Natuurpunt Hobokense Polder vzw    14 oktober 2011

In deze flits:

 • Duisterniswandeling in de Hobokense Polder
 • Watervogeltellingen langs de Schelde
 • Simultaantrektelling
 • Leden werven leden
 • Behaag natuurlijk: streekeigen hagen en klimplanten aan scherpe prijzen
 • Komende activiteiten

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Zaterdag 15 oktober: Duisterniswandeling in de Hobokense Polder

Nacht van de Duisternis - Zie zo zoogdier - Week van het Bos

Zie zo zoogdierGids: Danny Jonckheere, 03/828 64 03

Vandaag is het wel een erg speciale dag. Daar willen we iets mee aanvangen.
En we hebben een bos, we hebben zoogdieren ... en waarom dan geen avondlijke wandeling ...

Uiteraard gaan we aandacht hebben voor alle zoogdieren die we kunnen tegenkomen, bijv. egels, muizen, wie weet een vos, een bunzing of een steenmarter, ... En als extraatje brengen we een batdetector mee om vleermuizen te detecteren. En ja, een vleermuis vliegt ‘s nachts (hopelijk zijn ze nog niet aan hun winterslaap begonnen), en is geen vogel, maar een zoogdier.
Alle zoogdieren die we kunnen waarnemen, geven we uiteraard in op de website van waarnemingen.be.

Praktisch:
Afspraak om 20 u op de Schroeilaan, nabij station Hoboken Polder. Einde omstreeks 22.30 u.
Meebrengen: waterdicht schoeisel, warme kledij, een pillamp en 1 euro.

Wij zorgen voor een verrassing!

Weekend 15/16 oktober: Watervogeltellingen langs de Schelde

Info: André Van Langenhove, 03/288 00 81 – 0486/82 68 22

witgatjeElke winter organiseert het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek zes watervogeltellingen in Vlaanderen (midmaandelijks in de periode oktober-maart). Bij elke telling worden alle aanwezige watervogels geteld in zoveel mogelijk gebieden.

Doel:

 • informatie verzamelen over de aantallen, de verspreiding, numerieke trends en habitatkeuze van overwinterende watervogels in Vlaanderen
 • het creëren van een referentiekader voor de interpretatie van telresultaten op regionaal of gebiedsniveau
 • bijdrage leveren aan internationaal monitoringproject “International Waterbird Census”

Al verschillende jaren nemen we in Hoboken deel aan deze tellingen. Wil je meer info over zo’n telling, neem gerust contact op met André.                                                     Witgatje - Jan Rose

Praktisch: Bel of mail even naar André voor juiste dag en afspraakuur. Meebrengen: warme, waterdichte kledij, verrekijker.

23 oktober: Simultaantrektelling

trektelpost 

Dagelijks houden we trektellingen op de Schelde. Vrijwilligers overal in België volgen in het najaar de vogeltrek op. Zo ook op de Scheldedijk ter hoogte van Hobokense Polder.

Hoogtepunt van het trektellen is de simultaantelling in het kader van Eurobirdwatch. Op zaterdag 1 oktober ging reeds een eerste sessie door. Een tweede simultaantelling doen we op zondag 23 oktober 2011. Meer info lees je op www.natuurpunt.be/trektellen.

Werk je graag mee op onze post op de Scheldedijk? Neem contact met Luc Van Schoor (0494 33 63 09).

Leden werven leden

Spitsbergen90.000 gezinnen zijn lid van Natuurpunt. Dat is ontzettend belangrijk, want hoe meer leden we hebben, hoe meer natuur we kunnen beschermen. En dat is vandaag broodnodig! Heb jij ook zo'n buurman, nichtje, collega of kennis die net als jij geeft om de natuur, die óók achter natuurbescherming staat en die nog geen lid is van Natuurpunt? Overtuig hen NU! Op die manier help je Natuurpunt groeien. Zelf maak je kans op een prachtige prijs. Wie weet win jij wel een onvergetelijke reis naar Spitsbergen!

Je hebt iemand overtuigd om lid te worden en Natuurpunt mee te helpen groeien. Geweldig, want nu maak je zelf ook kans op een mooie prijs.

Win win win!

Iedereen die tussen 15 september 2011 en 15 januari 2012 een nieuw lid aanbrengt voor Natuurpunt ontvangt een uniek wedstrijdnummer. Daarmee maak je kans op één van de prachtige prijzen. Kan je meer dan één persoon overtuigen om lid te worden? Des te beter, want voor ieder nieuw lid dat jij aanbrengt, krijg je een extra wedstrijdnummer en dus meer kans op een prijs!

Kijk op de website van Natuurpunt

Behaag natuurlijk: streekeigen hagen en klimplanten aan scherpe prijzen

Ook dit jaar neemt de stad Antwerpen deel aan de actie "Behaag Natuurlijk" van Natuurpunt. Info over het aanbod en bedeling en een bestelformulier kan je vinden op de website van het Ecohuis.

Alle verdere info over onze behaagactie, zoals plantbeschrijvingen, of info over de andere 26 deelnemende gemeenten vind je op onze speciale behaagsite.

behaag natuurlijk

Komende activiteiten

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

 • Dagelijks: Trekvogeltelling op de Scheldedijk
 • Zaterdag 29 oktober: Heksentocht in de Hobokense Polder
 • Zondag 13 november: Geocachen in de Hobokense Polder

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9:30 en 14 uur.

Contacteer André Van Langenhove, 03/288.00.81 of Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75

 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.