Natuurpunt Hobokense Polder vzw    6 maart 2013

In deze flits:

  • Grote Lente-opruimactie in de Hobokense Polder
  • Natuurwerkdag afgelast
  • Daguitstap naar Fonteintjes en de Uitkerkse Polders
  • Paddenraapactie in de Schansstraat en omgeving Polderstad
  • Nieuwe educatieve borden in de Hobokense Polder
  • Torenvalkkast geplaatst

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Za 16 maart: Grote Lente-opruimactie in de Hobokense Polder

Hobokense PolderzwerfvuilOp zaterdag 16 maart zetten de Antwerpse Opsinjoren samen met Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil en Natuurpunt hun schouders onder een grootscheepse LENTE-OPRUIMACTIE in de Hobokense Polder.

Dit in het kader van de nationale opruimdag Let's do it! Belgium, waarbij in alle Belgische steden en gemeenten wordt opgeruimd. Wat Antwerpen betreft heeft het natuurgebied Hobokense Polder het in een POLL met 57,36 % van de stemmen gehaald van een andere locatie. Zie "Welk natuurgebied kiest u?"

Verwelkom de lente in stijl! Haal uw gummilaarzen vanonder het stof en begeef u met gezwinde pas richting de prachtige Polder bij de Schelde voor een frisse neus, een mooie natuurwandeling en een fijne DOE-DAG met gelijkgestemde natuurvrienden. Iedereen is van harte welkom!

Afspraak: om 10 uur aan de ingang van de Hobokense Polder aan de Schroeilaan in Hoboken (vlakbij het station. OPGELET: geen treinen in het weekend). Vanuit de stad komt u er met bus 1 (afstappen halte Berkenrodelei). Voldoende parkeergelegenheid langs de Schroeilaan.

Opsinjoren biedt om 12 uur brood en soep aan. Nadien kan je deelnemen aan een natuurwandeling door de (opgeruimde) Hobokense Polder. Voor kinderen is er een speciale doe-wandeling voorzien.

Meer info op de speciale Facebookpagina: Hobokense Polder opruimactie. Meld je ook daar aan als deelnemer. Gebruik je geen Facebook, stuur dan een mailtje aan Opsinjoren of via het gratis telefoonnummer van Opsinjoren 0800 25 8 25.

Natuurwerkdag afgelast

afgelast 
De geplande natuurwerkdag van 10 maart is afgelast. Op 16 maart lassen we immers iets extra in: de grote lente-opruimactie, samen met Opsinjoren en Vreedzaam Protest tegen Zwerfvuil. Zie hierboven.

Zo 17 maart: Daguitstap naar Fonteintjes en de Uitkerkse Polders

Uitkerkse PoldersIn de voormiddag maken we een strand- en duinenwandeling tussen Blankenberge en Zeebrugge. We gaan op zoek naar planten, schelpen, ... En natuurlijk turen we met onze verrekijkers en telescopen ook naar vogeltrek op zee. We wandelen rond De Fonteintjes: een serie van deels kunstmatige, deels natuurlijke duinplassen, duinrietlanden en duinstruwelen gelegen tussen de duinengordel en de kustbaan van Zeebrugge tot Blankenberge. Wandeling: ca 4 km.

Tegen de middag rijden we naar het Bezoekerscentrum Groenwaecke, waar we onze picknick opeten. Om 13 u maken we een langere wandeling o.l.v. een plaatselijk gids in de Uitkerkse Polders.
Het gebied is een eeuwenoud weidelandschap. Doorweven door vele sloten en bezaaid met tientallen veedrinkpoelen, vormt dit gebied een oase van rust langs de drukke kustlijn. En hoewel de rust het niet zou zeggen, hier is de voorbije jaren hard gewerkt aan een landschap voor natuur en voor mensen.

Praktisch:
Gids: Voormiddag: Luk Smets, Namiddag: plaatselijke gids
Leiding: Ria Thys - 03/289 73 66
Verplicht om op voorhand in te schrijven bij Ria Thys. Zo kunnen kandidaat-deelnemers met vervoersproblemen zeker mee. Deelnamekost is 3 euro per persoon, ter plekke af te rekenen.
Vertrek op de Kioskplaats in Hoboken om 8 u. We rijden kostendelend met eigen wagens aan 7 eurocent/km. Terug in Hoboken omstreeks 18.30 u
Meebrengen: zeer warme kledij, laarzen of stevige wandelschoenen, verrekijker (evt. telescoop), vogelgids en lunchpakket.

Paddenraapactie in de Schansstraat en omgeving Polderstad

PaddenschermIn februari en maart organiseert Natuurpunt elke dag - bij gunstige weersomstandigheden voor amfibieën (dit is bij vochtig en niet te koud weer) - raapacties van overtrekkende padden, kikkers en salamanders in de omgeving van Polderstad. We helpen deze dieren bij het vallen van de schemering. Alle hulp hierbij is dan welkom !
Maar sinds vorig jaar hebben we nog een tweede actie lopen. Vermits we een paddenscherm hebben geplaatst in de Schansstraat zal er zowel ’s morgens als ‘s avonds een korte toer langs het scherm moeten gedaan worden.
Meebrengen: een zaklamp en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje.
Info: Wil je meewerken ’s avonds of ’s morgens of wil je meer info, neem dan contact op met Danny Jonckheere, 03/828 64 03

Tijdens de actie zelf neem je best contact op met één van beide coördinatoren:
Schansstraat: Wendy en Mark, 03/ 293 66 35
Polderstad: Nancy, 03/830 48 87

Een uitgebreider artikel vind je hier.

Nieuwe educatieve borden in de Hobokense Polder

Educatief  BordDe oude educatieve borden bestaan reeds meer dan 10 jaar en zijn dringend aan vervanging toe. De tand des tijds en vandalisme maken ze stilaan onleesbaar.

De eerste twee nieuwe borden werden vorige maand geplaatst. Met dank aan de noeste werkers! Het gaat over de borden "Plassen" en "Moeras".

De volgende twee borden volgen dit jaar.

Bekijk de nieuwe borden on line:

Torenvalkkast geplaatst

Torenvalkkast 

Eind februari werd aan de rand van de Hobokense Polder een torenvalkkast geplaatst ter hoogte van het bedrijf Procap. Dit bedrijf stelde een hoogtewerker ter beschikking.

Dit was een der eerste initiatieven van de nieuwe vogelwerkgroep Ardea.

 

 

Foto Luc Van Schoor  

Komende activiteiten

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

  • 15/16 maart: Watervogeltelling

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9:30 en 14 uur.
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
  Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75
Voor natuurbeheer met schoolklassen:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.