Op Hoge Poten - Cursus Steltlopers

In deze nieuwe cursus belichten we een boeiende groep vogelsoorten die één ding gemeen hebben: ze hebben allen hoge pootjes, wat hen in staat stelt om in ondiepe waters te bewegen op zoek naar voedsel. Dat maakt hen sierlijk, elegant en fascinerend. Maar ook hun trekgedrag, vaak in groepen van duizenden vogels samen, is adembenemend.

Sommige soorten als kluut en wulp laten zich zonder veel moeite herkennen, maar heel wat steltlopers lijken erg op elkaar, en het vergt kennis en oefening om ze te kunnen onderscheiden. Zwarte ruiters, groenpootruiters, rosse grutto's en kemphanen in najaarskleed, oeverlopers en witgatjes, poelruiters en –snippen, strandlopers in alle kleuren…: ze maken het ons niet meteen makkelijk. Maar geen nood!
Bij het begin van het trekseizoen, waarin vele steltlopers langs onze kust– en riviergebieden passeren, serveert ARDEA u een reeks lessen en excursies om tussen de pootjes het vogeltje te leren zien!
Daarvoor staan de lesgevers, allen gepassioneerde en ervaren ornithologen en gidsen als Koen Leysen, Gerald Driessens, Eric De Keersmaecker en Luc Van Schoor met drie avondlessen en twee praktijkexcursies garant. Ook het lopen op stelten kan tijdens de cursuspauzes worden geoefend. Niet te missen dus!

Programma:

Donderdag 11 augustus, 19.30 – 22.15 u Theorieles 1

Koen Leysen (Natuurpunt-educatie) vertelt op meesterlijke wijze alles over soorten steltlopers, hun kenmerken, habitats, trek, voorkomen, bedreigingen…

Dinsdag 16 augustus, 19.30– 22.15 u Theorieles 2

Koen Leysen vertelt verder, op dezelfde meesterlijke wijze. Helaas is er ook dan nog tijd te kort om alles over steltlopers gezegd te krijgen.

Zaterdag 20 augustus, 9 – 13 u Praktijkles 1

Erik De Keersmaecker (Natuurpunt Rupelstreek) en Luc Van Schoor (Ardea) nemen u mee naar één van de beste vogelgebieden in de streek, het Noordelijk eiland in Wintam, om een aantal steltlopers in hun natuurlijke omgeving waar te nemen.

Woensdag 24 augustus, 19.30 – 22.15 u Theorieles 3

Gerald Driessens (Natuurpunt-studie) brengt 'de theorie van de praktijk van het determineren van steltlopers in het veld'.

Zondag 28 augustus, 9 - 17.30 u Praktijkles 2

Gerald Driessens en Ardea-gidsen nemen u tenslotte een hele dag mee naar steltloperrijke gebieden in Zeeland, om de theorie grondig in te oefenen tijdens een stevige excursie.

Richtlijnen

  • Vanaf 1 juli openen de inschrijvingen. Prijs: 24 eur (NP-leden) en 32 eur (niet leden).
  • Je bent pas ingeschreven door storting van het gepaste bedrag op rekening BE81 523 0806 50424 van Natuurpunt Hobokense Polder m.v.v. Cursus Steltlopers + aantal.
  • Plaats theorielessen: CC Moretus, Berkenrodelei 36, 2660 Hoboken.
  • Plaats van afspraak van de praktijklessen wordt tijdens de cursus meegedeeld aan de cursisten.
  • Coördinatie en inlichtingen: Joris Van Reusel (0486/83 62 34)


Info webmaster@hobokensepolder.be   Laatst gewijzigd op 18-10-2017