Natuurpunt Hobokense Polder vzw    22 november 2013

In deze flits:

 • Fotolezing: Scandinavië door Jorn Van den Bogaert
 • Zwerfvuilopruimactie in de Hobokense Polder
 • Vogeltocht naar de natuurgebieden van de haven op Antwerpen-rechteroever
 • Natuur.kalender 2014
 • Prachtige Dag van de Natuur met JNM
 • Natuurpunt, EV-Point en WT Isolatie organiseren ...
 • Komende activiteiten

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Vrijdag 29 november: Fotolezing: Scandinavië door Jorn Van den Bogaert

muskusosDeze fotolezing zal volledig over Scandinavië gaan. De laatste jaren reisde Jorn vier maal naar Scandinavië, zowel in de zomer als de winter. Hierbij legde hij op de eerste reis zo'n 14.000 km af gedurende 6 weken. Hij kwam prachtige natuurgebieden tegen, maar ook de lokale fauna, gaande van otters en bevers, tot zeldzame uilen, zeevogels en potvissen. Ook ging hij op zoek naar de speciale muskusos, waarvan er in de Dovrefjell nog een mooie populatie leeft! Ook beren kruisten zijn weg en fotolens.

In de winter deed hij twee reizen, waarbij hij tijdens de eerste reis op zoek ging naar orka's die in de winter naar de Lofoten komen om er te jagen op haringen. Hier kreeg hij ook het prachtige noorderlicht te zien. De tweede reis bracht hem naar Finland, waarbij de doelsoort de zeldzame veelvraat was, maar waar hij ook enkele zeldzame spechten- en uilensoorten vond.

Tussen deze reizen in, werkte hij in Zuid-Noorwegen nog enkele weken mee aan een beverproject, waarbij hij tijdens de nacht erop uit trok om bevers te vangen en te onderzoeken. Ook een trekking in de Hardangervidda stond in deze reis op het programma.

Kortom, een zeer gevarieerde voordracht met schitterende natuurfoto's gegeven door een enthousiast verteller. Een aanrader dus.
WELKOM !!!

Praktisch: Afspraak om 20 u in Extra Time, Louisalei 24, Hoboken
Inkomprijs: 3 euro per persoon. Einde omstreeks 22.30 u
Info: Ria Thys, 03/289 73 66 - ria.thys@telenet.be

Zondag 1 december: Zwerfvuilopruimactie in de Hobokense Polder

nonnetjeDoor Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil i.s.m. Natuurpunt Hobokense Polder

Al van in het voorjaar is Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil samen met Natuurpunt Hobokense Polder en Opsinjoren elke eerste zondag van de maand actief in de Polder of aan de rand van de Polder om sluikstort op te ruimen. Dus stroop uw mouwen op, smeer uw kuiten en kom ons gerust (opnieuw) vergezellen want alle hulp zal nodig zijn. 
Praktisch: afspraak om 14 u op de Schroeilaan.

Info: vreedzaamprotesttegenzwerfvuil@hotmail.com of www.facebook.com/vreedzaamprotesttegenzwerfvuil

Zondag 8 december: Vogeltocht naar de natuurgebieden van de haven op Antwerpen-rechteroever

Nonnetje - Raymond Desmet
nonnetje

De voorbije jaren zijn we tijdens de winter al meerdere keren op stap geweest in de waardevolle natuurgebieden van het havengebied op linkeroever. Deze winter kiezen we voor een uitstap op de rechteroever.
Net zoals op linkeroever zijn ook hier de natuurgebieden van cruciaal belang voor tal van trekvogels. Zij vinden hier op hun marathonvlucht van soms duizenden kilometers een deugddoende stop- of pleisterplaats om te verpozen en hun vetreserves aan te vullen. Sommigen blijven maar even, anderen brengen er heel de winter door. Ook talloze beschermde vogelsoorten komen hier tot broeden. Het gebied geniet op Europees niveau de status van beschermd Vogelrichtlijngebied.
Vandaag gaan we een kijkje nemen met speciale aandacht voor de vele wintervogels die er vertoeven. Mogelijke soorten die we kunnen spotten zijn: roerdomp, brilduiker, nonnetje, pijlstaart en krooneend.
De gebieden die we zullen bezoeken liggen nog niet vast. Dit zal de dag zelf bepaald worden afhankelijk van wat we allemaal te zien krijgen.

