Natuurpunt Hobokense Polder vzw    24 april 2014

In deze flits:

  • Fietstocht naar de polders van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde
  • Vorming ledenwerving
  • Vroegochtendwandeling in de Hobokense Polder, met aansluitend een openluchtontbijt.
  • 1ste ARDEA Vogeltoer: regionale ronde langsheen de beste vogelplekjes!
  • Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
  • Libellencursus
  • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zondag 27 april: Fietstocht naar de polders van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde

Gids en leiding: Wim Mertens, 03/216 93 62

ARDEADe KBR-tour is een samenwerking van Natuurpunt Hobokense Polder en ARDEA

 

Een dagje samen fietsen in de natuur om kennis te maken met de recente ontwikkelingen 'over 't water' waarbij heel wat nieuwe natuur gecreëerd wordt. Gezonde beweging, een familiaal dagje uit, en zeker met heel wat vogels langs het pad. Wie lang en hard kan lopen, kan ook mee, maar een fiets in goede staat is wel handig.

Burchtse Weel
Burchtse Weel

In onze nabije omgeving bevinden zich een aantal interessante nieuwe, pas ontwikkelde en zelfs nog volop ontwikkelende natuurgebieden, ideaal om met de fiets te verkennen. We gaan eerst op zoek naar de slechtvalken in onze afdeling. Vervolgens nemen we de fietserstunnel en bezoeken het nieuwe getijdegebied Burchtse Weel. Daarna fietsen we verder richting Kruibeke. Net ten noorden van het toekomstige overstromingsgebied ligt daar het Kortbroek, een nieuw recreatie- en natuurgebied, het afstappen waard. Vervolgens brengen we een bezoek aan het overstromingsgebied van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde, KBR in de volksmond. Daar werpen we een blik op het Kruibeekse deel dat in de nabije toekomst terug onder getijdenwerking zal komen. Vervolgens fietsen we naar het Bazelse deel, waar de broekbossen en het weidevogelgebied al vorm hebben gekregen. Met een beetje geluk is hier het nieuwe getijdengebied ondertussen in werking. Tenslotte bezoeken we nog de Rupelmondse kreek. De terrasjes aan de Schelde in Rupelmonde zijn dan niet meer zover af... We keren terug via het Kallebeekveer en rijden nog even langs het brongebied van de Hollebeek en het domein Klaverblad.

Praktisch:
Afspraak om 8.30 u op de Park & Ride-parking Permeke (kruispunt Boomsesteenweg - Jan Van Rijswijcklaan - Zevende Olympiadelaan - Populierenlaan).
Meebrengen: een straatwaardige fiets, fietsslot, plakgerief, lunchpakket (we lunchen in een horecazaak in Kruibeke of Bazel), verrekijker, telescoop, fototoestel, vogelgids, regenkledij, stevig schoeisel.
We fietsen ongeveer 30 km en wandelen enkele kilometers en hopen terug op de afspraakplaats te zijn tussen 17.30 u en 18 u.

PS: De park-and-ride parking op Permeke, onze afspraakplaats 's morgens, is sinds kort een betalende parkeerplaats. Wil je kosten vermijden, laat dan de auto helemaal thuis en kom dan met de fiets daar naar toe. Indien je toch met de wagen moet komen, denk er dan aan dat die dag ook de marathon en de Ten Miles gelopen worden in Antwerpen. Dit kan wel voor wat hinder zorgen.

Woensdag 7 mei: Vorming ledenwerving

welkomstpakketWil je ons ook eens helpen om leden te werven? Dat kan op onze activiteiten of op infostands op publieke plaatsen.

De dienst ledenwerving van Natuurpunt organiseert gratis een vorming rond het werven van leden. Op deze vorming leer je, zowel op een actieve als op een passieve manier, hoe je mensen kan aansporen om lid te worden van Natuurpunt. Ook krijg je informatie over hoe je ledenwerving kan integreren in je wandeling of op een evenement.

Heb je zin om eens te komen luisteren wat we allemaal te vertellen hebben? Deze vorming vindt plaats op de volgende locatie: 't Oud Kapelleke, Ferdinand Coosemansstraat 127, Berchem op 7 mei. Meer info op de website van Natuurpunt Educatie.

