Natuurpunt Hobokense Polder vzw    22 februari 2012

In deze flits:

 • Cursus Zoogdieren en hun sporen
 • Paddenactie
 • Knoppenwandeling in de Hobokense Polder
 • Lancering AVIMAP en vorming broedvogelkartering
 • Stamceldonoren gezocht!
 • Komende activiteiten

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Cursus Zoogdieren en hun sporen

Info: Ria Thys, 03/289 73 66

Natuurpunt Hobokense Polder en Natuurpunt Aartselaar organiseren samen een vierdelige cursus met 2 theorielessen en 2 praktijklessen.
Lesgever is Joeri Cortens van Natuurpunt Educatie

 • Theorielessen 1 en 2 op donderdagavond 1 en 8 maart in Taverne De Schorren, Graspolderlaan in Hoboken.
 • Praktijkles 1: braakballen pluizen en korte avondwandeling in de Polder (life traps bekijken) op donderdagavond 15 maart: samenkomst De Schorren
 • Praktijkles 2: zaterdag 17 maart. Daguitstap naar de Voerstreek.

Meer info over inhoud en inschrijving vind je hier.

Zaterdag 25 februari: Plaatsen van paddenscherm in de Schansstraat

paddenschermInfo: Danny Jonckheere, 03/828 64 03

Op 5 februari moesten we de plaatsing van het paddenscherm uitstellen. De grond was immers bevroren. Zaterdag zullen de weersomstandigheden beter zijn. Daarbij verwacht men dat de temperatuur zal stijgen, zodat de paddentrek wel eens massaal op gang zou kunnen komen. Redenen genoeg om zaterdag aan het werk te gaan in de Schansstraat (nabij Fort 8), waar onze medewerkster Wendy vorig jaar tientallen padden, kikkers en salamanders overzette. Meer informatie over dit initiatief vind je hier.

Praktisch:
Afspraak om 9 u in de Schansstraat te Hoboken, waar we starten met het plaatsen van de schermen en het ingraven van emmers. Wie kan en wil meewerken, is heel erg welkom! Dit is een activiteit waar jong en oud bij kan helpen.
We eindigen omstreeks 12 uur. Wij zorgen voor een lekkere kom soep en een drankje voor alle medewerkers.
Meebrengen: warme kledij die vuil mag worden, werkhandschoenen, warme laarzen en vooral heel veel goede luim om dit voorbereidend en reddend werk voor onze amfibieën te realiseren, ...
Wij zorgen voor materialen zoals spades.

Zondag 4 maart: Knoppenwandeling in de Hobokense Polder

knoppenGids: Jeannine Nielandt
Info: Annie Vandeweyer-Van Zwieten, 03/828 37 60

Nog even ... en het wordt lente. Maar begin maart kan het zeker nog winteren en behoorlijk koud zijn. De bomen staan nog kaal en ze herkennen op dit moment van het jaar is niet altijd even gemakkelijk. Dit gaat beter als we de knoppen aandachtig bekijken.

Praktisch:
Afspraak om 14 u op de parkeerstroken op de Schroeilaan nabij station Hoboken Polder. Einde omstreeks 17 u
Meebrengen: eventueel loep, laarzen, warme lach om de koude te verdrijven.

Lancering AVIMAP en vorming broedvogelkartering

In februari nog lanceren we www.avimap.be. In Nederland werd de voorbije jaren een internetmodule voor online broedvogelkartering ontwikkeld door SOVON. Vorig jaar hebben een aantal ervaren Vlaamse waarnemers het systeem uitgetest en verder op punt laten stellen. Vanaf dit jaar kunnen we dit dan ook met een gerust hart ruim beschikbaar stellen onder de naam AVIMAP, de sterkte van deze tool is dat de ingevoerde broedvogelgegevens automatisch geanalyseerd worden en vooral, erg snel beschikbaar zijn.

Voor mensen die al langer aan broedvogeltellingen doen ligt de overstap voor de hand, maar het is nu vooral het uitgelezen moment om in andere gebieden een nieuwe monitoring op te starten. Voor vogelwerkgroepen of afdelingen die hierover wat meer willen vernemen en een beter zicht willen krijgen op wat dit juist inhoudt biedt Natuurpunt Studie gratis vorming aan rond Avimap. Natuurpunt Educatie heeft een lesmodule uitgewerkt waarin van naaldje tot draadje wordt uitgelegd hoe alles in zijn werk gaat en wat je moet kennen en kunnen om hier aan mee te doen. Meer info bij avimap@natuurpunt.be

Reeds geplande infosessies in de provincie Antwerpen:
- 28 februari: Kasteel d'Ursel, Hingene (i.s.m. Ankona)
- 8 maart: vwg Antwerpen-Noord, Ekeren

Stamceldonoren gezocht!

In 2008 ontsnapte ANKE DEVOLDER aan de dood toen er brand uit brak in haar huis te Aartselaar. Een broer en een zusje van haar zijn toen in de brand gebleven. Anke werd met zware brandwonden naar het ziekenhuis gebracht en werd in coma gehouden, opdat haar brandwonden zouden kunnen genezen. Na een lange lijdensweg leek Anke eindelijk terug van haar jeugd te kunnen genieten... echter niet voor lang, want ze kreeg leukemie. Met veel geduld en een zeer positieve instelling doorstond ze chemo en werd genezen verklaart... tot nu! Helaas is de leukemie teruggekeerd. Anke is ondertussen 21 jaar en haar enige hoop op genezing is een transplantatie met geschikte stamcellen.

Lees hoe je kan helpen

Komende activiteiten

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

 • Za 25 februari: Ludieke kwisavond volzet
 • Zo 4 maart: Knoppenwandeling
 • Za 10 ma: Natuurbeheer in de Hobokense Polder
 • We 17/18 maart: Watervogeltellingen in de Hobokense Polder en langs de Schelde

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9:30 en 14 uur.
  André Van Langenhove, 03/288.00.81
  Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75
Voor natuurbeheer met schoolklassen:
  Roger Desmedt, 03/237.97.47

 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.