Praktisch:
Afspraak om 8.30 u op de parking onder de viaduct aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 in Wilrijk. Kostendelend vervoer aan 7 eurocent/km. Om te garanderen dat iedereen kan meerijden, is inschrijving op voorhand verplicht. Einduur om 18 u aan 't Spant.
Deelnemen voor een halve dag (voor- of namiddag) is ook mogelijk na overleg met de gids. Uiteraard moet je dan zelf voor vervoer zorgen.
Meebrengen: picknick, kijker, telescoop, vogelgids, warme en regenbestendige kledij, stevig schoeisel of laarzen bij regenweer.
Gids en leiding : Marnix Lefranc
Info en verplichte inschrijving bij Marnix: 0499/23 01 91

Natuur.kalender 2014

Natuurkelender 2014Dit jaar is de kalender is een onderdeel van een grotere samenwerking tussen Natuurpunt, fotograaf Wouter Pattyn en uitgeverij Lannoo. Samen brengen we in 2014 een boek uit met als titel: "Natuur vanuit de hemel" met unieke luchtfoto's van Vlaamse natuurgebieden. In de kalender krijg je alvast een voorproefje van dit unieke boek aan de hand van enkele foto's. Bovendien zit in de kalender een kortingbon van 5 euro voor aankoop van het boek.

Uitzicht: 13 recto-verso bladen (cover en 12 maanden). Op de rectozijde wordt telkens een foto afgedrukt, de versozijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem. Het gesloten formaat is 24,5 cm x 24,50 cm, het open formaat is 24,5 cm x 49 cm.

Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.

Te bestellen door storting op onze rekening BE35 9796 3996 0737. Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in postnrs 2020 en 2660.

Wil je al eens bladeren door de kalender? Dat kan hier.

Prachtige Dag van de Natuur met JNM

Duim op voor de natuur - Luk Smets
nonnetje

Dag van de Natuur met JNM: Prachtige Dag van de Natuur in de Hobokense Polder. JNM en Natuurpunt leverden samen 80 noeste werkers. Zagen, takken slepen, knotwilgen planten, gras maaien en afvoeren, ...

Het was een schitterende dag (wel mistig en koud) waar heel wat natuurbeheer werd verzet.
Ook de innerlijke mens werd door een schitterende cateringploeg verzorgd!

Zie foto's op goudklompjes.hobokensepolder.be/#!album-28

 

 

Natuurpunt, EV-Point en WT Isolatie organiseren ...

Electrisch rijdenDuizenden vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor de natuur in Vlaanderen. Helaas zijn de effecten van de klimaatverandering meer en meer zichtbaar in onze natuur.
Natuurpunt wil samen met partner EV-Point een oplossing aanreiken. U bent welkom op een gratis info-avond over elektrisch rijden op groene energie. Al je vragen worden beantwoord en je maakt een eerste rit met een elektrisch voertuig.
De avond gaat door op donderdag 12 december - 19 u tot 22 u in het Ecohuis, Turnhoutsebaan 139 in Borgerhout.

Een tweede gratis info-avond over isolatie van spouwmuren, dak en zoldervloeren gaat door op woensdag 18 december. Zelfde plaats en uren. Natuurpuntpartner WT Isolatie geeft je een zicht op de materialen, voordelen en kost van woningisolatie.

Schrijf je nu in op www.natuurpunt.be/EVparticulier voor donderdag 12 december of op www.natuurpunt.be/wtisolatie voor woensdag 18 december. Je kan ook mailen naar petra.beeckx@natuurpunt.be.

Vermeld je naam, de datum en de locatie. Deelnemen is GRATIS, maar de plaatsen zijn beperkt.

Komende activiteiten

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

 • Zaterdag 14 december: Natuurbeheer in de Hobokense Polder
 • Zaterdag 14 december: Open ARDEA bijeenkomst in Edegem
 • Weekend 14/15 december: Watervogeltellingen in de Hobokense Polder en langs de Schelde

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9:30 en 14 uur.
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
  Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75
Voor natuurbeheer met schoolklassen:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.