De film toont aan de hand van o.a. de unieke close-up beelden van natuurfotograaf Guy Borremans hoe twee slechtvalken te midden van het geraas, gedril en geklop van een grote bouwwerf hun jongen groot brengen en hoe buurtbewoners, bouwvakkers en natuurbeschermers dit van dicht bij beleefden.

De film van 65 minuten, een productie van ARDEA / Natuurpunt Hobokense Polder vzw i.s.m. FIR en Woonhaven Antwerpen, is niet te vinden op internet en is enkel via ons te koop via overschrijving van slechts 10 euro per exemplaar + 2 euro verzendingskosten op rekeningnummer BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder vzw.
Voor dat luttele bedrag hebt u er meteen de extra scène 'Rappe Freddy ontvangt prof. Dr. Ornitholoog Toon Bosmans' bij. Vermeld bij de storting duidelijk het aantal, uw naam en het leveringsadres, en dan hoort u de DVD binnenkort in uw brievenbus vallen. Let op: dit aanbod is geldig zo lang de voorraad strekt, alhoewel een 'tweede druk' wordt overwogen.

Veel plezier er mee!

Polder.blad in je brievenbus

Polder.blad 

Deze week krijgen al onze leden ons tijdschrift Pollder.blad in hun brievenbus. Het brengt weer een pak natuurnieuwtjes uit onze regio met o.a.

 • Wat gebeurt er in de Polder?
 • Zomerledenwervingscampagne
 • Zwansgans
 • Partnerruil op 't Kiel
 • Waarnemingen in onze regio
 • Big Jump
 • Levend Netwerk Antwerpen
 • Watervogeltellingen
 • Paddenoverzetacties
 • Vossen en kippenhokken
 • Onze Moeder Aarde
 • Activiteitenkalender

Ontvang jij dit mooie tijdschrift nog niet? Word dan snel lid van Natuurpunt Hobokense Polder. Je lidmaatschap is dan geldig tot eind 2015. Je krijgt de resterende jaarhelft van 2014 dus cadeau !

Noteer reeds in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

 • zo 3 aug: Zwerfvuilopruimactie
 • za 23 aug: Kennismaking met vogelringwerk inschrijven!
 • zo 24 aug: Fietsen langs het Antitankkanaal inschrijven!
 • za 30 aug: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
  Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75
Voor natuurbeheer met schoolklassen:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.