Natuurpunt Hobokense Polder vzw    30 januari 2010

In deze flits:

  • Ledenavond, ook voor niet-leden
  • Wandelen in het krekengebied ( Meetjesland)
  • Reizende expositie over de Schelde
  • Komende activiteiten

www.hobokensepolder.be

Is deze mail niet goed weergegeven
of ontbreken de afbeeldingen,
klik dan hier.

Zaterdag 6 februari: Ledenavond, ook voor niet-leden...

HomeHet jaar in woord en beeld
en vertoning “Home”

Op 6 februari houden we onze jaarlijkse ledenbijeenkomst. Uiteraard zijn er wat verplichte nummertjes zoals de jaarrekening en begroting. Maar dank zij moderne technieken maken we er een mooie voorstelling van. Het jaaroverzicht 2009 zal u gepresenteerd worden in de vorm van een becommentarieerde (computer)diashow. Voor niet-leden een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met onze werking.

Na het jaaroverzicht en een korte blik op onze planning voor 2010, kijken we naar de klimaatfilm “Home”. 200 000 jaar. Meer had de mens niet nodig om het fragiele evenwicht op aarde - het resultaat van bijna vier miljard jaar evolutie - te verstoren. In meer dan vijftig landen registreerde de Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand de wereld onder zich. Met deze adembenemende en nooit eerder vertoonde beelden toont hij de schoonheid van de aarde, de relatie die wij met onze aarde hebben en het gevaar waarin onze planeet verkeert. Hij deelt zowel zijn bewondering als zijn bezorgdheid met de kijker.

Traditioneel zorgt onze trouwe kookploeg voor zeer feestelijke hapjes en drankjes. Waarvoor nu reeds onze dank.

Praktisch: 20 u in Zaal Moretus, Berkenrodelaan, Hoboken. Inkom en hapjes gratis.

Zondag 14 februari: Wandelen in het krekengebied ( Meetjesland)

Extraatje: bezoek aan oesterzwamkwekerij

BoerenkreekIn de voormiddag verkennen we het gebied van de Boerenkreek. We starten in Sint-Jan-in-Eremo, het dorpje met tegelijk de mooiste én de minst toepasselijke naam van Vlaanderen. “In Eremo” betekent immers “in de woestijn”, terwijl het dorp omgeven is door kreken. We wandelen langs de Bentillekreek, de Oostpolderkreek en de Boerekreek, met haar 39 ha de grootste van het Meetjesland. Deze stille waters zijn pleisterplaatsen voor zeldzame vogelsoorten. In de verte domineert de toren van de Watervlietse “kathedraal van het noorden” het uitgestrekte polderlandschap.

’s Middags gebruiken we onze picknick in De Zwamhoeve in Sint-Jan-in-Eremo. De eigenaars Nicole en Johan Plasschaert verwennen ons met een heerlijke verse oesterzwammensoep (wij bezorgen je het recept van deze lekkernij).
Na de picknick bezoeken we de oesterzwamkwekerij.

Om 14 u haalt Bart Vandevoorde, voorzitter van Natuurpunt Meetjeslandse Kreken ons op voor een tocht door de omgeving. We bezoeken een aantal gebieden in functie van de aanwezige vogels. Er overwinteren duizenden kolganzen en grauwe ganzen in de polder. Misschien duiken we zelfs net de grens over om een aantal natuurontwikkelingsgebieden zoals de Sophiapolder en de Blikken nabij Oostburg te bezoeken. Ofwel wordt het Assenede en Boekhoute waar we de Vliet, Grote Geul, Rode Polder, Nicasiuspolder en Rode Geul aandoen op zoek naar ganzen (kolgans, toendrarietgans, grauwe gans) en misschien nog een restje kleine zwanen. Het is ook altijd uitkijken naar eendjes en leuke roofvogels als slechtvalk, blauwe kiekendief en smelleken.

Praktisch: we vertrekken met auto’s op basis van kostendelend samenrijden (0,05 euro/km) om 8.15 u op de Kioskplaats in Hoboken. Meebrengen: picknick, verrekijker, laarzen !!!, warme kledij. Te wandelen afstand: voormiddag: 8 km – namiddag: zeer korte wandelingetjes
We zijn terug in Hoboken omstreeks 18.30 u.
Deelnameprijs: 5 euro per persoon (soep, bezoek oesterzwamkwekerij en de vergoeding voor de namiddaggids inbegrepen). Mag afgerekend worden bij het vertrek.
Voorinschrijven is noodzakelijk en kan tot woensdag 10 februari. Bel of mail even naar Ria.

Reizende expositie over de Schelde

Luk SmetsHet Schelde InformatieCentrum reisde eerder de WesterSchelde af met een infostand. Nu toeren ze langs gemeentehuizen en bibliotheken aan de Zeeschelde.

Vanaf woensdag 6 januari tot vrijdag 5 februari staat de mini-tentoonstelling over de Schelde in de bibliotheek van Hoboken, Kapelstraat 64.

Ben je nieuwsgierig naar wat er leeft rond de Schelde? Spring dan even binnen in de bibliotheek, waar je een verscheidenheid aan informatie over alles op en rond de Schelde kan terugvinden. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de normale openingsuren.

Bezoekers kunnen er brochures en folders raadplegen over uiteenlopende onderwerpen aangaande scheepvaart, veiligheid, natuurprojecten en recreatie. Daarnaast kan men zich laten inspireren door enkele gedichten over de Schelde en kunnen de allerjongsten zelf creatief aan de slag bij het inkleuren van Scheldetekeningen.

Natuurpunt Hobokense Polder heeft op deze tentoonstelling een infostand staan om ons natuurgebied en onze afdeling te promoten.

Komende activiteiten

We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda.

  • Zaterdag 13 februari: Natuurbeheer in de Hobokense Polder
  • 13-14 februari: Watervogeltellingen
  • 7 maart: Daguitstap naar het Land van Waas Inschrijven!

Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

Natuurbeheer:

Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9:30 en 14 uur.

Contacteer André Van Langenhove, 03/288.00.81 of Gilbert Van de Velde, 03/825.12.75

 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van dringende berichten, die via ons tijdschrift niet tijdig kunnen meegedeeld worden of als herinnering. Verspreid dit zo veel mogelijk met de "mondelinge tamtam".
Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Polder.flits zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn op Polder.flits, zenden een mail naar flits@hobokensepolder.be met vermelding van naam en  "ja, Polder.flits".
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@hobokensepolder.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.