Natuurpunt Hobokense Polder vzw    7 januari 2014

In deze flits:

  • Feestelijke kaas- en wijnavond !!!!
  • Natuurbeheer in de Hobokense Polder
  • Op visite in het VOC-veldhospitaal
  • Winterwandeling Bourgoyen-Ossemeersen
  • Schitterende start van 2014 met een Polderborrel
  • Gezocht ! Enthousiaste vrijwilligers regio Antwerpen
  • Noteer reeds in je agenda

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zaterdag 1 februari: Gezellig samenzijn met ledenavond van onze vzw
Feestelijke kaas- en wijnavond !!!!

Info: Danny Jonckheere, 03/ 828 64 03

Om 18.30 u staat na een verwelkomingsaperitief een feestelijk kaasbuffet op ons te wachten. We laten het ons smaken.
Maar we maken ook tijd om het jaaroverzicht 2013 van onze afdelingswerking voor te stellen in de vorm van een becommentarieerde (computer)diashow. En we geven je al zeker een vooruitblik op onze plannen voor 2014.

We willen ook ons bestuur versterken !!! Ben je kandidaat bestuurslid, geef dan je naam door aan voorzitter Danny of penningmeester Luk.

We besluiten de avond met een lekker dessertje. Einde omstreeks 22 u

Kan je komen? Al deze verwennerijtjes (aperitief - kaasbuffet - dessert, maar ook de zaalhuur komt neer op 20 euro per persoon). Maar we willen jou extra vertroetelen en bieden dit alles aan aan 10 euro per persoon. Inschrijven door storting van 10 euro p/p op onze rekening BE35 9796 3996 0737 van Natuurpunt Hobokense Polder ten laatste 24 januari met als mededeling "Kaasbuffet". Dranken (wijnen, bieren, frisdranken en warme dranken) dienen ter plekke afgerekend te worden.
Heel welkom!

Zondag 19 januari: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

zitmaaierInfo: Wim Mertens, 03/216 93 62, Danny Jonckheere, 0478/33 24 27

Eenmaal per maand plannen we ook een halve dag natuurbeheer in het weekend. Zo kunnen ook mensen die in de week uit werken gaan en schooljongeren mee de handen uit de mouwen steken en heel veel voldoening vinden in enkele uren werken in de natuur.

We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ... Een greep uit de uit te voeren werken voor dit najaar:

  • maaien en afvoeren van maaisel
  • onderhoud wandelpaden
  • verwijderen van exoten
  • verwijderen van sluikstort

Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

Praktisch: Afspraakplaats: Schroeilaan (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma Procap. Er wordt gewerkt van 9 tot 13u. Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen. Onze voorzitter en conservator zorgen voor een lekkere koffiekoek.

Zondag 19 januari: Op visite in het VOC-veldhospitaal

ArdeaBezoek aan het Vogelopvangcentrum Kapellen/Brasschaat
Info en inschrijvingen: Joris Van Reusel, info@jupiter24.be, 0486/83 62 34

In ons land bieden zo’n 24 Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren, allen aangesloten bij Vogelbescherming, wilde dieren in nood een veilige thuishaven en een deskundige verzorging.  Deze centra beschikken over de nodige vergunningen en zijn uitgerust om beschermde vogels en zoogdieren op te nemen, te helpen en te revalideren, steeds met als doel het opnieuw vrijlaten in de natuur. Vind je een aangereden ree of egel, een zieke eekhoorn of een door de kat gebeten zanglijster…?  Je kan er steeds mee terecht in een VOC.

Vogelwerkgroep ARDEA organiseert een bezoek aan het opvangcentrum van Kapellen/Brasschaat waar in mei 2014 'onze' vier Kielse slechtvalkzusjes voortreffelijk werden verzorgd nadat een herlocatie van het nest mislukte. Door hun hulp konden Kessy, Sonja, Lucy en Sabine in alle rust en ver van de bouwwerf opgroeien en later succesvol worden vrijgelaten op de Silvertoptorens.
Dit verhaal schept natuurlijk een bijzondere band en dat is een bijkomende reden om het VOC Kapellen/Brasschaat wat beter te leren kennen. Bovendien waren de slechtvalkjes zowat de eerste patiënten van het in mei 2014 gloednieuw geopende opvangcentrum dat zich nu in Kapellen bevindt.

Op 19 januari krijgen we de kans om eens binnen te gluren (je komt er immers niet zo maar in) en achter de schermen te kijken.
Terwijl we een kijkje nemen in de ruimten waar nestjongen, zieke en gekwetste dieren behandeld worden krijgen we uitleg over de opname, de behandeling en de verzorging, de voeding, de voorbereiding om naar de natuur terug te keren en de vrijlating. We bezoeken een dierenkeuken en ontdekken wat de bosuil en de egel zoal eten. We staan oog in oog met de dieren die in de buitenhokken worden voorbereid op hun vrijlating.

Aansluitend trekken we nog even de vrije natuur in. We zijn dan immers vlakbij het natuurgebied Het Klein Schietveld, waar we op zoek gaan naar een typische wintergast: de klapekster. Lokale vogelkenner en -ringer Robert Wijnants is dan onze gids. Breng dus zeker ook je laarzen en verrekijker mee!

Praktisch:
Afspraak op de parking bij de Christus Koningkerk aan de Jan Devoslei (Kiel) om 13.15 uur.
Kostendelend samenrijden (7 eurocent/km) is mogelijk. Inschrijven via e-mail of GSM voor 15 januari is nodig want de plaatsen zijn beperkt. (Vermeld of je zelf rijdt of wil meerijden). 
Het bezoek aan het VOC kost 3 euro p.p. (2 euro p.p. voor jongeren), ter plaatse te betalen. Terug rond 18 uur.

