Natuurpunt Hobokense Polder vzw    31 augustus 2012

In deze flits:

  • Bezoek aan de bossen van de Merode en Averbode bos en heide
  • Kinderen en (groot)ouders wandelen met Whoppie in de Hobokense Polder
  • Natuurbeheer in de Hobokense Polder
  • Natuur.fietszoektocht in Aartselaar en Rupelstreek
  • Komende activiteiten

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zaterdag 8 september: Bezoek aan de bossen van de Merode en
Averbode bos en heide

MerodeHet gebied de Merode ligt op de overgang tussen de Zuiderkempen, in het noorden, en het Hageland in het zuiden. Dat maakt dat je er een rijke variatie aan landschappen en natuur aantreft. Want de vlakke Zuiderkempen hebben zandige, arme bodems die vaak beplant zijn met naaldbossen, met hier en daar vennen. Het heuvelachtige Hageland heeft dan weer meer leem in de bodem en typisch roestkleurige, versteende zandbanken. De bossen liggen er meer verspreid en op de flanken van de heuvels vind je holle wegen. Het domein de Merode is een gebied van bijna 1500 ha, dat zich uitstrekt over de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. De bossen en landerijen waren eeuwenlang eigendom van de prinsen de Merode.

De deelgebieden Helschot (toekomstig bosreservaat), Varenbroek en Kwarekken richten zich meer op de natuurliefhebber. Wij gaan daar een groot stuk van verkennen (wandeling is ca 10 km). Nadien eten we onze mee gebrachte picknick op in een plaatselijk caféke om nadien verder te gaan naar Averbode bos en heide.

Rond de bekende abdij van Averbode ligt één van de grootste stukken natuur die in beheer zijn van Natuurpunt, meer dan 530 ha aanééngesloten rijkdom.
In samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij en met veel steun van het Europees Life-fonds loopt hier een groot natuurherstelproject dat heide en vennen en moerassen laat afwisselen met prachtige eiken-, beuken- en berkenbossen.
De herstelde vennen geven weer vele nieuwe kansen aan waterminnende soorten, de nachtzwaluw en de boomleeuwerik zijn er terug waargenomen en natuurlijk niet te vergeten de vele boomvalken die hier over de vennen op libellen komen jagen. Onze wandeling is ca 9 km.

Praktisch: afspraak om 7.30 u op de parking van zwembad Sorgvliedt (Krijgsbaan) Hoboken en aan ‘t Spant, Boomsesteenweg (onder viaduct) in Wilrijk 15 minuten later.
Kostendelend samenrijden aan 5 eurocent/km.
De totale afstand is ongeveer een 125 km, neem een 6 à 7 euro mee voor het vervoer.
Einde in Hoboken omstreeks 17.30 u
Meenemen: boterhammen, drinken voor onderweg, verrekijker, fototoestel en veel wandelplezier.
Info bij Danny Jonckheere, 0478/33 24 27.

kidsWoensdag 12 september: Kinderen en (groot)ouders wandelen met Whoppie in de Hobokense Polder

Natuurpunt Aartselaar organiseert regelmatig woensdagactiviteiten voor kinderen en hun (groot)ouders. Vandaag komen ze de natuur van de Hobokense Polder verkennen. Leden van Natuurpunt Hobokense Polder zijn eveneens uitgenodigd.

Per groepje van 5 kinderen tussen 5 en 12 jaar voorzien we een doe-rugzakje met heel veel leuke opdrachten en attributen. Whoppie, het molletje is onze leidraad.

Afspraak om 13.45 u op de parking van het Cultureel Centrum in Aartselaar en omstreeks 14 uur u aan Taverne De Schorren, Graspolderlaan 32 (Polderstadwijk) in Hoboken.
Inschrijven is nodig! Er kunnen 20 kinderen met hun (groot)ouder mee. Bel of mail naar Ria Thys, 03/289 73 66.
Deelnamebedrag van 1 euro p/p voor Natuurpunt en Gezinsbondleden (kind en volwassene) en 2 euro voor niet-leden. Appel en een drankje is inbegrepen.
Einde om 16 uur. Terug in Aartselaar uiterlijk 16.30 u.

Zondag 16 september: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

Info: Danny Jonckheere, 03/ 828 64 03 en Wim Mertens, 03/216 93 62

Einde juni werd er weer gestart met het maandelijks weekendnatuurbeheer, overwegend afwisselend een zaterdag en een zondag. Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u.
We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ...
Een greep uit de uit te voeren werken voor deze zomer en het komende najaar:
- maaien en afvoeren van maaisel
- onderhoud wandelpaden
- verwijderen van exoten
- verwijderen van sluikstort

Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom. Er wordt gezorgd voor een lekkere koffiekoek voor de noeste werkers.

Afspraakplaats: Schroeilaan (straat naast de spoorweg) aan de container naast firma Procap. Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen.

30 juni tot 30 september: Natuur.fietszoektocht in Aartselaar en Rupelstreek

De vakantie loopt stilaan op haar laatste benen, maar niet voor de Natuur.fietszoektocht. Je kan nog heel de maand september deelnemen. Heb je hem al gereden? Denk er dan aan je deelnemingsformulier in te zenden.

Door de werken voor Tomorrowland was een vraag van de zoektocht niet meer oplosbaar. Foto 10 van de fotovraag werd noodgedwongen geannuleerd. Lees voor je vertrek ook de last minute pagina.

Natuur.fietszoektochtEen initiatief van Natuurpunt Aartselaar.

Van 30 juni tot 30 september kan je deelnemen aan een mooie fietstocht langs de mooiste natuurplekjes van onze regio.

Een informatieve brochure leidt je langs natuurgebieden zoals het Cleydael, Walenhoek, Maeyenhoek, Niels Broek en de Reukens. Je passeert park Solhof en het park van Boom. Je kan even verpozen in recreatiedomein De Schorre en wordt geleid door het toekomstige Stadsrandbos.

Op de verschillende aandachtsplekken zal je gevarieerde vragen kunnen oplossen. Ook fotovragen zullen je aandacht vasthouden. Soms laten we je even te voet in een natuurgebiedje stappen. Zorg voor waterdicht schoeisel en een fietsslot.

Alle vragen worden op duidelijk vastgelegde plaatsen gesteld en dus kan tijdens het rijden alle aandacht naar de verkeersveiligheid gaan.

De route is lusvormig. Je kan dus overal instappen. Haal een brochure (5 euro) in één van onze afhaalpunten en vertrek van daar.

Verschillende horecazaken steunen onze actie. In de brochure vind je enkele uitknipbonnetjes, die je een korting of iets extra's opleveren.

Er zijn prachtige prijzen te winnen. Wij danken onze sponsors! De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 28 oktober 2012 in de foyer van het Cultureel Centrum 't Aambeeld te Aartselaar. Winnaars krijgen een persoonlijke uitnodiging.

Komende activiteiten

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

  • Za 22 sept: Start herfsttrektellingen
  • Wo 3 oktober: Start Cursus "De stad, mijn eerste natuur" inschrijven. Meer info

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9:30 en 14 uur.
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
  Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75
Voor natuurbeheer met schoolklassen:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.