Zaterdag 3 mei: Vroegochtendwandeling in de Hobokense Polder
Met aansluitend een openluchtontbijt

Zwarte specht - Guy Borremans
zwarte specht

Inschrijven ten laatste 30 april voor het ontbijt !!
Gidsen: Danny Jonckheere, 03/ 828 64 03 en Wim Mertens, 03/216 93 62
Ontbijtinfo: Jeannine Nielandt, 03/887 85 65 - en Sylvia Van den Broeck, 0474 /25 22 27

Deze vroegochtendwandeling is een klassieker en blijft telkens een zeer leuke trip in onze Polder. Zien hoe nevel en mist optrekken, horen hoe de vogels ontwaken en hun eerste liedjes fluiten. En misschien kunnen we al de eerste zomervogels waarnemen, die een plekje aan het zoeken zijn om te gaan broeden. Dit moet je echt eens gedaan hebben.
En traditioneel koppelen we aan deze wandeling iets extra’s. Van wandelen krijg je immers honger. Vandaar dat we je een volwaardig ontbijt aanbieden in de natuur!
Op deze wandeling zijn ook de deelnemers aan de grote ARDEA-vogeltour van harte uitgenodigd. Het in de programmabrochure (02) van ARDEA aangekondigde startuur en de startplaats zijn veranderd naar onderstaande gegevens.

Praktisch:
Afspraak om 6u op de Schroeilaan (parkeerstroken nabij station). Ontbijt om 9u aan KIJK.punt. Einde ontbijt voorzien omstreeks 10u.
Inschrijven voor het ontbijt is noodzakelijk en dit ten laatste 30 april! Voor het ontbijt betaal je 4 euro per persoon en 2 euro voor kinderen tussen 4 en 14 jaar. Stort je deelnamebedrag voor 30 april op rek. BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als mededeling "ontbijt Hobokense Polder" en het aantal personen.
Meebrengen: laarzen, verrekijker, vogelgids

Zaterdag 3 mei: 1ste ARDEA Vogeltoer: regionale ronde langsheen de beste vogelplekjes!

ARDEAInfo en begeleiding: Luc Van Schoor, 0494/33 63 09
Voor wie na de vroegochtendwandeling en het smakelijke ontbijt er nog niet genoeg van heeft, biedt ARDEA een hele dag “vogelkijken” aan.

Vanaf zonsopgang tot de avond bezoeken we opeenvolgend verschillende natuurgebieden van Hoboken tot Hove. We trachten tijdens de wandelingen en verplaatsingen zoveel mogelijk vogels te spotten in onze regio en noteren daarbij alle plaatselijke en overvliegende vogels, auditieve waarnemingen inbegrepen. Per gebied kruisen we alle waargenomen soorten aan op de vogellijst. Na de laatste avondwandeling wordt de definitieve soortenlijst opgemaakt tijdens een slotdrink.
Dit is een groepsactiviteit voor jong en oud, en dus geen wedstrijd. Iedere vogelliefhebber(ster), van leek tot kenner, is welkom gedurende de ganse dag of een deel ervan. Je kan telkens na een wandeling meefietsen naar de volgende startplaats of er met de wagen naartoe rijden.

vogeltoerPraktisch:
Mee te brengen: verrekijker, telescoop en plooistoeltje kunnen nuttig zijn tijdens de trektelling, stevige wandelschoenen/laarzen, picknick mogelijk in Fort VII om 12.30 u (dranken en soep ter plaatse verkrijgbaar).
Wie vanuit Hoboken en Wilrijk meefietst tot in Hove, kan beroep doen op extra fietsvervoer voor de terugrit (na de slotdrink). Meld je daarvoor ten laatste op 1 mei aan bij Luc Van Schoor via mail luc.vanschoor@scarlet.be
We rekenen voor deze eerste ARDEA-vogeltoer op een aangenaam lenteweertje zodat alle geplande uitstappen kunnen doorgaan. Bij twijfel kan je voor de start van elke wandeling bellen naar Luc Van Schoor, 0494/33 63 09

Programma:

