Natuurpunt Hobokense Polder vzw    3 juni 2011

In deze flits:

  • Bloemen- en bijenwandeling in de Hobokense Polder
  • Bijenwandeling in Antwerpen-Centrum
  • Het geheime leven van bomen
  • Foto's van de Dag van het Park
  • Komende activiteiten

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

Pinkstermaandag 13 juni: Bloemen- en bijenwandeling in de Hobokense Polder

Gidsen: Hugo Blockx en Wim Mertens - imker Paul Coubergs
Info: Wim Mertens, 03/216 93 62

In juni staat de natuur in volle bloei. In het kader van het Antwerpse Jaar van de Bij willen we met verschillende activiteiten de aandacht leggen op deze nuttige insecten.

Bij het verhaal van de bijen hoort natuurlijk ook het verhaal van de bloemen. Natuurgids Hugo Blockx is een enthousiast verteller om dat bloemenverhaal tot leven te brengen.

Maar Hugo en Wim zullen ook de insecten en dan vooral de solitaire bijen en hun belangrijke rol in de natuur toelichten. Insecten vormen immers een belangrijk onderdeel van het biologisch evenwicht. Ze zijn een voedselbron voor tal van diersoorten en door hun rol bij de bestuiving zijn ze van levensbelang voor het voortbestaan van veel plantensoorten en onmisbaar voor een goede fruitoogst. Pas wanneer we er ons in verdiepen valt de schoonheid en bijzondere levenswijze van veel insecten op.

Op deze wandeling zal ook dhr. Coubergs, de imker die bijenkasten in de Hobokense Polder heeft staan, de nodige uitleg geven over zijn honingbijen.

Praktisch: afspraak om 14 u op de parking van Firma Procap, Schroeilaan Hoboken. Einde omstreeks 17 u. Deelname: gratis.
Meebrengen: gesloten wandelschoenen, eventueel zonne- en muggenmelk

Zondag 12 juni: Bijenwandeling in Antwerpen-Centrum

Ook onze collega's van Natuurpunt Antwerpen-Centrum bieden je in het kader van het Antwerps jaarthema een bijenwandeling aan.

"Antwerpen zoemt"
"Biekes in de kathedraaltuin"
"Biekes in 't stad"

Ze zoemen, zweven en zingen in het zweet huns aanschijns. Jawel, dit is het jaar van de bij. Bloemen, bomen en struiken kunnen niet zonder. Mensen lepelen hun zoete honing door een kopje thee. Maar helaas, het arme dier is in de verdrukking. Zowel de honingbij als de hommel en de solitaire bij in zijn vele kleurtjes en maatjes. Tijd voor actie dus! Kom af naar Antwerpen en laat je onderdompelen in de wereld van de stadsbijen. Natuurpunt Antwerpen-Centrum zet zijn tred doorheen het hart van de stad - van oase naar oase - doorheen het rijk van deze oeroude bestuiver. Ja zelfs de poort van het gewijde groen van de kathedraaltuin gaat ter gelegenheid voor u open, en laat u toe in de meest onbekende tuin van de stad.

Inschrijven is eenvoudig en gratis, maar wel nodig: bel of mail Bart Van de Voorde (0486/349223) en zeg met hoeveel personen je meegaat, en wanneer: om 14u of om 15u op zondag 12 juni. Vertrekpunt is de Botanische tuin (Leopoldstraat).

Zondag 26 juni 2011: Het geheime leven van bomen

Een wandeling voor het hele gezin vol magie en mysterieuze ontmoetingen
Onderweg genieten van een hapje en een drankje
Op het eindpunt: Natuurcafé en een knutselmoment voor de kinderen

boomVia een aangeduid traject kom je verscheidene stopplaatsen tegen waar je allerlei informatie en wetenswaardigheden kan ontdekken over bomen en over de magie errond. Tijdens de wandeling krijg je een hapje en drankje.

Op het eindpunt is een knutselactiviteit voorzien en kan je nagenieten bij een frisdrank in ons natuurcafé.

Praktisch:
Vrij vertrek: tussen 13 u en 14.30 u
Einde: voorzien tussen 17 u en 18 u
Waar: Scheldelei, ter hoogte van Leigrachtlaan, Hoboken (Polderstad)
Meebrengen: stevig schoeisel, zonnecrème en muggenmelk; buggy's indien mogelijk vermijden

Prijzen: leden Natuurpunt en Gezinsbond 2 euro per persoon of 7 euro per gezin; niet leden 3 euro per persoon of 10 euro per gezin; deelname aan de wandeling, hapje en drankje onderweg inbegrepen

Informatie en verplichte inschrijving bij Jeannine Nielandt, tel. 03/887 85 65
In uw mail/telefoon graag het aantal volwassenen en kinderen vermelden.

Storting van inschrijvingsgeld op rekening 979-6399607-37 van Natuurpunt Hobokense Polder met vermelding 'bomenwandeling', naam en aantal personen.

Bekijk de foto's van de Dag van het Park in Sorghvliedt

Onze inbreng aan de Dag van het Park kende veel bijval. Tientallen kinderen maakten onder begeleiding van onze Goudklompjes bijenhotelletjes: ofwel boorden ze gaatjes in een boomstammetje, ofwel werd met riet en bamboe een pvc-buis of conservenblik opgevuld.

Ondertussen werd aan onze infostand uitleg verschaft over onze werking en kinderen konden spelen aan ons Rad van de Natuur, terwijl onze gidsen drie korte natuurwandelingen begeleidden. Je kan wat nagenieten van de fotoreeksen van onze fotograaf en deze van Puntstudio. Ga daarvoor naar onze website.

Dank aan Adri, André, Chris, Danny, Eva, Frieda, Godelieve, Luk, Resi, Ria, Rita, Roger en aan het Districtsmedewerkers voor de puike coördinatie.
 
dag van het Park

Komende activiteiten

 

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

  • Za 11 juni: Wandeling in Biesbosch en bevertocht met fluisterboot (volzet)
  • Ma 13 juni: Bloemen- en bijenwandeling in de Hobokense Polder
  • Zo 26 juni: Het geheime leven van bomen (inschrijven)
  • Zo 3 juli: Vlinderwandeling in de Hobokense Polder
  • Zo 10 juli: Vallei van de Drie Beken (inschrijven)

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9:30 en 14 uur.

Contacteer André Van Langenhove, 03/288.00.81 of Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75

 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.