Zondag 26 januari: Winterwandeling Bourgoyen-Ossemeersen

Deze uitstap is een samenwerking tussen Natuurpunt Aartselaar en Natuurpunt Hobokense Polder.
Winter in Bourgoyen-Ossemeersen

Dit Gents natuurmonument van 220 ha is een van de vogelrijkste natuurgebieden van Vlaanderen.
De site van Natuurpunt Gent leert ons het volgende. De Bourgoyen-Ossemeersen is vooral bekend door de grote aantallen watervogels in het winterhalfjaar. Die vogels worden aangetrokken door de overstroomde graslanden. Opvallend zijn de verschillende soorten eenden: smienten, wintertalingen en slobeenden zijn het talrijkst. Kleinere aantallen van pijlstaart, krakeend, bergeend, kuifeend en tafeleend vervolledigen het rijtje. Ook prominent aanwezig: de ganzen. De grootste groepen vormen Canadese ganzen en brandganzen, beide van exotische oorsprong. Daarnaast zijn er ook nog veel steltlopers te zien: kieviten, wulpen, kemphanen en watersnippen. De meeste eenden, kieviten en watersnippen verlaten in de schemering de Bourgoyen-Ossemeersen om 's nachts voedsel te gaan zoeken in de Leievallei. Omgekeerd zijn er ook vogels die de Bourgoyen-Ossemeersen opzoeken om er te komen slapen: meeuwen, ganzen, wulpen en kemphanen.

Om van dit alles (of toch veel) te genieten o.l.v. een gids van onze Gentse zustervereniging, vertrekken we om 12.30 u op de parking onder de viaduct aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 in Wilrijk. Terug omstreeks 18 u.
Meebrengen: zeer warme kledij en wandelschoenen (of laarzen), verrekijker, fototoestel.

Deelname is gratis, maar vermits het aantal wandelaars per gids beperkt is, graag vóór 10 januari even je  deelname melden, zodat we tijdig het aantal gewenste gidsen kunnen doorgeven. We bemiddelen ook graag voor milieubewust carpoolen, daarom bij inschrijving graag vermelden of je plaatsen vrij hebt in de wagen en/of graag kostendelend (7 eurocent per km) wil meerijden.
Inschrijven kan tot en met 9 januari bij Jan Eulaers, 0495/52 77 31

Schitterende start van 2014 met een Polderborrel

 

Onze traditionele Polderborrel is wel een succesformule! Wel 75 wandelaars gingen in twee groepen op verkenning in het normaal publiekelijk afgesloten deel van ons natuurgebied om onder leiding van Danny of Wim de laatste nieuwtjes te vernemen.

Tegelijkertijd waren 14 mensen van Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil hun maandelijkse toer langs de randen van ons natuurgebied aan het doen. De restanten van een woelig eindejaar lagen schaamteloos uitgespreid in de natuur: flessen champagne, sterke drank. Zij hebben weer zomaar eventjes 9 volle zakken en 4 bomvolle emmers glas verzameld.

Rond 16 uur kwamen alle groepen samen aan het nieuwe Salamanderpad. Ondertussen hadden Ria, Frieda, Hedwig en Luk een mooie receptie voorbereid, met soep, koekjes, taartjes, jenever, koffie, sap, ... De foto's tonen de heerlijkheden.

Fotoverslagje van de zwerfvuilploeg

Foto's van de wandeling

Foto's van de receptie

Gezocht ! Enthousiaste vrijwilligers regio Antwerpen

Ligt de natuur je nauw aan het hart? Babbel je graag? Durf je mensen aan te spreken?

Heb je drie keer ja geantwoord? Dan is Natuurpunt op zoek naar jou! Wij zijn op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers die mensen enthousiast willen maken om lid te worden van Natuurpunt.

Als ledenwerver spreek je mensen aan en geef je de persoon een woordje uitleg over de werking van Natuurpunt en de ledenvoordelen. Ervaring is niet nodig, enthousiasme wel! Er wordt namelijk een opleiding voorzien.

Waar staan we? Als ledenwerver staan we vlak bij natuurgebieden, op beurzen, evenementen, natuurhappenings en festivals.

Ons aanbod

  • Je komt terecht in een team van vrijwilligers, studenten en professionele ledenwervers die samen mensen enthousiast proberen te maken om de natuur te beschermen door lid te worden van Natuurpunt. Je staat er dus niet alleen voor!
  • Je krijgt gratis toegang tot tal van evenementen en beurzen wanneer je mee komt werven. Ook alle vervoersonkosten worden terugbetaald.
  • Jaarlijks wordt er een ontmoeting voor vrijwilligers georganiseerd, waarin de vrijwilliger in het middelpunt staat.
  • Je krijgt van ons een korte opleiding, zodat je er volledig geïnformeerd aan kan beginnen.
  • Je helpt waar en wanneer je zelf wilt.

Heb je zin om er in te vliegen? Of wil je gewoon meer informatie? Aarzel dan niet en stuur vlug een mailtje naar ledenwerving@natuurpunt.be. Of bel 0498/91 09 20.

Noteer reeds in je agenda

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

  • Weekend 18/19 januari: Watervogeltellingen
  • Febr-maart: Paddenoverzet acties in Hoboken. Helpende handen gevraagd
  • Zo 2 febr: Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
  • za 15 febr: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9:30 en 14 uur.
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
  Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75
Voor natuurbeheer met schoolklassen:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.