  • 6 u → 9.30 u: Broedvogels in de Hobokense Polder: Vroegochtendexcursie. Aansluiting bij deelnemers vroegochtendwandeling (zie hoger, schrijf in voor ontbijt!) Afspraak: parking Schroeilaan (nabij station) – Hoboken.
  • 9.30 u → 12 u: Vogeltrektelling Hobokense Polder
    Je kunt deelnemen aan de laatste lentetrektelling van dit jaar. Vanop de Scheldedijk komen ongetwijfeld andere vogelsoorten in de kijker. Bij zonnig weer verwachten wij ook roofvogels.
    Afspraak: 9.30 u parking einde Scheldelei, Polderstad – Hoboken.
    Een plooistoeltje en telescoop kunnen van pas komen.
  • 13 u → 14.30 u: Fort VII Wilrijk
    In het Fort, dat wordt beheerd door Natuurpunt Zuidrand Antwerpen, komen zowel zang- als watervogels aan bod. Het natuurreservaat is niet vrij toegankelijk, maar voor dit ARDEA-bezoek staat de poort open.
    Afspraak: 13 u ingang Fort VII, Legerstraat Wilrijk. Picknick mogelijk vanaf 12.30 u in lokaal De IJsvogel. Dranken en soep ter plaatse verkrijgbaar.
  • 15 u → 16.30 u: Cleydaelhof te Aartselaar
    Het Cleydaelhof is een 35 ha groot natuurgebied dat deel uitmaakt van de oude bossen rond het kasteel Cleydael. Het gevarieerd landschap met oude bospercelen, weilanden en een rietveld, trekt heel wat zangvogels aan.
    Afspraak: 15 u Parking Cleydaelhof, ingang Zinkvalstraat (zijstraat van de Cleydaellaan) Aartselaar.
  • 17 u → 18.30 u: Hof ter Linden te Edegem
    Het kasteeldomein is sinds 2012 publiek domein geworden en vormt samen met Fort V een groene zone van ongeveer 90 ha. Het domein bestaat uit een kasteelpark met vijver en daarbij aansluitend een bosgedeelte. ARDEA bezocht het al eerder voor spechtenonderzoek.
    Afspraak: 17 u parking ingang dreef Hof ter Linden, Drie Eikenstraat (tegenover Sint Antoniuskerk) te Edegem.
  • 19.30 u → 22 u: Uilenbos te Hove
    Het Uilenbos dat deel uitmaakt van een groter complex van de bossen van Moretus (Boechout) is een gesloten gebied dat enkel met een speciale vergunning kan bezocht worden. Het Uilenbos vormt een afwisseling van oud eiken- beuken- en broekbos. Wij gaan op zoek naar spechten en zo mogelijk bosuil.
    Afspraak: 19.30 u parking Sint Laureynsplein, centrum Hove.
  • 22.15 u: Slotdrink te Hove
    Wat heeft ons deze volle dag vogels spotten opgebracht? Ben je ook benieuwd hoeveel soorten er op de definitieve vogellijst geraken? Kom dan mee napraten bij een natje en een droogje. Iedereen welkom.
    Afspraak: 22.15 u in café Bahnhove, Kapelstraat 117/1 Hove.

Zondag 4 mei: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder

Door Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil o.l.v. Eef Flo

Al van in het voorjaar 2013 is Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil samen met Natuurpunt Hobokense Polder elke eerste zondag van de maand actief in de Polder of aan de rand van de Polder om sluikstort op te ruimen.  Dus stroop uw mouwen op, smeer uw kuiten en kom ons gerust (opnieuw) vergezellen want alle hulp zal nodig zijn.

Praktisch: afspraak om 14 u op de Schroeilaan te Hoboken
Info: vreedzaamprotesttegenzwerfvuil@hotmail.com of www.facebook.com/vreedzaamprotesttegenzwerfvuil

Mei - juni: Libellencursus

Libellen behoren tot een van de oudste diergroepen op aarde. Ze vlogen al zo’n 325 miljoen jaar geleden rond. Vogels waren er toen nog niet, de libellen hadden het luchtruim voor zich alleen. Met dino’s en veel andere dieren hebben ze een tijd lang samen de aarde bevolkt, maar de meeste van die dieren zijn reeds lang weer uitgestorven. Libellen zijn, samen met de vlinders, ook de grootste insecten die de aarde ooit heeft gekend.

Parende waterjuffers - Toon Verbruggen
waterjuffer

In België komen een 60-tal soorten libellen voor. En er komen steeds meer nieuwe libellensoorten naar ons land. De klimaatopwarming stuwt libellen uit het zuiden naar onze contreien.

Sommige libellen, die uit het Middellandse Zeegebied stammen, blijken zich hier ondertussen ook voort te planten, en dat altijd maar vroeger in het jaar, wat erop wijst dat ze stabiele populaties gevormd hebben.

Kortom, de hoogste tijd om deze dieren beter te leren kennen.
Tijdens 2 theorieavonden krijgen we met behulp van een PowerPointpresentatie een duidelijk beeld van de libellen (juffers en echte libellen). Tijdens de 2 excursies kan de opgedane kennis in de praktijk geoefend worden.
De volledige cursus wordt gegeven door Joeri Cortens, lesgever bij Natuurpunt Educatie.

Praktisch:

  • Twee theorieavonden op woensdagen 14 en 21 mei van 19.30 u tot 22.30 u in de bovenzaal van Cultuurcentrum Moretus, Berkenrodelei 34 in Hoboken.
  • De eerste praktijkles gaat door op zaterdag 24 mei van 14 tot 17 u in de Hobokense Polder.
  • Voor de tweede praktijkles trekken we naar Herentals, het gebied van de Nete. Op zondag 15 juni vertrekken we omstreeks 13 u en zullen weer thuis zijn omstreeks 18 u.
  • De vierdelige cursus kost 24 euro voor Natuurpuntleden en 30 euro voor niet-leden.
    Inschrijving is definitief na storting van het deelnamebedrag op rekening BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als mededeling "Cursus Libellen" en je telefoonnummer en/of mailadres.
    Verantwoordelijke cursus: Ria Thys, 03/289 73 66

Noteer reeds in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

  • 8 juni: Waterdiertjes zoeken in de Hobokense Polder

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container Procap)
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
  Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75
Voor natuurbeheer met schoolklassen:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.